Δημόσια ΥγείαΒαλτάς: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid στα φαρμακεία

Βαλτάς: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid στα φαρμακεία

- Advertisement -

Στην αύξηση των εμβολιασμών κατά της γρίπης και Covid-19 μπορούν να συμβάλουν οι φαρμακοποιοί -όπως τονίζει- ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, επισημαίνοντας πως έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη και δεν χρειάζεται διασπείρουμε ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες.

Στην αύξηση των εμβολιασμών κατά της γρίπης και Covid-19 μπορούν να συμβάλουν -όπως τονίζει- ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, επισημαίνοντας πως έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη και δεν χρειάζεται διασπείρουμε ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες
Απόστολος Βαλτάς

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς σε επιστολή του “απαντά”  στις πρόσφατες αιτιάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στην έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση εμβολίου του κορωνοϊού από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τάσσεται ξεκάθαρα κατά του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη διενέργεια εμβολιασμών της Covid-19 από τους φαρμακοποιούς.

Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, «πρόκειται για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών των φαρμακοποιών και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων».

«Για να γίνουν τα φαρμακεία εμβολιαστικά κέντρα, θα χρειαστεί ένας μήνας, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο. Κι αυτό διότι υπάρχουν διαδικασίες, όπως αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μηχανογραφικό σύστημα, να δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα πρωτόκολλα κ.λπ. Πιθανότερο είναι να είμαστε έτοιμοι σε έναν μήνα», όπως εξηγεί στο healthpharma.gr ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του ΠΦΣ, ο κ. Βαλτάς επισημαίνει τα ακόλουθα:

“Ανέκαθεν οι γιατροί ήταν αντίθετοι στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και τα φαρμακεία στην πρόληψη.

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι ‘οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας’.

Έχει αναλογισθεί κανείς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον Τουρισμό, την εκπαίδευση, την εργασία, αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη διενέργεια των rapid tests;

Πέραν αυτού οι φαρμακοποιοί εκπαίδευσαν το κοινό στην αυτοδιαγνωστική διαδικασία και έτσι σώθηκαν ζωές.

Όποτε ζητήθηκε η συνδρομή των φαρμακοποιών σε δράσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη διάρκεια της πανδημίας, συμμετείχαμε μέσω του δικτύου των φαρμακείων και με τη συνδρομή των πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων φαρμακοποιών.

Covid-19
  1. Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη. Εδώ και 3 χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες όπως (η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, Πορτογαλία, Πολωνία αλλά και η Αγγλία) βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων.
  2. Τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων.
  3. Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας.
  4. Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού έχουμε να αναφέρουμε τα εξής . Πρώτον οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους, ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης.

Θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για την COVID και δεν πρέπει να διασπείρουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ