Δημόσια ΥγείαΘεμιστοκλέους: Άμεσα οι υπογραφές για 700 προσλήψεις γιατρών

Θεμιστοκλέους: Άμεσα οι υπογραφές για 700 προσλήψεις γιατρών

- Advertisement -

Μέχρι και αύριο θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις γιατρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τα απογευματινά χειρουργεία, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μέχρι και αύριο θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις γιατρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τα απογευματινά χειρουργεία, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ. 
Μάριος Θεμιστοκλέους

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ήδη, έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις και μεγάλος αριθμός γιατρών θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ενώ μέχρι και αύριο θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις και περισσότερες από 600 προκηρύξεις για γιατρούς και αντίστοιχα 1.500 – 2000 για νοσηλευτές «ως η πρώτη παρτίδα», όπως είπε ο Yφυπουργός Υγείας.

Στόχος είναι να ενισχυθεί πάρα πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας, χρειάζεται όμως να περάσουμε και στην επόμενη μέρα, τόνισε, μιλώντας για πολύ μεγάλη αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είμαι σίγουρος όμως ότι αρκετά νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία. Όχι όλα. Υπάρχουν νοσοκομεία που γνωρίζουμε από τώρα ότι θα έχουν μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ελλείψεις προσωπικού

Στις ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αναφέρθηκε στη συνέχεια, προσδιορίζοντας ότι το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει αυξηθεί περίπου 10 με 15% τα τελευταία τέσσερα χρόνια με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς σε προσωπικό. Οι αναισθησιολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην Αττική τα περισσότερα νοσοκομεία είτε έχουν τον ίδιο αριθμό, είτε και περισσότερους. Άρα, υπάρχουν νοσοκομεία που από θέμα προσωπικού θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία, είπε ο Υφυπουργός Υγείας.

Στην ερώτηση γιατί ένας ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί το πρωί δωρεάν και το απόγευμα θα πρέπει να δώσει 2.000 ευρώ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι είναι ανάλογα με το είδος της επέμβασης, αλλά το βράδυ και ο ασθενής των απογευματινών ιατρείων θα έχει κάποιο θάλαμο και την ίδια μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιποι ασθενείς εντός νοσοκομείου.

Ράντζα

«Θα με ρωτήσετε για τα ράντζα και σας δίνω ορισμένα στοιχεία», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέροντας ότι «στην Αττική έχει ράντζα το Αττικό Νοσοκομείο, το Λαϊκό και το Γεννηματάς. Κάποιες μέρες μπορεί εκεί να βγάλουν κάποια ράντζα, όχι σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας», τόνισε.

Φακελάκι

«Όταν μειωθούν οι λίστες αναμονής δεν θα υπάρχει και λόγος να δοθεί φακελάκι» συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Το φακελάκι είναι απαράδεκτο, και προέρχεται γιατί το σύστημα αναγκάζεται να χτίσει λίστες αναμονής», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ για τα απογευματινά χειρουργεία για τα οποία υπογράφεται εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση. Η υγεία είναι δημόσια και δωρεάν, τόνισε και διευκρίνισε ότι θα παρέλθει «διάστημα 6 – 8 μηνών για να στρώσει, το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων, αφού πρέπει να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να αποφασίσουν». Σε ερώτηση τηλεθεατή για το αν η ιδιωτική του ασφάλεια καλύπτει το απογευματινό χειρουργείο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «μετά την 3η του φάση, αναμένεται να εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες».

«Η μεγάλη αν θέλετε ανακοίνωση, είναι τα 60 εκατομμύρια τα οποία θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε οι ασθενείς οι οποίοι για να χειρουργηθούν βρίσκονται σε μία μη αποδεκτή αναμονή, θα μπορούν να χειρουργηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας ότι είναι χρήματα τα οποία δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού ως προς τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία. «Σταμάτησαν τα χειρουργεία να δουλεύουν στο διάστημα της πανδημίας και αυτό είναι πολύ εμφανές στη Βόρεια Ελλάδα , όπου βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερες αναμονές σε σχέση με την Αττική, γιατί εκεί πιέστηκε περισσότερο το σύστημα», είπε ο υφυπουργός, παραπέμποντας και στο Ηνωμένο Βασίλειο «όπου από 5,8 εκατομμύρια η λίστα ανέβηκε στα 7,6 εκατομμύρια πολίτες».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ