Special NewsHealthspy: Οι επενδύσεις, ποιος «φεύγει» και ποιος... μετακινήθηκε

Healthspy: Οι επενδύσεις, ποιος «φεύγει» και ποιος… μετακινήθηκε

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Επενδύσεις στην… Δύση

Δραστικές αναμένονται να είναι οι αλλαγές την τοπική κοινωνία με την ολοκλήρωση της επένδυσης των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Με την ολοκλήρωση των νέων μονάδων, στην ουσία επαναπατρίζονται εργαζόμενοι που έχουν «μεταναστεύσει» στις μεγαλουπόλεις ή ακόμα και στο εξωτερικό.

healthspy: Την εβδομάδα που μας πέρασε αναμένονταν η ΚΥΑ για την κατανομή της «χρηματοδοτικής ένεσης» 200 εκατ. ευρώ στις υποκατηγορίες της φαρμακευτικής δαπάνης, από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το σίγουρο είναι ότι η Τρίπολη μετεξελίσσεται σε έναν ισχυρό κόμβο παραγωγής φαρμάκων στο εγγύς μέλλον και οι τοπικοί φορείς (θεσμικοί και μη) βλέπουν ευκαιρίες για τον μετασχηματισμό και ανάπτυξη της περιοχής.

Η κυβέρνηση «αγκαλιάζει» την προσπάθεια των ελληνικών φαρμακευτικών και αντίστροφα οι φαρμακοβιομήχανοι τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο οι σχέσεις παραμένουν σε εξαιρετικά καλά επίπεδα.

Πράγματι, σε λίγα χρόνια, η Τρίπολη μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου, με 1.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, μισθούς 30% πάνω από τον μέσο μισθό και παραγωγή φαρμάκων που θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, όπως μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, περιγράφοντας το πλαίσιο των επερχόμενων αλλαγών.

Φυσικά, από μια τόσο μεγάλη «αλλαγή» δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο «στρατηγός» της Αριστοτέλους, ο οποίος και αδειοδότησε ως υπουργός Ανάπτυξης την κατασκευή τους, κατόπιν σύστασης φυσικά του Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της ΠΕΦ άδραξέ την ευκαιρία να απευθύνει πρόσκληση και προς τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου για επενδύσεις στην Ελλάδα, στα πρότυπα του Hub της Pfizer, στην Θεσσαλονίκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης «δείχνει» καλή πρόθεση ως προς την επίλυση του χρόνιου προβλήματος διαχείρισης του clawback, κατεβάζοντας -εκ νέου- στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης τα στελέχη της αγοράς, την ερχόμενη εβδομάδα.

Με το πέρας της εκδήλωσης, ο Άδωνις έφυγε εσπευσμένα λόγω υποχρεώσεων για την Αθήνα, αλλά όπως μαθαίνουμε, βρήκε την ευκαιρία για παϊδάκια στο Ελαιοχώρι Κυνουρίας και την οικογενειακή ταβέρνα «Σκλημπόσιος».

Οι αποχωρήσεις…

Αλλαγή πλεύσης σηματοδοτεί η 1 Απριλίου (και όχι δεν είναι ψέμα) για τον Γενικό Διευθυντή της Servier Hellas.

Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο Ziad Matta ολοκλήρωσε τον κύκλο του από τη θέση του επικεφαλής στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας κάποιο άλλο πόστο σε χώρα όπου έχει παρουσία η φαρμακευτική.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή έχει επιλεχθεί από τις αρχές Μαρτίου και η μετάβαση, απ’ όσο ακούσαμε, είναι ομαλή.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινώσει η Διοίκηση στις επόμενες ημέρες (πιθανόν και σήμερα), παρουσιάζοντας τον νέο επικεφαλής, ο οποίος μαθαίνουμε ότι προέρχεται από το εξωτερικό.

Ο Ziad Matta εντάχθηκε στο δυναμικό της Servier Hellas τον Οκτώβριο του 2020, ολοκληρώνοντας την πορεία του στην Ελληνική αγορά μετά από τρεισήμισι χρόνια.

…και οι μετακινήσεις

Στο δυναμικό της Novo Nordisk εντάχθηκε τον Μάρτιο που μας πέρασε η Αλέκα Δήμου, προερχόμενη από την Chiesi Hellas.

Όπως μαθαίνουμε, η μετακίνηση θεωρήθηκε πρόκληση για την Αλέκα Δήμου αναλαμβάνοντας αναβαθμισμένο τον ρόλο Governmental Affairs Manager in Greece & Cyprus στην φαρμακευτική επιχείρηση Novo Nordisk.

Η αλήθεια είναι η Novo Nordisk αποτελεί «μαγαζί γωνία» για την φαρμακευτική αγορά, δεδομένης της ανάπτυξης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, αλλά και των στόχων που θέτουν οι κυκλοφορίες των νέων φαρμάκων για το αδυνάτισμα και τον διαβήτη.

Στην προηγούμενη θέση της, στην Chiesi Hellas κατείχε τον ρόλο του Communications & Public Affairs Officer για σχεδόν δυόμιση χρόνια. Από τον Δεκέμβριο του 2021 δηλαδή.

Αξιοσημείωτη είναι η εργασιακή εμπειρία που απέκτησε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, γνωρίζοντας εκ των έσω τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Ως προς τα skills της, εντυπωσιακή είναι η κατάρτιση σε επιπλέον 5 ξένες γλώσσες, όπως μας μετέφεραν, με την Αλέκα Δήμου να γνωρίζει Γερμανικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά.

Προς το παρόν, το κενό που άφησε στην Chiesi δεν έχει καλυφθεί, με τις διαδικασίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα.

Οι κορυφαίοι CEOs στην Αθήνα

Κάτι «μεγάλο» συμβαίνει σ’ αυτή την πόλη, καθώς από αύριο, 2 Απριλίου, έως την ερχόμενη Πέμπτη θα χτυπά στην Αθήνα η «καρδιά» της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

Το γεγονός έλευσης των κορυφαίων CEOs των φαρμακοβιομηχανιών παγκοσμίως είναι γνωστό από καιρό. Πρόκειται για τα μέλη της IFPMA (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Traders), που θα συμμετάσχουν στη Στρογγυλή Τράπεζα Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR) που θα συνεδριάσει στη Βουλιαγμένη.

Το ενδιαφέρον «κρύβεται» στα σχέδια του προέδρου της IFPMA, Άλμπερτ Μπουρλά, προέδρου και διευθύνοντας συμβούλου της αμερικανικής εταιρείας Pfizer, στην επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει καταρτισμένο προσωπικό μέσω του brain gain, ενώ θα επισημάνει και την ανάγκη η Ευρώπη να χαράξει τη δική της στρατηγική αυτονομία ως προς την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως είναι γνωστό, τα μέλη της IFPMA συναντώνται μια φορά τον χρόνο εκτός Αμερικής και ήδη έχουν πραγματοποιήσει επαφές και συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα στο Τόκιο, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη. Η στρογγυλή τράπεζα έχει διοργανωθεί επίσης στη Φλωρεντία, τις Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο.

Η παρουσία στην Αθήνα τόσων πολλών κορυφαίων στελεχών από εταιρείες κολοσσούς στο φάρμακο έχει προκαλέσει μεγάλη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη κλειστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη μεγάλη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το φιλοεπενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις.

Και η σεξιστική επίθεση

Μια… επίθεση «παλαιάς κοπής» µε υπαινιγµούς για το νεαρό της ηλικίας και το φύλο της, αλλά και µε χαρακτηρισµούς, όπως «γενίτσαρος της Ν∆», δέχτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη.

«Τάχα µου τυχαία, φέρνει ως παραδείγµατα γυναίκες για τα κακά πράγµατα και, όταν θέλει να επικαλεστεί το συναίσθηµα, αναφέρεται σε άνδρες», είπε η κυρία Αγαπηδάκη, ενώ τόνισε: «∆εν σας επιτρέπω να µε µειώνετε, επειδή είµαι 44 ετών και γυναίκα».

Θέλοντας να µαζέψει τα ασυµµάζευτα, ο βουλευτής υποστήριξε ότι οι χαρακτηρισµοί του ήταν «καθαρά πολιτικοί».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ