ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΖαούτης: Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τον μύκητα Candida Auris

Ζαούτης: Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τον μύκητα Candida Auris

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Για την παρουσία του μύκητα Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία μίλησε στο Mega ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως στις προθέσεις τόσο του Οργανισμού όσο και του Υπουργείου Υγείας είναι η καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Για την παρουσία του μύκητα Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία μίλησε στο Mega ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως στις προθέσεις τόσο του Οργανισμού όσο και του Υπουργείου Υγείας είναι η καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Βλέπουμε αύξηση στην αντοχή των μικροβίων εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών» όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στην εκπομή του Νίκου Ευαγγελάτου, υπογραμμίζοντας πως «Ο συγκεκριμένος μύκητας, ο Candida Auris, έχει αυξημένη αντοχή στα φάρμακα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, στη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με τον κ. Ζαούτη να τονίζει ότι «στην Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει μια συστηματική καταγραφή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ο μύκητας δεν μεταδίδεται στην κοινότητα, καθώς σχετίζεται με τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία».

Σχετικά με τη θνητότητα, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως «πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, διότι τα άτομα στις ΜΕΘ έχουν υψηλή θνητότητα ούτως η άλλως. Σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνουν τη θνητότητα και νοσηλείες» όπως τόνισε.

«Το πρώτο βήμα είναι να ακολουθήσουμε τις πρακτικές για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

«Υπάρχουν απολυμάνσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν τον Candida Auris στις επιφάνειες και στο περιβάλλον».«Για να μπορέσουμε να προλάβουμε αλλά και να καταπολεμήσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι απαραίτητη η τήρηση πρακτικών, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Πρώτο βήμα στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων είναι να εφαρμόζουμε αυτές τις πρακτικές, ξεκινώντας από το πλύσιμο των χεριών» κατέληξε ο κ. Ζαούτης.

Ανησυχία τα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία της Αττικής έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ο ιδιαίτερα ανθεκτικός στα αντιβιοτικά μύκητας, Candida Auris έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Αττική.

Ο candida auris προκαλεί καντιντίαση, δηλαδή μόλυνση του δέρματος ή των βλεννογόνων μεμβρανών και προσβάλλει συνήθως ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Νωρίτερα, ο καθηγητής κ. Νίκος Σύψας έκανε λόγο για έκρηξη λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Σημείωσε πως για την εικόνα αυτή «ευθύνεται» η κατάχρηση των αντιβιοτικών, η κακή υγιεινή των χεριών από τους επαγγελματίες Υγείας και περιβαλλοντικοί λόγοι.

«Ξέφυγε από την επιτήρηση σε ΜΕΘ και θαλάμους, καθώς οι υπεύθυνοι έπρεπε να. ασχοληθούν με τον κορωνοϊό και με τη μάχη κατά της επιδημίας», σχολίασε.

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως η Επιτροπή του βρετανικού συστήματος Υγείας προβλέπει ως το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως το 2050 θα είναι οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Candida Auris: «Καμπανάκι» Σύψα για το μικρόβιο στα νοσοκομεία

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ