Δημόσια ΥγείαΤο 40% των θυμάτων του κορωνοϊού δεν είχε υποκείμενο νόσημα

Το 40% των θυμάτων του κορωνοϊού δεν είχε υποκείμενο νόσημα

- Advertisement -

Το 40% των θανάτων στην Ελλάδα που αποδόθηκαν στον κορωνοϊό το 2020 οφειλόταν αμιγώς στην Covid-19 και όχι σε κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Το 40% των θανάτων στην Ελλάδα που αποδόθηκαν στον κορωνοϊό το 2020 οφειλόταν αμιγώς στην Covid-19 και όχι σε κάποιο νόσημα, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα νέα δεδομένα ενισχύουν το επιχείρημα ότι στην προσπάθεια πλήρους καταγραφής των επιπτώσεων της πανδημίας η Ελλάδα καταχώρισε ως θανάτους Covid πολλές απώλειες οι οποίες θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η θέση της στις παγκόσμιες κατατάξεις.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ακολούθησε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το πρώτο έτος της πανδημίας 5.028 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό.

Ωστόσο, εξ αυτών μόνο 2.061 δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, άρα ο θάνατός τους μπορεί να αποδοθεί ευθέως στον ιό. Αντίθετα, τα υπόλοιπα τρία πέμπτα των θανόντων παρουσίαζαν σοβαρή συννοσηρότητα.

Νοσήματα κυκλοφορικού συστήματος

Περισσότεροι από 1.450 έπασχαν από νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ σχεδόν 500 είχαν διαγνωστεί με κάποιας μορφής καρκινοπάθεια. Τα κυκλοφορικά προβλήματα και τα νεοπλάσματα ήταν, άλλωστε, οι δύο κυριότερες παθολογικές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα τόσο το 2020 όσο και την πενταετία 2015-19.

Η απόκλιση ανάμεσα στους θανάτους Covid και στον αριθμό των νοσούντων που είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα δείχνει ότι μολονότι ο ιός αναμφίβολα συνέβαλε σε πολλούς θανάτους, δεν ήταν απαραίτητα ο καθοριστικός παράγοντας. Αυτό όμως δεν ήταν δυνατό να αντικατοπτριστεί στα επιδημιολογικά στοιχεία, κι έτσι πολλές από τις απώλειες που οφείλονταν σε πολλούς παράγοντες εν τέλει αποδόθηκαν στην πανδημία.

ΕΛΣΤΑΤ

Οι κύριες αιτίες θανάτου

Η ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει επίσης αναλυτικά δεδομένα για τις κυριότερες αιτίες θανάτου εκείνη τη χρονιά στη χώρα μας. Αυτές ήταν κατά σειράν :

  • Τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος (δηλαδή τα καρδιαγγειακά, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά)
  • Τα κακοήθη νεοπλάσματα (κυρίως ο καρκίνος του πνεύμονα και ύστερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου)
  • Οι παθήσεις του αναπνευστικού (πρωτίστως η πνευμονία που δεν σχετιζόταν με την COVID-19)

Ειδικότερα, από καρδιαγγειακά νοσήματα πέθαναν πάνω από 44.000 άνθρωποι. Οι θάνατοι από καρκίνο ξεπέρασαν τις 30.000. Και οι θάνατοι από πνευμονοπάθειες ξεπέρασαν τις 12.000. Οι θάνατοι αυτοί, όμως, δεν συμπεριλαμβάνουν εκείνους από τον κορωνοϊό.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι πηγή των δεδομένων της είναι τα πιστοποιητικά θανάτου που υποβάλλουν οι ιατροί. Ειδικά όσον αφορά τις περιπτώσεις βίαιων ή αιφνίδιων θανάτων, η πηγή είναι οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες.

ΕΛΣΤΑΤ

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

νόσημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ