Δημόσια ΥγείαΤι γνωρίζουμε έως τώρα για τα κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τα κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα

- Advertisement -

Ασυνήθιστη είναι -σύμφωνα με τους επιδημιολόγους- η έξαρση αναπνευστικών νοσημάτων, κυρίως πνευμονίας, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των παιδιών στην Κίνα, αν και οι αρχές της χώρας διαβεβαιώνουν ότι τα κρούσματα δεν οφείλονται σε κάποιο νέο παθογόνο παράγοντα.

Ασυνήθιστη είναι -σύμφωνα με τους επιδημιολόγους- η έξαρση αναπνευστικών νοσημάτων, κυρίως πνευμονίας, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των παιδιών στην Κίνα, αν και οι αρχές της χώρας διαβεβαιώνουν ότι τα κρούσματα δεν οφείλονται σε κάποιο νέο παθογόνο παράγοντα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας Covid-19 ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων. Ωστόσο το ασυνήθιστο στην περίπτωση της Κίνας είναι ότο το κύμα αυτό δεν συνδέεται με τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, αλλά με ένα βακτήριο που προκαλεί πνευμονία.

Παραμένει ασαφές γιατί το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο δεν έχει προκαλέσει επιδημίες σε άλλες χώρες, προκαλεί τόσα πολλά κρούσματα στην Κίνα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Διεθνής Εταιρεία για τα Λοιμώδη Νοσήματα ανέφερε συρροή κρουσμάτων «αδιάγνωστης πνευμονίας» στην Κίνα, μια εξέλιξη που θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, δεδομένου ότι η μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας είχε ξεκινήσει από την πόλη Γουχάν της Κίνας.

Ανησυχία ΠΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε περισσότερα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα από την Κίνα, η οποία είχε παλαιότερα κατηγορηθεί για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ στις 23 Νοεμβρίου, οι κινεζικές αρχές αποδίδουν την αύξηση των νοσηλειών σε γνωστά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης, οι αδενοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Παρόλα αυτά, η αύξηση που καταγράφεται από τον Μάιο στις εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία, ειδικά σε βόρειες πόλεις όπως το Πεκίνο, αποδίδεται κυρίως στο βακτήριο Mycoplasma pneumoniae, συχνή αιτία πνευμονίας.

Η ασθένεια είναι συνήθως ήπια και δεν απαιτεί νοσηλεία, φέτος όμως χτύπησε τα παιδιά πιο σκληρά.

Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Κίνα ίσως συνδέεται με την ανθεκτικότητα του βακτηρίου στα αντιβιοτικά, εκτίμησε μιλώντας στον δικτυακό τόπο του Nature ο Μπέντζαμιν Κάουλινγκ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

To M.pneumoniae αντιμετωπίζεται συνήθως με μια κατηγορία αντιβιοτικών που ονομάζονται μακρολίδες. Λόγω αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, το 70 με 90 τοις εκατό των κρουσμάτων M.pneumoniae στο Πεκίνο είναι ανθεκτικά στις μακρολίδες, ένα πρόβλημα που μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπεία.

Κατά τα άλλα, πάντως, ο Κάουλινγκ δεν θεωρεί περίεργο το κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων, αφού με την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός εκτέθηκε σε ιούς και μικρόβια από τα οποία είχε μείνει προστατευμένος τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η μη έκθεση του πληθυσμού σε παθογόνους παράγοντες λόγω των περιοριστικών μέτρων δημιούργησε ένα «χρέος ανοσίας», πρόσθεσε ο Φραβσουά Μπαγιού του University College στο Λονδίνο.

«Δεδομένου ότι η Κίνα πέρασε πιο παρατεταμένο και πιο σκληρό lockdown από κάθε άλλη χώρα, είναι αναμενόμενο ότι αυτά τα κύματα ‘εξόδου’ από το lockdown θα ήταν μεγαλύτερα» επισήμανε.

Μάσκες και… αποστάσεις

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, όπως σχολιάζει το CNN, επαναφέρει τις μάσκες και τις κοινωνικές αποστάσεις μετά το ξέσπασμα επιδημίας της πνευμονίας- αίνιγμα που προσβάλλει κυρίως παιδιά.

Η λήψη έκτακτων μέτρων γίνεται περίπου τέσσερα χρόνια μετά την επέλαση της πανδημίας της νόσου Covid που εξαπλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ σε όλο τον πλανήτη με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα όπως lockdown, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η Κίνα επαναφέρει τις μάσκες και τις κοινωνικές αποστάσεις την ώρα που τα social media έχουν κατακλυστεί με βίντεο και εικόνες που απεικονίζουν πολίτες με μάσκες να περιμένουν, ο ένας πάνω στον άλλον, στα επείγοντα περιστατικά πολλών νοσοκομείων.

Υπό τον φόβο να ξεσπάσει μια νέα πανδημία στη γηραιά ήπειρο, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή για προληπτικούς λόγους.

Εκατοντάδες κρούσματα στη βόρεια Κίνα

Στα βόρεια της χώρας, όπως στο Πεκίνο και την πόλη Λιαονίνγκ, έχει καταγραφεί εντυπωσιακά υψηλός αριθμός κρουσμάτων της ασθένειας ενώ όπως μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ, σε πολλά νοσοκομεία διακομίζονται παιδιά με σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα.

Πρόκειται για μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που ονομάζεται «mycoplasma pneumoniae», έχει ανιχνευτεί στην Κίνα από τον περασμένο Μάιο, αλλά τώρα, μέσω μιας απλής ακτινογραφίας, οι ειδικοί εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό.

Γνωστό και ως «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα», πολλοί γονείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη της υγείας των παιδιών τους που έχουν νοσήσει.

Από την πλευρά της πληροφόρησης και ενημέρωσης, η Κίνα κινείται στο ίδιο μήκος με την πανδημία του κορωνοϊού δίνοντας στη δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες για την άγνωστη μορφή πνευμονίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ