Δημόσια ΥγείαWMO: Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών λόγω καύσωνα

WMO: Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών λόγω καύσωνα

- Advertisement -

Ο καύσωνας που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση των νυχτερινών θερμοκρασιών και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Ο καύσωνας που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση των νυχτερινών θερμοκρασιών και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

“Οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο θα υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για έναν παρατεταμένο αριθμό ημερών αυτή την εβδομάδα καθώς ο καύσωνας εντείνεται”, ανέφερε ο WMO σε μία δήλωση.

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών και θανάτων

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να φθάσουν επίσης σε νέα υψηλά, σύμφωνα με τον WMO, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων.

“Ενώ η μεγαλύτερη προσοχή εστιάζεται στις μέγιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας, είναι οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας που ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς”, ανέφερε ο WMO.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στη Γενεύη, ερευνητής που ειδικεύεται στη μελέτη των καυσώνων είπε πως οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν.

“Ο μεσογειακός καύσωνας είναι μεγάλος αλλά όχι σαν αυτόν στη Βόρεια Αφρική”. δήλωσε ο Τζον Νάιρν, ανώτερος σύμβουλος του WMO για την ακραία ζέστη. “Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη”, αναφέρουν οι ειδικοί και προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων.

Οδηγίες για την προφύλαξη από τον καύσωνα
  • Φοράτε κατάλληλα ρούχα. Επιλέξτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα.
  • Παραμείνετε δροσεροί σε εσωτερικούς χώρους. Παραμείνετε σε κλιματιζόμενα μέρη/χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν το σπίτι σας δεν έχει κλιματισμό, πηγαίνετε σε έναν δημόσιο χώρο που διαθέτει κλιματισμό, καθώς ακόμη και λίγες ώρες παραμονής σε δροσερό περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει πιο δροσερό όταν επιστρέφετε στη ζέστη.
  • Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι δυνατόν να παρέχουν άνεση, αλλά όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπέρμετρης ζέστης στην υγεία. ‘Ένα δροσερό ντους ή μπάνιο ή η μετακίνηση σε ένα κλιματιζόμενο μέρος αποτελούν πολύ καλύτερους τρόπους για να δροσιστείτε.
  • Χρησιμοποιήστε λιγότερο τις ηλεκτρικές συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, όπως ο φούρνος ή η κουζίνα.
  • Προγραμματίστε προσεκτικά τις εξωτερικές σας δραστηριότητες σε ώρες της ημέρας με χαμηλότερη θερμοκρασία, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε συχνά σε σκιερά σημεία, ώστε το σώμα σας να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει.
  • Μειώστε την άσκηση κατά τη διάρκεια της ζέστης. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να εργάζεστε ή να ασκείστε σε ζεστό περιβάλλον, ξεκινήστε αργά και ανεβάστε το ρυθμό σταδιακά. Εάν η σωματική προσπάθεια στη ζέστη κάνει την καρδιά σας να χτυπά δυνατά και σας προξενεί λαχάνιασμα, σταματήστε κάθε σωματική δραστηριότητα.
  • Φοράτε αντηλιακό με ικανοποιητικό δείκτη προστασίας 30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Κάντε χρήση καπέλου με φαρδύ γείσο και φορέστε γυαλιά ηλίου.
  • Μην αφήνετε ποτέ βρέφη, παιδιά ή κατοικίδια σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, καθώς τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν γρήγορα επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους και τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν θερμοπληξία, ακόμα κι αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.
  • Αποφύγετε τα ζεστά και βαριά γεύματα, καθώς προσθέτουν θερμότητα στο σώμα σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ