Δημόσια ΥγείαΜεγαλύτερου κινδύνου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις φρούτων - Έρευνα

Μεγαλύτερου κινδύνου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις φρούτων – Έρευνα

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον διατρέχουν οι έφηβοι που κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά εάν επιλέγουν προϊόντα με γεύσεις φρούτων (υψηλότερης τοξικότητας), όπως επισημαίνει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση φρούτων παράγουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ακρυλονιτριλίου. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς οι γεύσεις φρούτων είναι πιο δημοφιλείς στους έφηβους, ενώ το ακρυλονιτρίλιο είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνος ουσία.
«Αυτή τη στιγμή, πολλές από τις γεύσεις που διατίθενται στην αγορά είναι σαφές ότι στοχεύουν στους έφηβους» όπως δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Mark Rubinstein σχολιάζοντας πως «τα αποτελέσματα των εξετάσεων ούρων αποκαλύπτουν αυξημένα επίπεδα πέντε διαφορετικών τοξινών στους οργανισμούς των εφήβων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο (άτμισμα). Οι τοξίνες αυτές είναι γνωστές ή ύποπτα καρκινογόνες». Όπως τονίζει ο καθηγητής παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο «Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, εάν οι έφηβοι συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα προϊόντα σε βάθος χρόνου, πιθανόν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο».
Οι έφηβοι που χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν έως και τρεις φορές μεγαλύτερες ποσότητες τοξινών στα ούρα τους, σε σχέση με εκείνους δεν ατμίζουν, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι έφηβοι χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα είναι διότι αισθάνονται ασφαλείς και/ή ασφαλέστεροι σε σχέση με το παραδοσιακό κάπνισμα», όπως δηλώνει ο Dr. Mark Rubinstein.
Οι τοξίνες – ακρολεϊνη, ακρυλαμίδιο, ακρυλονιτρίλιο, κροτοναλδεΰδη και οξείδιο προπυλενίου – ανήκουν σε μια κατηγορία χημικών ουσιών γνωστές ως πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).
Οι τοξικές VOCs υπάρχουν και στα παραδοσιακά τσιγάρα καπνού και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες. Όμως, οι «διπλοί χρήστες» -δηλαδή οι έφηβοι που εναλλάσσονται μεταξύ καπνίσματος και ατμίσματος- είχαν έως και τριπλάσια επίπεδα των πέντε τοξινών σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Από την πλευρά του, ο Dr. Norman Edelman, ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της American Lung Association, υπογραμμίζει πως τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τόσο ακίνδυνα.

Στοιχεία της μελέτης
Για την διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τρεις διαφορετικές ομάδες: χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, τους «διπλούς χρήστες” που εξακολουθούν να καπνίζουν και παραδοσιακά τσιγάρα και έφηβους που δεν καπνίζουν ή ατμίζουν.
Στην έρευνα συμμετείχαν 103 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 16 έτη, εξετάζοντας στα δείγματα ούρων την παρουσία δυνητικά επικίνδυνων πτητικών οργανικών ενώσεων.
«Η προσέγγιση μας ήταν σωστή. Δεν έχει σημασία τι υπάρχει στο υγρό ατμίσματος. Έχει σημασία τι εισέρχεται στα σώματα των παιδιών, πράγμα που θέτει σημαντικά ερωτήματα», όπως καταλήγει ο Edelman.

Καλπάζει το vaping
Προγενέστερη έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου πάλι στο Peridatrics, προειδοποιούσε πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επεκτείνουν τη συνήθεια του καπνίσματος στη νεολαία, καθώς προσελκύουν εφήβους «χαμηλού κινδύνου», οι οποίοι δεν θα άρχιζαν να καπνίζουν.
Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα μεταξύ των εφήβων εμφανίζει μια τάση μείωσης μετά το 2004, η οποία όμως δεν επιταχύνθηκε -το αντίθετο- μετά την εμφάνιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ 2007-2009. Στην πραγματικότητα, η συνδυασμένη χρήση συμβατικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους εφήβους μετά το 2014 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2009.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ