Δημόσια ΥγείαΤι δείχνει η μελέτη Λύτρα για τη θνητότητα COVID-19 εκτός ΜΕΘ

Τι δείχνει η μελέτη Λύτρα για τη θνητότητα COVID-19 εκτός ΜΕΘ

- Advertisement -

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της μελέτης Λύτρα, όσον αφορά τη θνησιμότητα και τους θανάτους διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ στην περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως και τον Απρίλιο 2022.

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της μελέτης Λύτρα, όσον αφορά τη θνησιμότητα και τους θανάτους διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ στην περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως και τον Απρίλιο 2022.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, επιβεβαιώνει τα ευρήματα της προηγούμενης έρευνας: Δηλαδή ό,τι ο κίνδυνος θανάτου κλιμακώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Ο δρ Λύτρας, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, εκτιμά ακόμα ότι στα κύματα των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Για τους ασθενείς που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, η θνητότητα φτάνει το 97,7%, διπλάσια σε σχέση με όσους διασωληνόνται σε ΜΕΘ. Ωστόσο το εύρημα αυτό χρήζει προσεκτικής ερμηνείας, δεδομένου ότι οι ασθενείς που τείνουν να μένουν εκτός ΜΕΘ είναι ακριβώς οι ασθενείς που δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα επιβίωσης.

Σε αυτό το δεύτερο μέρος της έρευνας αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) απεβίωσαν.

Μελέτη Λύτρα: Περισσότεροι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Απο τους 10.466 θανάτους που καταγράφηκαν στο διάστημα της μελέτης, ο κ. Λύτρας εκτιμά ότι οι 2.176 μπορούν να αποδοθούν στον αυξημένο φόρτο στις ΜΕΘ.

Ακπόμα 564 θάνατοι αποδίδονται στη νοσηλεία εκτός ΜΕΘ, 1.786 στη νοσηλεία εκτός Αττικής και 1.196 στη νοσηλεία μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Μελέτη Λύτρα- Τσιόδρα 1

Τα ευρήματα «επιβεβαιώνουν ότι η θνητότητα εντός νοσοκομείου για ασθενείς με βαριά Covid-19 επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες και υποδεικνύουν ότι υπήρξε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ειδικά μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη» γράφει ο ερευνητής.

Ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας

«Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για επείγουσα ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα». Ακόμα, ο δρ Λύτρας σημειώνει ότι τον Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε να ανεβαίνει η θνητότητα, η κυβέρνηση έθεσε σε αναστολή τους υγειονομικούς υπαλλήλους που δεν δέχτηκαν να εμβολιαστούν, αναγνωρίζει όμως ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ του μέτρου και της αύξησης της θνητότητας.

«Παρόλα αυτά η χρονική σύμπτωση είναι ανησυχητική και χρήζει περαιτέρω μελέτης» γράφει.Ο εμβολιασμός, τέλος, δεν έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη θνητότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων που ελήφθησαν.

Το φορτίο θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (+64%)συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (ποσοστό όμοιο με αυτό της πρώτης φάσης παρατήρησης).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ