Δημόσια ΥγείαΘωμαΐδης: Σε 2 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 400% το ιικό φορτίο στα λύματα

Θωμαΐδης: Σε 2 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 400% το ιικό φορτίο στα λύματα

- Advertisement -

Ραγδαία χαρακτήρισε την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται στα λύματα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, με τις προβλέψεις ειδικά για την Αττική να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Ραγδαία χαρακτήρισε την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται στα λύματα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, με τις προβλέψεις ειδικά για την Αττική να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Χαρακτηριστικό της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι μέσα σε δύο εβδομάδες η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα έφτασε το 400%, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν 219% στον μέσο όρο, ενώ πριν δύο εβδομάδες η αύξηση ήταν 175%.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας. «Τα στελέχη, όπως το Δέλτα, μεταδίδονται πολύ γρήγορα και έχουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο στα άτομα που μολύνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα ημερησίως στην Αττική

Μάλιστα, επισήμανε ότι στην Αττική υπάρχει ένα σχετικά υψηλό ιικό φορτίο, όπως είχαμε στις αρχές Μαρτίου του 2021 και τα κρούσματα είναι σε ανάλογο επίπεδο.

«Ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχουμε κι άλλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, ίσως να φτάσουν κάποια στα 2.000 αν αυξηθεί περαιτέρω το ιικό φορτίο. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι η κατάσταση έχει φύγει κάπως από τον έλεγχο».

Στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, η διασπορά είναι σημαντική στο κέντρο, στον Βόρειο και στον Νότιο Τομέα. «Όχι ότι υπολείπεται κάποια περιοχή σημαντικά. Έχει γίνει πλέον διασπορά παντού», επισήμανε ο καθηγητής.

Ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε η επικράτηση της Δέλτα

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πριν από 15 ημέρες, υπήρχε κάποια ύφεση σε κάποιες περιοχές αρκετά μεγάλη. Ξαφνικά την τελευταία εβδομάδα, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε όλη την επικράτεια είναι σημαντική. Αυτό έχει να κάνει με τις μετακινήσεις, με την ταχύτατη διάδοση, και την μη χρήση προστατευτικών μέτρων. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού και να αυξηθεί η ιχνηλάτηση και να ενταθεί», συνέχισε ο κ. Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης επανέλαβε ότι το τρίτο μέτρο είναι να χρησιμοποιούμε μάσκες και αποστάσεις και το τέταρτο τα περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε.

Μιλώντας για το στέλεχος Δέλτα, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι υπάρχει μία ανάλυση που δείχνει ότι το στέλεχος αυτό έχει σχεδόν επικρατήσει.

«Η γονιδιωματική ανάλυση έδειξε ότι αυτό το στέλεχος μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα πέρα από κάθε προσδοκία. Δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα να επικρατήσει μέσα στον Ιούλιο και να φτάσει πάνω από 50%. Περιμέναμε κορύφωση μέσα στον Αύγουστο και πλήρη επικράτηση τον Σεπτέμβριο. Προφανώς αυτό θα γίνει ένα μήνα νωρίτερα. Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα για να μπορέσουμε να τα επικοινωνήσουμε στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ