Special NewsHealthspy: Αλαλούμ τιμολόγησης, πρόστιμα και το Lav(ρακ)ipharm

Healthspy: Αλαλούμ τιμολόγησης, πρόστιμα και το Lav(ρακ)ipharm

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Αλαλούμ και… τιμολόγηση

Παραμένουν οι «ασάφειες» για τις φαρμακευτικές σχετικά με τη νέα απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς ορισμένες αλλαγές χρήζουν διευκρινήσεων.

Healthspy: Παραμένουν οι «ασάφειες» για τις φαρμακευτικές σχετικά με τη νέα απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς ορισμένες αλλαγές χρήζουν διευκρινήσεων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο ΣΦΕΕ επανέρχεται εκ νέου με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, κ. Άρη Αγγελή, ζητώντας διευκρινήσεις σχετικά με τα κριτήρια για την μετάβαση φαρμάκων από τη θετική στην αρνητική λίστα. Δηλαδή ποια είναι τα φάρμακα που μπορούν να συνεχίσουν μεν να συνταγογραφούνται, όμως το κόστος τους θα βαρύνει πλέον μόνο τους ασθενείς και καθόλου τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο υπάγονται.

Ταυτόχορνα, δεν είναι γνωστά τα κριτήρια για την τιμολόγηση των φαρμάκων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ούτε ποια δεδομένα θεωρεί ο ΕΟΦ αξιόπιστα για την άντληση στοιχείων τιμολόγησης των σκευασμάτων στην Ευρώπη.

Σημείο «κλειδί» αποτελεί η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) όπου θα απευθύνονται οι φαρμακευτικές για την εξαίρεση φαρμάκων τους από τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων και την ένταξη τους στην αρνητική λίστα.

Πάντως, ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του επισημαίνει ότι δεν διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη μετάβαση ενός σκευάσματος από τη θετική στην αρνητική λίστα, ιδίως όταν η λιανική τιμή του υπερβαίνει τα 10 ευρώ, ούτε αν η νέα λιανική για τα φάρμακα μέχρι 10 ευρώ υπολογίζεται με τα ποσοστά κέρδους της θετικής ή της αρνητικής λίστας συνταγογράφησης.

Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς σειρά φθηνών φαρμάκων έχει επιχειρηθεί να ενταχθούν στην αρνητική λίστα αντί της θετικής, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά, αφού έτσι εξαιρούνται του clawback, ενώ πληρώνονται απ΄ ευθείας από τους ασθενείς.

Καμπανάκι για… πρόστιμα;

Μετά τους εξαντλητικούς ελέγχους επί πέντε χρόνια και την αρχειοθέτηση του φακέλου της Novartis, o Άδωνις Γεωργιάδης δείχνει πως δεν «μασάει» τα λόγια του.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση την προηγούμενη εβδομάδα κατονόμασε την εταιρεία Novartis, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις ελλείψεις στα οφθαλμικά φάρμακα και συγκεκριμένα στο Tobradex της φαρμακευτικής Novartis, υπογραμμίζοντας πως «η εταιρεία εισάγει πολύ λιγότερα σκευάσματα από αυτά που χρειαζόμαστε».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «τους έχω καλέσει στο γραφείο μου και τους έχω πει ότι θα τους βάλω και πρόστιμο εάν συνεχίσουν σε αυτόν τον ρυθμό».

Lav(ρακ)ipharm κάνναβης

Ορόσημο η σημερινή ημέρα για τον όμιλο Lavipharm καθώς ξεκινά η διάθεση των πρώτων εγκεκριμένων σκευασμάτων τοπικής φαρμακευτικής κάνναβης.

Η πολύ σημαντική αυτή νέα αγορά ανοίγει τις πύλες με φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν πολύ καλές ιδιότητες, φέρνοντας πραγματική «επανάσταση» στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, την προηγούμενη εβδομάδα, με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Λαβίδα, η αγορά υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 60 εκατ. ευρώ στο πρώτο έτος δραστηριοποίησης, ενώ είναι ικανή να εκτοξευθεί στα 1,25 δισ. ευρώ στα επόμενα 12 χρόνια. Μάλιστα, εάν καταφέρει να επεκταθεί και στην παγκόσμια αγορά, τότε τα νούμερα είναι αστρονομικά.

Φυσικά, πρόκειται για μια επιχειρηματική ευκαιρία πρώτη τάξης για την Lavipharm, που έχει την εμπορική εκμετάλλευση και την προώθηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης. Πιθανόν οι δυνατότητες ανάπτυξης της μόνης εισηγμένης φαρμακοβιομηχανίας στο Χρηματιστήριο, να θυμίσουν τις πάλαι ποτέ κραταιές εποχές του αείμνηστου Αθανάσιου Λαβίδα στο «τιμόνι» της Lavipharm.

Προς το παρόν, οι αρχικές εκτιμήσεις του ομίλου είναι άκρως συντηρητικές, καθώς κάνουν λόγο για έσοδα από τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα στα 8,5 εκατ. ευρώ το 2024, στα 10,6 εκατ. ευρώ το 2025 και στα 15,7 εκατ. ευρώ το 2026. Το επίσης σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι οι πωλήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης έχει και υψηλό περιθώριο κέρδους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ