Special NewsHealthspy: Καραμπόλες στο Υγείας και η 1η ιδιωτική σχολή Ιατρικής

Healthspy: Καραμπόλες στο Υγείας και η 1η ιδιωτική σχολή Ιατρικής

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Οι «καραμπόλες» του Υγείας

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Αριστοτέλους και τα πράγματα φαίνεται πως βαίνουν… καλώς!

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Αριστοτέλους και τα πράγματα φαίνεται πως βαίνουν… καλώς!
Healthspy

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ήδη στα πρώτα κιόλας 24ωρα ο υπουργός Υγείας έδειξε ιδιαίτερο ζήλο με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, δρομολογώντας την πρώτη γιγαντιαία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των διοικητών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας, καθώς και με τη συμμετοχή των διοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να μην ήταν η πρώτη επιλογή της νέας κυβέρνησης για το Υγείας, αλλά σίγουρα θέλει να αποδείξει πως ήταν και η… σωστή! Μια πρώτη συζήτηση του πρωθυπουργού είχε γίνει με την Νίκη Κεραμέως και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, προκειμένου να μεταβούν στο Υγείας και να το εκσυγχρονίσουν!

Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η Νίκη Κεραμέως δεν υπήρξε ποτέ ευχαριστημένη με το υπουργείο Παιδείας και πάντοτε επιθυμούσε τον θώκο του Άμυνας, τον οποίο και ζήτησε από τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο το ΥΕΘΑ είχε «κλειδώσει» στον Νίκο Δένδια, που άφηνε το Εξωτερικών για να το παραλάβει ο Γεραπετρίτης! Έτσι της προτάθηκε το υπουργείο Υγείας, το οποίο όμως στο τέλος η Κεραμέως το αρνήθηκε!

Ούτε ο Πιερρακάκης ήταν πολύ ζεστός με το εν λόγω υπουργείο, καθότι και «δύσκολο», ο οποίος τελικά «συμβιβάστηκε» με το υπουργείο Παιδείας!

Στο τέλος της ημέρας λοιπόν και σχεδόν στο παραπέντε των εκλογών η Νίκη Κεραμέως κλείδωσε στο Εσωτερικών και τελικά επικράτησε η δεύτερη επιλογή που δεν ήταν άλλη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη!

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υγείας προκάλεσε ντόμινο από καραμπόλες, καθώς δεύτερη επιλογή για τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υπουργό ήταν το Μεταναστευτικής Πολιτικής!

Η πρώτη ιδιωτική σχολή Ιατρικής

Η ιστορία έχει αποδείξει πως η καινοτομία αποτελεί μέρος του DNA του Ιατρικού Κέντρου. Διαβλέποντας τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα στο εγγύς μέλλον και αναμένοντας να ωριμάσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο οι επικεφαλής του ομίλου δεν κρύβουν τις προθέσεις τους για νέες -αλλά συναφείς- δραστηριότητες.

«Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια πανεπιστημιακή σχολή πρότυπο, αμέσως μόλις αλλάξει το άρθρο 16», μαθαίνουμε πως διατείνεται ο πρόεδρος του ομίλου Ιατρικό Κέντρο, Γιώργος Αποστολόπουλος στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, τονίζοντας πως «Όταν αλλάξει το άρθρο 16 και επιτραπεί η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο όμιλος μας θα ιδρύσει την πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι, όποτε δοθεί το πράσινο φως. Έχουμε την τεχνογνωσία και θα δημιουργήσουμε μια πανεπιστημιακή σχολή πρότυπο».

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, ο Γιώργος Αποστολόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Ο τομέας της ιδιωτικής υγείας είναι πάντα συμπληρωματικός της δημόσιας υγείας. Μπορούν να λειτουργήσουν μαζί».

Όπως μαθαίνουμε, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα από τις δικές τους δραστηριότητες καθώς: «Στο Αττικό Νοσοκομείο υπήρξε ένα πρόβλημα με ράντζα. Έγινε σύμβαση με το Ιατρικό Κέντρο στο Περιστέρι και οι ασθενείς χωρίς να πληρώσουν τίποτα μεταφέρθηκαν στην κλινική μας απολαμβάνοντας υψηλού επιπέδου φροντίδα». Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, οι συνεργασίες αυτές είναι δύσκολες όταν έχεις 100% πληρότητα για αυτό και ο όμιλος συνεχώς επενδύει για να αυξήσει την δυναμικότητά του σε κλίνες. Healthspy

Κεφάλαιο clawback και rebate

Με το δυσεπίλυτο κεφάλαιο και την μεγάλη στρέβλωση του clawback και του rebate αναμένεται να βρεθεί και νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς στελέχη της αγοράς δείχνουν πλέον τα «δόντια τους», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ξεπέρασε κάθε ανοχή το μνημονιακό χαράτσι».

Στο περιθώριο πρόσφατης συνάντησης, κύκλοι της αγοράς τονίζουν πως «ήταν ένα μέτρο που εφαρμόστηκε με την ανοχή μας όταν η χώρα ήταν σε δεινή θέση, με προοπτική τριετίας. Πέρασαν όμως τα χρόνια και δεν έχει αλλάξει κάτι».

Η υπομονή φαίνεται πως έχει εξαντληθεί από τον ιδιωτικό τομέα καθώς στελέχη της αγοράς εξακολουθούν να δηλώνουν την έντονη δυσαρέσκεια τους.

Ενδεικτικό της έντασης που υπάρχει είναι και οι δηλώσεις μεγάλου στελέχους της αγοράς που δεν παραβλέπει σε κάθε συνάντηση να επισημαίνει ότι… «Η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα θεωρείται δεδομένη και άνευ όρων. Από το 2013 έως σήμερα έχουμε δώσει εκατομμύρια ευρώ για clawback και rebate. Εκτιμούμε πως σύντομα αυτά τα μέτρα θα αποσυρθούν ή τουλάχιστον θα μετριαστούν. Άλλωστε είναι και ειρωνεία, η χώρα να βρίσκεται μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα και να ισχύουν ακόμη μνημονιακά μέτρα».

Μεταγραφές κι αποχωρήσεις

Με δύο αλλαγές, για την ακρίβεια μια αποχώρηση και μια μεταγραφή, ξεκινάει η πρώτη εβδομάδα Ιουλίου στο κομμάτι επικοινωνίας, από το χώρο του φαρμάκου.

Όπως μαθαίνουμε, εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η αναβάθμιση στελέχους που διατηρεί επί σειρά ετών την επικοινωνία μεγάλης φαρμακευτικής, σε νέα καθήκοντα. Η αλήθεια είναι πως η «μετακίνηση» θεωρούνταν αναμενόμενη, καθώς σε βάθος χρόνου έχει επιδείξει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την αποχώρηση στελέχους από εξίσου μεγάλη φαρμακευτική και χαμηλές πτήσεις στο κομμάτι της εξωστρέφειας. Το πρόσωπο ακούσαμε πως έχει αντικατασταθεί και επίσημα, με τη νέα συνεργάτιδα να έχει αναλάβει καθήκοντα από 1 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η στήλη θα ευχηθεί καλή επιτυχία και στις δύο περιπτώσεις.

Ο «αθόρυβος» θόρυβος

Ο «αθόρυβος εργάτης» όπως χαρακτηρίστηκε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην παρουσία του βιβλίου του «Επίκαιρη ερώτηση: Πανδημία» κατάφερε να προκαλέσει τελικά τον.. «θόρυβο» του.

Μολονότι το αμφιθέατρο του μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου ήταν κατάμεστο, αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους επειδή δεν προσκλήθηκαν. Πρόκειται για ανθρώπους που ήταν στο πλευρό του Βασίλη Κοντοζαμάνη στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και αρκετοί εκ των «φίλων» και «συνεργατών» από τον πολιτικό και υγειονομικό χώρο.

Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο ίδιος ο Κοντοζαμάνης είχε αναθέσει σε γραφείο επικοινωνίας τη διοργάνωση της εκδήλωσης και πως εκείνο δεν μερίμνησε για τα δέοντα. Η αιτιολογία; Έφυγαν προσκλήσεις ηλεκτρονικά αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ! Φυσικά και θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά ένα follow up θα έσωζε τα πράγματα από πολλές δυσαρέσκειες και εσωτερικές γκρίνιες. Healthspy

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

Healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ