Special NewsHealthspy: Απολύσεις, οι μετακινήσεις, τα τηλέφωνα και το... ΕΣΥ

Healthspy: Απολύσεις, οι μετακινήσεις, τα τηλέφωνα και το… ΕΣΥ

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Αναδιαρθρώσεις και αλλαγές

Πληθαίνουν οι «πιέσεις για αναδιάρθρωση» των εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου, με επικείμενες αλλαγές σε επί μέρους τμήματα και νέες περικοπές εργαζομένων. Οι επί σειρά ετών ασκούμενες πιέσεις του clawback στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών καθιστούν περισσότερο από ποτέ επιτακτική την ανάγκη για μείωση του λειτουργικού κόστους, με εντολές από τα κεντρικά. Μάλιστα, η κατάτασταση είναι πλέον ίσως οριακή, καθώς όπως μας μεταφέρουν, σε κάποιες περιπτώσεις ορατά είναι πλέον και ζητήματα βιωσιμότητας.

Πληθαίνουν οι «πιέσεις για αναδιάρθρωση» των εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου, με επικείμενες αλλαγές σε τμήματα και νέες περικοπές σε επίπεδο εργαζομένων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αυτή τη φορά τα «νέα» έρχονται από μια εταιρεία του κλάδου, που επί σειρά ετών βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ενώ, την ίδια στιγμή αποφεύγει -πέρα των επιβεβλημένων- ενέργειες προβολής και εκστρατείες ενημέρωσης.

Ο σχεδιασμός, όπως φτάνει στα αυτιά μας, αφορά ένα πλάνο αναδιάρθρωσης που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, και περιλαμβάνει περικοπές και συμπτύξεις των τμημάτων της. Οι απολύσεις προσδιορίζονται σε οριακά διψήφιο αριθμό, δεδομένου και του σχετικά όχι και υψηλού ανθρώπινου δυναμικού που διατηρεί στους κόλπους της. Στόχος είναι το 2023 να επανέλθει στην αγορά με νέα «ταυτότητα», αφήνοντας πίσω βάρη και σκιές του παρελθόντος… Δύσκολες εποχές!

Αναζητώντας «ειδικά»στελέχη

Έντονη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο χώρο της βιοτεχνολογίας, καθώς αναζητούνται στελέχη για.. μετακινήσεις εντός των πυλών αλλά και των γειτονικών χωρών. Όπως μαθαίνει η στήλη, ήδη έχει γίνει κρούση από μεγάλη εταιρεία σε στελέχη ελληνικών φαρμακευτικών, προγραμματίζοντας προσεχώς «διακριτικές» συναντήσεις στο πλαίσιο των μετακινήσεων.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, «κλειδώνοντας» τα ονόματα που θα αλλάξουν έδρα. Όπως μαθαίνει η στήλη, την εύρεση κεφαλών έχει αναλάβει μεγάλη εταιρεία αναζήτησης στελεχών, με έντονη παρουσία στη χώρα μας και γίνεται υπό άκρα μυστικότητα. Εν αναμονή… Healthspy

Ο οδοστρωτήρας, το ΕΣΥ και το νέο νομοσχέδιο Γκάγκα

Για μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους γιατρούς του ΕΣΥ και της κυβέρνησης αναμένεται στο αμέσως ερχόμενο διάστημα, καθώς το νέο νομοσχέδιο Γκάγκα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θεωρείται από τους γιατρούς «αιτία πολέμου».

Την ίδια ώρα, το παρασκήνιο γύρω από τη σύνταξη και την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς φέρει την υπογραφή της Μίνας Γκάγκα και κατ’ επέκταση του Μαξίμου, αλλά όχι του αρμόδιου υπουργού Πλεύρη, ο οποίος όπως αναφέρουν τα πηγαδάκια των… «αντιφρονούντων», το είχε απορρίψει.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι διαρρέουν ότι ο Θάνος Πλεύρης σε συνάντηση που είχε με γιατρούς για το εν λόγω νομοσχέδιο ανέφερε πως δεν πρόκειται να κατατεθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά «να μην ασχολούνται».

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δημοσίως πήρε θέση δηλώνοντας πως με το νομοσχέδιο δεν επηρεάζεται η λειτουργία του ΕΣΥ, τονίζοντας πως δεν θίγεται καθόλου ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Τι είναι όμως αυτό που καθιστά το νομοσχέδιο Γκάγκα έναν… οδοστρωτήρα για το ΕΣΥ, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς; Πρώτον, ότι ανοίγει τον δρόμο για την απασχόληση των γιατρών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και, δεύτερον, ότι ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αποτέλεσμα αυτών των δύο παρεμβάσεων θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία να αποδυναμωθούν και η στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα (γιατρών και νοσηλευόμενων) να μοιάζει πλέον με μονόδρομο. Κοινώς, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που καταργεί τα θεμέλια της μεγάλης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ.

Τηλεφωνήματα… απόγνωσης

Κατά τα λοιπά, επανεμφανίζονται οι τηλεοπτικοί γιατροί – «αστέρες» που ανέδειξε η πανδημία, ζητώντας από μεγάλα μέσα (τηλεοπτικά και ψηφιακά) αναδείξουν θέματα επικαιρότητας γύρω από τη δημόσια Υγεία.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μαθαίνουμε ότι προβεβλημένο μέλος της ιατρικής κοινότητας αυτό-προτάθηκε σε δύο συναδέλφους μεγάλων Μέσων για φιλοξενία συνέντευξης του. Οι απαντήσεις κι αυτή τη φορά κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο με τις προηγούμενες, παραπέμποντας στο εγγύς μέλλον για πιθανές δηλώσεις, συνεντεύξεις, προβολές κτλ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ