Special NewsHealthspy: Νέα πρόσωπα, θέμα νοημοσύνης και η... κλινική

Healthspy: Νέα πρόσωπα, θέμα νοημοσύνης και η… κλινική

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Μοιράζεται ξανά η… «τράπουλα»

Τις αξιοσημείωτες αλλαγές -σε διοικητικό επίπεδο- που κυοφορούνται εδώ και αρκετό καιρό στην φαρμακευτική αγορά, αναμένεται να καταγράψει στις πρώτες κιόλας ημέρες του ο επερχόμενος Νοέμβριος.

Healthspy: Τις αξιοσημείωτες αλλαγές -σε διοικητικό επίπεδο- που κυοφορούνται εδώ και αρκετό καιρό στην φαρμακευτική αγορά, αναμένεται να καταγράψει στις πρώτες κιόλας ημέρες του ο επερχόμενος Νοέμβριος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ακούσαμε, αναζητείται εδώ και κάμποσο διάστημα αντικαταστάτης για τη θέση στελέχους μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, με τα πρόσωπα και πράγματα να «κλειδώνουν»… προσεχώς.

Το τελευταίο σχετικά μεγάλο διάστημα η εταιρεία, που ηγείται στην κατηγορία της, έχει περάσει από πολλά μέτωπα αναδιοργάνωσης και αλλαγών, με τις επικείμενες «ανανεώσεις» να αποτελούν τις τελευταίες «πινελιές» στο κάδρο της εγχώριας αγοράς.

Την ίδια στιγμή, μαθαίνουμε πως μοιράζεται ξανά η «τράπουλα» στην επικοινωνία ενός εκ των οργάνων επικοινωνίας για την πολιτική του φαρμάκου, εκσυγχρονίζοντας και απλοποιώντας τις διαδικασίες.

Εδώ τα πράγματα φαίνεται πως έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους, προκειμένου να υπάρξουν οι όποιες αλλαγές. Επί της διαδικασίας -που ξεκινά προσεχώς- θα χρειαστεί σχεδόν ολόκληρος ο μήνας. Το σίγουρο είναι πως η.. «επόμενη ημέρα» σηματοδοτεί -μετά βεβαιότητας για κάποιους- καλύτερες συνθήκες και αποτελεσματικότερους δίαυλους επικοινωνίας. Οψόμεθα… Healthspy

Προσωπικό γιατροσ-οκ

Με το «αριστερό» ξεκινάει η διαβούλευση του υπουργείου Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς για τον νέο τρόπο στελέχωσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού και αύξησης της «δεξαμενής» παθολόγων και γενικών γιατρών στη χώρα μας.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ κάνουν λόγο για αστοχίες στο νέο σύστημα που παρουσίασε και προωθεί το υπουργείο Υγείας, επικρίνοντας τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Μολονότι, λίγο πολύ στην Αριστοτέλους μπορεί να «ψιθυρίζουν» πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή, ωστόσο όπως μας μεταφέρουν «είναι η μόνη λύση».

Η υποχρεωτική 12μηνη θητεία προσωπικού γιατρού, αντί του «αγροτικού», χαρακτηρίζεται απλά ως… «μπάλωμα» μετά την μακρά περίοδο των υποτιθέμενων κινήτρων που θα έδινε για την ενίσχυση του θεσμού.

Η κριτική εστιάζει στη μη εκπαίδευση των νέων γιατρών στη διαχείριση των ασθενών με τον «μανδύα» του προσωπικού γιατρού, ενώ δεν λείπουν και τα σχόλια για άδικη μισθολογική αντιμετώπιση των γιατρών του ΕΣΥ έναντι των ειδικευόμενων στην παθολογία και τη γενική ιατρική (46.000 ευρώ μεικτά επιπλέον των αποδοχών του ειδικευόμενου), και των γιατρών από Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο που θα επαναπατριστούν με δέλεαρ ετήσιες οικονομικές απολαβές ύψους 100.000 με 150.000 ευρώ.

Εν αναμονή εξελίξεων και αντιδράσεων…  Healthspy

Θέμα νοημοσύνης

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο διαβάζουμε και ακούμε για την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και πόσο αλλάζει τα πάντα γύρω μας.

Η μεγαλύτερη ωστόσο «έκπληξη» είναι το άκουσμα εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης δια στόματος Χρυσοχοΐδη και Θεμιστοκλέους, στο πρόσφατο συνέδριο Economist.

Ακούσαμε πως το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεργασία με πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και πολύ σύντομα θα οργανώσει σε μεγάλα νοσοκομεία την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα…

Πρόκειται για μικρά αλλά σταθερά βήματα για μια δημόσια υγεία της νέας, ψηφιακής εποχής που στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει και καθεστώς.

Η υπόθεση της Κλινικής

Επιμένουν να γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για το μεγάλο σκάνδαλο της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Κρήτη, με το περιοδικό New European να κάνει φύλλο και φτερό την υπόθεση.

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού The New European δημοσιεύεται εκτενές άρθρο της Hester Underhill, το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση, κατονομάζοντας την κλινική στα Χανιά, η οποία κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για εμπορία βρεφών και παράνομες υιοθεσίες.

Το δημοσίευμα σημειώνει εισαγωγικά πως «Σε μια πτέρυγα υψηλής ασφαλείας του νοσοκομείου [σ.σ. αναφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων “Ο Αγ.Γεώργιος”], ένας άγνωστος αριθμός νεογέννητων βρεφών φυλάσσεται επί του παρόντος από την αστυνομία. Τα παιδιά αυτά έχουν γεννηθεί από παρένθετες μητέρες που είχαν μεταφερθεί στη χώρα από μια κρητική κλινική υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, στην οποία πραγματοποιήθηκε έφοδος της αστυνομίας τον Αύγουστο.

Όλα τα μέλη του προσωπικού της συνελήφθησαν. Όμως οι κατηγορίες πηγαίνουν πιο πέρα από την παράνομη διακίνηση ευάλωτων γυναικών στο ελληνικό νησί και περιλαμβάνουν κατηγορίες για εικονικές εμβρυομεταφορές. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτισσες της κλινικής περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα εξετάσεων DNA για να μάθουν αν τα μωρά που ανέθεσαν να κυοφορήσει παρένθετη μητέρα είναι γενετικά δικά τους.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα ότι όλες αυτές οι συμφωνίες παρένθετης μητρότητας είναι άκυρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον ασαφές αν οι υποψήφιοι γονείς θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ένα παιδί» αναφέρει το άρθρο περιγράφοντας ακολούθως το χρονικό της υπόθεσης, των αστυνομικών ερευνών, και τις κατηγορίες που βαραίνουν την κλινική.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα έχει αποκτήσει τη φήμη του κορυφαίου ευρωπαϊκού προορισμού για θεραπείες γονιμότητας και υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας. Χιλιάδες ζευγάρια και υποψήφιες μονογονεϊκές οικογένειες κατευθύνονται κάθε χρόνο στο νησί για να βρουν παρένθετη μητέρα ή να προβούν σε διαδικασίες που θα βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης».

«Από τότε που έγινε γνωστή η είδηση στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντικαταστάθηκε από τον Νικόλαο Βραχνή ως επικεφαλής της αρμόδιας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Εθνικής Αρχής [sic, εσφαλμένη μεταφορά της είδησης της παύσης του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαου Βραχνή, με απόφαση του Υπουργού Υγείας].

Και ενώ δύο αυστραλιανές οικογένειες έχουν έκτοτε αποκτήσει πρόσβαση στα μωρά τους που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα, αφού η εξέταση DNA επιβεβαίωσε ότι ταιριάζουν γενετικά, επτά επίδοξα ζευγάρια εξακολουθούν να περιμένουν. Υπάρχουν επίσης 40 άτομα και ζευγάρια με κατεψυγμένα έμβρυα αποθηκευμένα στην κλινική. Healthspy

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ