ΈρευναΝέοι μπαμπάδες με αντικαταθλιπτικά λόγω του μωρού! Έρευνα

Νέοι μπαμπάδες με αντικαταθλιπτικά λόγω του μωρού! Έρευνα

- Advertisement -

Πάνω από 30 φορές περισσότερες πιθανότητες έχουν οι νέοι μπαμπάδες να χρειαστούν αντικαταθλιπτικά τον πρώτο χρόνο μετά την απόκτηση παιδιού, εάν έχουν πρόσφατο ιστορικό θεραπείας, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του UCL.

Πάνω από 30 φορές περισσότερες πιθανότητες έχουν οι νέοι μπαμπάδες να χρειαστούν αντικαταθλιπτικά τον πρώτο χρόνο μετά την απόκτηση παιδιού, εάν έχουν πρόσφατο ιστορικό θεραπείας, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του UCL

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε πληροφορίες από πάνω από 500.000 ηλεκτρονικά αρχεία υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τη βάση δεδομένων της εταιρείας ερευνών IQVIA, από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν 90.736 άνδρες που είχαν αποκτήσει παιδί το προηγούμενο έτος και 453.632 άνδρες που δεν είχαν παιδί. Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε πόσοι άνδρες σε κάθε κατηγορία είχαν λάβει αντικαταθλιπτικά με συνταγή, λόγω κατάθλιψης.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά στην αντικαταθλιπτική θεραπεία μεταξύ των δύο ομάδων.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ύπαρξη ιστορικού αντικαταθλιπτικής θεραπείας έκανε τους άνδρες 30 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν και πάλι θεραπεία μόλις αποκτούσαν παιδί.

Με το εύρημα αυτό, οι ερευνητές προτείνουν έναν έλεγχο ψυχικής υγείας κατά τον πρώτο χρόνο από την απόκτηση παιδιού.

Κατάθλιψη και πατρότητα

Η επικεφαλής συγγραφέας και υποψήφια διδάκτορας, Χόλι Σμιθ από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του UCL, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πατρότητας είναι περίπλοκη και ότι η προϋπάρχουσα αντικαταθλιπτική θεραπεία είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συσχέτιση της χρήσης αντικαταθλιπτικών στη διάρκεια ενός έτους από τη γέννηση ενός παιδιού.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνδρες συνεχίζουν τη θεραπεία που έκαναν πριν κάνουν παιδί ή αυτοί οι άνδρες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν ξανά συναισθήματα κατάθλιψης και οι προκλήσεις του να αποκτήσουν ένα νέο παιδί μπορεί να το επιδεινώσουν.

Μετά τη γέννηση ενός παιδιού, η προσοχή συνήθως εστιάζεται στην υγεία της μητέρας και του μωρού. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι μπαμπάδες λαμβάνουν επίσης τη φροντίδα που χρειάζονται, βελτιώνοντας την έρευνα για νέους μπαμπάδες και πώς να ασχοληθούν μαζί τους σχετικά με την ψυχική τους υγεία.

Υψηλότερος κίνδυνος

Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Και πιστεύεται ότι έως και 1 στους 10 μπορεί να έχει κατάθλιψη το έτος μετά τη γέννηση του παιδιού του».

Τα αντικαταθλιπτικά είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες για την κατάθλιψη, ωστόσο ελάχιστα είναι τα στοιχεία για τους νέους μπαμπάδες που χρειάζονται θεραπεία το πρώτο έτος από την απόκτηση του παιδιού τους και πώς το στοιχείο αυτό συγκρίνεται με άνδρες που δεν έκαναν πρόσφατα παιδί.

Παράλληλα με την προηγούμενη χρήση αντικαταθλιπτικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοινωνική στέρηση ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας για τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών στους νέους πατέρες. Οι μπαμπάδες που ζούσαν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές είχαν 18% υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν συνταγή αντικαταθλιπτικού σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ