Δημόσια ΥγείαΒασιλακόπουλος για αφρικανική σκόνη: Τα 5 βασικά συμπτώματα

Βασιλακόπουλος για αφρικανική σκόνη: Τα 5 βασικά συμπτώματα

- Advertisement -

Για το κύμα αφρικανικής σκόνης που σαρώνει τη χώρα -το οποίο αναμένεται να αποχωρήσει, τουλάχιστον προσωρινά από την Τετάρτη- μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Για το κύμα αφρικανικής σκόνης που σαρώνει τη χώρα -το οποίο αναμένεται να αποχωρήσει, τουλάχιστον προσωρινά από την Τετάρτη- μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Για άλλη μια φορά ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τόσο οι ευπαθείς ομάδες, όσο και οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα, αλλά δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια νόσο. Όπως σημείωσε η εμφάνιση συγκεκριμένης συμπτωματολογίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ίσως να φανερώνει κάποια χρόνια νόσο που πιθανότατα να μην γνωρίζαμε.

Τα συμπτώματα που φανερώνουν χρόνια πάθηση

«Όσοι δεν έχουμε πρόβλημα, παρά την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα δεν θα έχουμε συμπτώματα. Δεν θα έχουμε βήχα, δύσπνοια, έντονο φτέρνισμα, μπούκωμα ή φλέματα. Επομένως μπορούμε να καταλάβουμε και από μόνοι μας ότι δεν έχουμε τίποτα εάν δεν εμφανίσουμε κάτι από τα παραπάνω. Εάν θέλουμε να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την έκθεση στην αφρικανική σκόνη και την είσοδο αυτόν τον σωματιδίων στον οργανισμό μας θα βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95 που φτιάχτηκαν γι αυτό το σκοπό», είπε ο καθηγητής.

«Αυτοί που πρέπει να προσέχουν είναι εκείνοι που έχουν πρόβλημα και δεν τον γνωρίζουν», καθώς, όπως είπε, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι ήδη σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους. «Πολλοί με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη νόσο. Έχουν δηλαδή ήδη μια φλεγμονή στο αναπνευστικό τους σύστημα και τα σωματίδια που εισέρχονται αυξάνουν αυτή τη φλεγμονή και προκαλούνται τα συμπτώματα. Ένας άνθρωπος που νομίζει ότι είναι υγιής ξαφνικά θα έχει δύσπνοια, βήχα. Καταλαβαίνει ότι κάτι γίνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ