Special NewsHealthSpy: To Αριστο-Τέλειο αλαλούμ, τα «όσκαρ» και οι Καθηγητές

HealthSpy: To Αριστο-Τέλειο αλαλούμ, τα «όσκαρ» και οι Καθηγητές

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Αλαλούμ στην Αριστοτέλους

«Φωτιές» άναψε η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, κατεβάζοντας στη «σέντρα» την Ειρήνη Αγαπηδάκη και θέτοντας εν αμφιβόλω τις σχέσεις που έχει πλέον με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Φωτιές» άναψε η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, κατεβάζοντας στη «σέντρα» την Ειρήνη Αγαπηδάκη και θέτοντας εν αμφιβόλω τις σχέσεις που έχει πλέον με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις ελάχιστες δημόσιες «τοποθετήσεις» του ο Υπουργός Υγείας έκρινε σκόπιμο να διαψεύσει δημοσίευμα έκανε λόγο για προβλήματα στις σχέσεις του υπουργού Υγείας με την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως μαθαίνει η στήλη, η διάψευση είχε και άλλους αποδέκτες σε πολιτικό επίπεδο, μετά την έντονη λεκτική επίθεση από τον πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο αλλά και τα πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν την Ειρήνη Αγαπηδάκη να «ξηλώνει» τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη λέγοντας ότι έλειπε συχνά από το πόστο του. healthspy

Η αναβίωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την γρίπη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Αντιδράσεις ανάλογα με το πόστο και τη θέση εκπροσώπησης. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ εξοργίστηκε καθώς είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κάνει τεράστιες εισαγωγές, και με την υποχρεωτική συνταγογράφηση πολλά εμβόλια θα μένουν στα ράφια.

Σύμφωνα με τα σενάρια, η Ειρήνη Αγαπηδάκη φαίνεται να δέχθηκε πιέσεις των γιατρών για τη συνταγογράφηση. Ωστόσο, το Υπουργείο ανάγκασε την αναπληρώτρια Υπουργό να προχωρήσει σε αναδίπλωση: «Δεν καταλάβατε καλά, εννοούσα ότι θα συνταγογραφείται μόνον το νέο εμβόλιο που είναι ακριβό και προορίζεται για τους άνω των 65 ετών», δήλωνε εκ νέου η Ειρήνη Αγαπηδάκη, με το υπουργείο να προχωρά σε νεότερη ανακοίνωση για το θέμα.

Το δημοσίευμα του ieidiseis που προκάλεσε την αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τις διαμάχες αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Νοσηρή και επιεικώς ανθυγιεινή, μας περιγράφουν ότι είναι η κατάσταση στην κορυφή του υπουργείου Υγείας…

»Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία στα μόνα που έχει διαπρέψει είναι στα “τρολ” του Διαδικτύου και στις εμμονικές επιχειρήσεις «δολοφονίας χαρακτήρα» που εξαπέλυε πριν από λίγα χρόνια κατά του Αλέξη Τσίπρα. healthspy

»Με μοναδικό βαρύ asset στο ενεργητικό της, έχει την καλή σχέση με τον περίφημο Απόστολο Δοξιάδη, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως η πεμπτουσία της “ακροκεντρώας” ιντελιγκέντσιας που συμβουλεύει τον Κ. Μητσοτάκη. Ό,τι του λαλεί του… Αποστόλη του λολοστεφανή δηλαδή για να παραφράσουμε τη λαϊκή παροιμία.

»Η γκάφα με τα εμβόλια για τη γρίπη της εμβληματικής Ειρήνης δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε και η μοναδική. Εμφανιζόμενη ως μια θηλυκή «Λούθηρος» των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας έχει προκαλέσει κι άλλα προβλήματα που τρέχουν και τα μαζεύουν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας πριν δουν τα φώτα της δημοσιότητας. Ακόμη και με διαρροές του τύπου ότι ο Χρυσοχοΐδης φεύγει και η Ειρήνη η Μεγάλη (κατά την Αικατερίνη) έρχεται να αναλάβει το «τιμόνι» της Υγείας την έχουν συνδέσει».

Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αυτού, ανήρτησε το εξής κείμενο:

«Στην πολιτική μου διαδρομή βρέθηκα πάμπολλες φορές αντιμέτωπος με κακόβουλα σχόλια ή εντελώς αστήρικτα δημοσιεύματα που κακοποιούσαν βάναυσα την αλήθεια. Συνήθως τα παρέκαμπτα, γνωρίζοντας ότι το ψέμα έχει “κοντά ποδάρια” και ότι τέτοιου τύπου δήθεν δημοσιογραφικές προσεγγίσεις δεν παράγουν τίποτα άλλο παρά μόνο προσβολή στο δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Μπροστά σε ένα τέτοιο δημοσίευμα, που … ανακαλύπτει προβλήματα στις σχέσεις μου με την Ειρήνη Αγαπηδάκη και εμπλέκει και τον γνωστό διανοούμενο και συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη (!) βρέθηκα και χθες.

Το χαρακτήρισα ανάξιο σχολιασμού, καθώς είναι εντελώς ψευδές και περιγράφει μια πραγματικότητα εντελώς φανταστική. Επανέρχομαι ωστόσο επειδή κάποιοι εξακολουθούν να διαδίδουν ψιθύρους. Για να τελειώνουμε: η συνεργασία μου με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ήταν και είναι άριστη, όπως επίσης και με τους δύο υφυπουργούς. Όσο για την επιλογή του συντάκτη να εμπλέξει τον Απόστολο Δοξιάδη, δημιουργό με τον οποίον με συνδέει μακρά και βαθιά φιλία και τιμώ βαθύτατα για το έργο του, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι εντελώς γελοία. Αιδώς Αργείοι…».

Στην αντεπίθεση το ΜΕΤΩΠΟ ΟΕΝΓΕ

Φαίνεται πως στο Υπουργείο Υγείας έχουν μπερδέψει εντελώς τις γραμμές τους, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση το ΜΕΤΩΠΟ ΟΕΝΓΕ, σχολιάζοντας πως «Τη μια μέρα ανακοινώνουν χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου μόνο μετά από ιατρική συνταγή. Την άλλη μέρα το παίρνουν πίσω και με τον πιο επίσημο τρόπο εισάγουν μια αδιανόητη διάκριση: τα φτηνά εμβόλια θα δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά για τα ακριβά θα χρειάζεται ιατρική εξέταση και συνταγή! healthspy

Τι μεσολάβησε;

Μα φυσικά οι αντιδράσεις φαρμακοποιών και φαρμακοβιομηχάνων που θεωρούσαν ότι θίγονται από την πρώτη εγκύκλιο. Αντιδράσεις που ήταν ιδιαίτερα έντονες. Μάλλον ήταν και αποτελεσματικές» τονίζει δεικτικά στην ανακοίνωση του.

Στο αλαλούμ των ημερών το ΜΕΤΩΠΟ ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως «Είναι προφανές ότι στο Υπουργείο Υγείας, εκτός από τις αρμοδιότητες, έχουν μπερδέψει και το ρόλο τους. Αδυνατούν ν΄ αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να λειτουργούν ούτε ως διαμεσολαβητές επαγγελματικών συμφερόντων, ούτε ως λογιστές της δεκαετίας του 50, αλλά ούτε και ως CEO πολυεθνικών της υγείας που διαμοιράζουν την πίτα.

Ελπίζουμε να σταματήσουν να παίζουν με τόσο σοβαρά θέματα, όπως η πρόληψη και η δημόσια υγεία.

Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε φαρμακοδραστική ουσία πρέπει να χορηγείται μόνο μετά από ιατρική συνταγή. Γιατί αυτό επιτάσσει η ορθή επιστημονική πρακτική και η κοινή λογική. Αυτό επιτάσσει η προστασία των ασθενών και της κοινωνίας από την πολυφαρμακία και την αλόγιστη εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης». healthspy

Βραδιά Όσκαρ…

Οσκαρικών προδιαγραφών ήταν ή εκδήλωση των 90 χρόνων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που διοργάνωσε η ΠΕΦ, τιμώντας τους πρωτεργάτες του κλάδου. Η επετειακή διοργάνωση ανέβασε υψηλά τον «πήχη», θυμίζοντας εποχές που είχαν λίγο πολύ ανήκουν στο παρελθόν, μετά και την επέλαση του κορωνοιού.

Η παραγωγή λειτούργησε άψογα και όπως μάθαμε χρειάστηκαν πολλές εργατοώρες και αναζήτηση σε αρχεία ετών προκειμένου να παρουσιαστεί αυτό το άρτιο και πολύωρο αποτέλεσμα.

Όπως ακούσαμε, στα «πηγαδάκια» της εκδήλωσης, επικρατούσε η πρώτη «εκτός» έδρας εμφάνιση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο χώρο το φαρμάκου αλλά και η πρόθεση στήριξης στο σχέδιο εθνικής πολιτικής. Η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων μπαίνει ξανά σε πρώτο πλάνο και προσεχώς αναμένονται ανακοινώσεις.

Τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του εγχώριου επιχειρείν παρευρέθηκαν σύσσωμα σε μια εκδήλωση που ξεδίπλωνε σε κάθε της «βελονιά» την ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Φαρμάκου. Το αποτέλεσμα δικαίωσε σχεδόν και τους 750 περίπου εκπροσώπους του κλάδου, που παρευρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Divani Caravel.

Πέραν των άλλων, στα αξιοσημείωτα της βραδιάς ήταν η αναφορά του υπουργού Υγείας, στα τρία πρόσωπα που τον «σημάδεψαν» -όπως δήλωσε- στην εκκίνηση της πολιτικής του καριέρας, από το πόστο του Υφυπουργού Εμπορίου. Ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος, ο Σταύρος Δέμος και ο σημερινός πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων παραμένουν στη μνήμη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς υπήρξαν «δυνατοί» διαπραγματευτές από τα πρώτα του κιόλας βήματα.

Ευχάριστες «αναταράξεις» στο ήρεμο πνεύμα της βραδιάς αποτέλεσαν τα σημεία της ομιλίας – παρέμβασης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου της ΒΙΑΝΕΞ, όταν στον χαιρετισμό του έσπασε το «ταμπού» του περιβόητου clawback και rebate.

Η σύντομη αναφορά του για την κατάργηση του clawback – rebate προκάλεσε εμφανώς την αμηχανία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο βήμα της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων αλλά και τα χαμόγελα – χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας των Ελλήνων φαρμακοβιομήχανων.

Εσωκομματικές αντιδράσεις Καθηγητών

Το «σκυλοφάγωμα» δεν άργησε να έρθει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία, καταγράφοντας ήδη τις πρώτες αποχωρήσεις από το κόμμα. healthspy

«Σκυλοφάγωμα» χαρακτήρισε ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της Γαλλίας και πρώην υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Γεροτζιάφας τον «πόλεμο» που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας διαμαρτύρεται για τις «γενικόλογες» προτάσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το χώρο της Υγείας, οι οποίες -όπως επισημαίνει ο ίδιος- θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί ακόμη κι από … ακροδεξιούς.

«Όλο αυτό το σκυλοφάγωμα που έχει γίνει, και συγγνώμη για την έκφραση, αλλά περί αυτού πρόκειται στις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο ίδιο κόμμα και μάλλον θα συνεχίσουν να βρίσκονται, δημιουργεί πόνο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τονίζοντας πως «αυτός ο σκυλοκαυγάς», όπως τον χαρακτήρισε, δείχνει ότι δεν σέβονται τους απλούς ψηφοφόρους του κόμματος. «Εγώ πιστεύω ότι εντελώς ανθρώπινα αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να το αντέξει ο Τσίπρας. Ανθρώπινα εγώ το βλέπω. Κάποια στιγμή ένας άνθρωπος λέει μπάστα, τελεία, μέχρι εδώ», συμπλήρωσε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Νωρίτερα, σε κείμενό του σε ιστοσελίδα επεσήμανε πως «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στο χώρο της Υγείας. Εντοπίσαμε σε δηλώσεις του αναφορές για «την προστασία των αδυνάμων» , «το κοινωνικό κράτος» και «την υποστήριξη του ΕΣΥ». Ωστόσο, βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού». healthspy

Στην απέναντι όχθη, τη στήριξη της στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη διατύπωσε από το πρώτο βράδυ της εκλογής του, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη ως νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε ότι «ο τομέας της Υγείας είναι στις προτεραιότητες του Στέφανου Κασσελάκη».

Αναφερόμενη γενικότερα στα θέματα της Υγείας η κ. Λινού υπογράμμισε πως: «Δεν είναι μόνο η λειτουργία του ΕΣΥ, είναι και η κατανόηση της δημόσιας υγείας, η κατανόηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, πράγματα που είναι απαραίτητα για να είμαστε όλοι καλύτερα».

«Οι προτεραιότητες για την υγεία είναι προτεραιότητες και του Στέφανου Κασσελάκη», ανέφερε επίσης, ενώ πρόσθεσε, πως «δεν είναι μόνο η λειτουργία του ΕΣΥ, είναι και η κατανόηση της δημόσιας υγείας, η κατανόηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, πράγματα που είναι απαραίτητα για να είμαστε όλοι καλύτερα».

Στο πλευρό Κασσελάκη τάσσεται και ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Μέσω εμφάνισής του στην τηλεόραση, αλλά και μέσω ανάρτησής του στα social media, χαρακτηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη «καινούργια αντιπολιτευτική δύναμη».

«Συγχαρητήρια στον Στέφανο Κασσελάκη για την εκλογή του. Μια καινούργια αντιπολιτευτική δύναμη και μια αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνησης περιμένει από τον νέο πρόεδρο όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά, κυρίως, ολόκληρη η χώρα, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά», σημείωσε ο Α. Τσακρής

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ