Ροή ΕιδήσεωνΆνδρες: Χρησιμοποιούν λιγότερο προφυλακτικά - Αύξηση στα ΣΜΝ

Άνδρες: Χρησιμοποιούν λιγότερο προφυλακτικά – Αύξηση στα ΣΜΝ

- Advertisement -

Την αύξηση στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), σε εθνικό επίπεδο, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχές υγείας των ΗΠΑ, την ώρα που καταγράφεται μειωμένη χρήση προφυλακτικών.

Την αύξηση στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), σε εθνικό επίπεδο, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχές υγείας των ΗΠΑ, την ώρα που καταγράφεται μειωμένη χρήση προφυλακτικών

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν σχεδόν νέο ρεκόρ με 2,5 εκατ. περιπτώσεις λοιμώξεων από χλαμύδια, γονόρροια και σύφιλη το 2021. Αυτό σημαίνει ποσοστό πάνω από διπλάσιο του συνόλου των περιπτώσεων των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του CDC.

Μάλιστα, σχεδόν οι μισές από τις νέες μολύνσεις του περασμένου έτους εντοπίστηκαν μεταξύ ατόμων 15 έως 24 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε τέτοιου είδους λοιμώξεις και σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους ετεροφυλόφιλους διότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάνω από έναν συντρόφους. Άρα, είναι πιο εύκολο για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες να κυκλοφορήσουν σε μικρότερα δίκτυα ανθρώπων, όπως εξηγεί η έρευνα.

Προφυλακτικά… εκτός μόδας

Την ίδια ώρα, τα προφυλακτικά, που κάποτε ήταν το κεντρικό στοιχείο σε καμπάνιες για την εξάλειψη των ΣΜΑ στο απόγειο της κρίσης του AIDS, έχουν «βγει από τη μόδα» όπως αναφέρει η Washington Post.

Οι ομοσπονδιακές έρευνες οικογενειακού προγραμματισμού δείχνουν ότι τα προφυλακτικά μετατράπηκαν από το κορυφαίο εργαλείο αντισύλληψης για το 75% των ανδρών το 2011, σε 42% το 2021.

Παράλληλα, μειώθηκε και το ποσοστό των εφήβων που είπαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την τελευταία σεξουαλική τους επαφή. Από το 63% το 2003, το ποσοστό έπεσε στο 54% το 2019, σύμφωνα με την ετήσια κυβερνητική έρευνα.

Αυτό εν μέρει αιτιολογείται από το γεγονός ότι η ευρεία χρήση της αντισύλληψης και των φαρμάκων, που μειώνουν δραστικά την μετάδοση του HIV, επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό αφήνοντάς τους όμως ευάλωτους σε άλλες ασθένειες, που μεταδίδονται με τα σωματικά υγρά και την επαφή.

Το εμβόλιο στη μάχη κατά των ΣΜΝ

Οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι της υγείας λένε ότι τώρα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εμβολίου, οικονομικά προσιτό για τεστ στο σπίτι και φάρμακα που λαμβάνονται μετά το σεξ ως η επόμενη γενιά των «όπλων» στη μάχη κατά των ΣΜΝ.

«Ιστορικά, οι νέοι όταν χρησιμοποίησαν προφυλακτικά, το έκαναν επειδή φοβήθηκαν σε μεγάλο βαθμό την απειλή του HIV ή μιας ακούσιας εγκυμοσύνης», δήλωσε ο David Harvey, εκτελεστικός διευθυντής του National Coalition of STD Directors.

«Σήμερα, έχουν περισσότερες εναλλακτικές για να αποφύγουν κάτι τέτοιο».

Οροθετικοί και μετάδοση 

Οι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν ότι οι οροθετικοί δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, εάν ακολουθούν τη θεραπεία που μειώνει το ιικό τους φορτίο, υποκινώντας μια εκστρατεία γνωστή ως «μη ανιχνεύσιμο ίσον μη μεταβιβάσιμο», που επικεντρώνεται στη θεραπεία ως μορφή πρόληψης.

Οι αξιωματούχοι στο Whitman-Walker, το κέντρο υγείας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ουάσιγκτον, ισχυρίζονται ότι το ενδιαφέρον για τα προφυλακτικά τείνει να είναι μεγαλύτερο στις γειτονιές των μαύρων όπου τα ποσοστά του HIV είναι πιο υψηλά.

Ωστόσο, οι ΛΟΑΤΚΙ+ πάροχοι υγείας βασίζονται συχνά σε κρατικές επιχορηγήσεις για το έργο τους στην πρόληψη ασθενειών και λένε ότι δεν έχουν χρηματοδότηση για δυναμικές εκστρατείες διανομής προφυλακτικών, επειδή οι φορείς δημόσιας υγείας δίνουν προτεραιότητα σε άλλες μορφές πρόληψης.

Δεν υπάρχουν εμβόλια για τη σύφιλη, την γονόρροια και τα χλαμύδια στον ορίζοντα, αλλά οι ιθύνοντες της υγείας ελπίζουν ότι μπορεί τελικά να ενταχθεί στο «οπλοστάσιο» μαζί με τα εμβόλια για την πρόληψη της ηπατίτιδας Β και του HPV.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ