Special NewsHealthspy: ΣΦΕΕρα αισιοδοξίας, ο Βλάχος και η «πρώτη» της Vega

Healthspy: ΣΦΕΕρα αισιοδοξίας, ο Βλάχος και η «πρώτη» της Vega

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy
ΣΦΕΕρα αισιοδοξίας

Οι ασφυκτικές πιέσεις για περικοπές που ασκούνται στο δυναμικό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και ο δυσεπίλυτος γρίφος του clawback αναμένεται να βρεθούν -μεταξύ άλλων- στο επίκεντρο της σημερινής ετήσιας εκδήλωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας.

Οι ασφυκτικές πιέσεις για περικοπές που ασκούνται στο δυναμικό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και ο δυσεπίλυτος γρίφος του clawback αναμένεται να βρεθούν -μεταξύ άλλων- στο επίκεντρο της σημερινής ετήσιας εκδήλωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στελέχη της αγοράς δηλώνουν αισιόδοξοι, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο… «φως στο τούνελ» από την Αριστοτέλους σε μια σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά. Στις τελευταίες τρεις πρόσφατες συναντήσεις των θεσμικών εκπροσώπων με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, υπήρξε θετικό κλίμα και περιθώριο διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Ωστόσο, οι «γκρίνιες» εξακολουθούν καθώς είναι ακόμα ορατός ο κίνδυνος για οριζόντιες μειώσεις και εξορθολογισμό του κόστους, καθώς οι δεσμεύσεις της Αριστοτέλους θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Στην παρούσα φάση, τα στελέχη αναφέρουν ότι θα έχει «συνέπειες» σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και διάθεση νέων θεραπειών και φαρμάκων στη χώρα.

Πάντως, η φαρμακοβιομηχανία βλέπει με θετική ματιά την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων για μείωση της δαπάνης στα φάρμακα και κατ’ επέκταση του clawback που έχουν δρομολογηθεί. Εντούτοις, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την άμεση εφαρμογή τους, ενώ παράλληλα κρίνει αναγκαία την ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης, έτσι ώστε να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Το μήνυμα είναι σαφές από την αγορά καθώς δεν υπάρχει χώρος για πειραματισμούς μέτρων που θα αποδώσουν στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Προφανώς πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα αποδώσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί και η δαπάνη με έναν τέτοιον τρόπο που θα καθιστά βιώσιμη την αγορά για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Βλάχος

Εκνευρισμό προκάλεσαν στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη όσο και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε οι στίχοι του Πάνου Βλάχου και του τραγουδιού που… μετέδωσε όσο βρισκόταν στη σκηνή.

Ο Πάνος Βλάχος, δύο εβδομάδες σχεδόν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε προς τους δημοσιογράφους, απασχολεί ξανά καθώς ενώ έπαιζε μουσική στη Θεσσαλονίκη, όπως μαρτυρούν τα tags στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok, τραγούδησε μεταξύ άλλων, «Μέσα σε ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε».

Το βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, σχολίασαν τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Πορτοσάλτε. healthspy

Γεωργιάδης για Πάνο Βλάχο: Κρίμα και είσαι ταλαντούχος

«Τί κρίμα! Ο Πάνος Βλάχος είναι ένας πράγματι ταλαντούχος ηθοποιός ο οποίος όμως θεώρησε εξυπνάδα να τραγουδήσει από σκηνής αυτό, δηλ «να μας βάλουν εμένα και τον Άρη Πορτοσάλτε σε ένα σάκο…» δηλ να μας σκοτώσουν;;; Και αυτό λέγεται χιούμορ; Και αν αύριο ένας τρελός όντως το κάνει; Τί θα λέει ο κ. Βλάχος στις οικογένειές μας «ζητώ συγγνώμη;». Κρίμα κρίμα κύριε Βλάχε!» έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πορτοσάλτε: Ποιοι είναι αυτοί;

«Καλησπέρα. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί; Θα ήθελα πληροφορίες» σχολίασε από την πλευρά του ο Άρης Πορτοσάλτε.

Τα Γενόσημα

Στο προσκήνιο επαναφέρει ελληνική φαρμακευτική τη διαχρονική υποχρηματοδότηση των φαρμακευτικών θεραπειών, αλλά και τη χρονίζουσα υστέρηση της συνταγογράφησης και της χρήσης των αντικειμενικά πολύ πιο φθηνών φαρμακευτικών σκευασμάτων, των γενοσήμων.

Σίγουρα, το θέμα χρήσης των παλαιών οικονομικών φαρμάκων που παράγονται κυρίως στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικό στόχο της πολιτείας. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας στη φαρμακευτική πολιτική δεν κατάφεραν να βγάλουν την Ελλάδα από τη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης ως προς τη διείσδυσή τους.

Αυτό στην πράξη -όπως τονίζει- σημαίνει ζημία πρωτίστως για τους ασθενείς, που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας, που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων, που εκτιμάται ότι μπορούν να φθάνουν τα 200.000.000 ευρώ!

Σε στοχευμένες αναφορές της -ανοίγοντας εκ νέου έναν κύκλο πολιτικής επιρροής- επισημαίνει πώς ο βασικός λόγος αφορά τη διάρθρωση των περιθωρίων κέρδους στα φαρμακεία, που συντελούν στη διάθεση του εκάστοτε ακριβότερου φαρμάκου, αλλά και την απουσία επαρκών κινήτρων και ενημέρωσης για την αξία της χρήσης γενοσήμων και των οικονομικών θεραπειών. healthspy

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ακούμε ότι θα ενταθούν αυτού του είδους οι αναφορές με στόχο την διεκδίκηση του μεριδίου αγοράς που του αναλογεί στο ελληνικό φάρμακο.

BaYEr – Vega

Χαμογελαστή και σε ήπιους τόνους έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση -την προηγούμενη εβδομάδα- η Ana Vega, η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Bayer Ελλάς, η οποία ανέλαβε καθήκοντά στη χώρα μας από 1η Οκτωβρίου 2023.

Η Ana Vega θα έχει την ευθύνη για το σύνολο της δραστηριότητας της εταιρείας στην Ελλάδα ως Senior Bayer Representative, ενώ παράλληλα κατέχει τη θέση της Country Division Head στον Τομέα Φαρμάκων για το Cluster Southern Mediterranean & Black Sea (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Ακολουθώντας το «πρωτόκολλο» και θέλοντας να συστηθεί στο κοινό των ΜΜΕ, παρουσίασε τις προτεραιότητες του φαρμακευτικού ομίλου για την ελληνική αγορά, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια.

«Εργάζομαι πάνω από 20 χρόνια στην Bayer και μόλις τον περασμένο Αύγουστο εγκαταστάθηκα στη χώρα σας. Είναι μια πρόκληση αυτή η αλλαγή και έχοντας υπό την εποπτεία μου 6 αγορές, η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ απασχολημένη από όταν ήρθα».

Απ’ όσο μετέφερε στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, το φαρμακευτικό τμήμα έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στη χώρα μας αλλά εκείνο που την απασχολεί περισσότερο σε αυτή την φάση.. είναι η διαδικασία να εκπαιδευτεί και να αφομοιώσει την ελληνική νοοτροπία και κουλτούρα. Με ότι δυσκολίες κι αν αυτό σημαίνει…

Το σίγουρο είναι πως οι προκλήσεις είναι σοβαρές, τη στιγμή μάλιστα που ο όμιλος υιοθετεί διεθνώς ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού σε πιο ευέλικτο και πιθανόν μικρότερο οργανωτικά σχήμα. healthspy

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ