Δημόσια ΥγείαΤετραπλασιάζει η Pfizer την τιμή του εμβολίου κατά της Covid-19

Τετραπλασιάζει η Pfizer την τιμή του εμβολίου κατά της Covid-19

- Advertisement -

Σχεδόν τετραπλασιάζει την τιμή του εμβολίου της για την Covid-19 η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer, φτάνοντας στα 110 με 130 δολάρια ανά δόση για την αγορά των ΗΠΑ, όπου σύντομα τελειώνει το τρέχον κυβερνητικό πρόγραμμα προμήθειας.

Σχεδόν τετραπλασιάζει την τιμή του εμβολίου της για την Covid-19 η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer, φτάνοντας στα 110 με 130 δολάρια ανά δόση για την αγορά των ΗΠΑ, όπου σύντομα τελειώνει το τρέχον κυβερνητικό πρόγραμμα προμήθειας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως δήλωσε στο Reuters η Άντζελα Λούκιν, διευθύνουσα σύμβουλος της Pfizer στις ΗΠΑ, το εμβόλιο θα συνεχίσει να χορηγείται δωρεάν σε όσους έχουν δημόσια ή ιδιωτική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα γύρω στα 30 δολάρια ανά δόση. Η τιμή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει γνωστοποιηθεί επίσημα, σύμφωνα όμως με έγγραφο που διέρρευσε τον Απρίλιο του 2021 ήταν τότε 15,5 ευρώ με προοπτική αύξησης.

Την Πέμπτη, το Reuters είχε αναφέρει ότι η Wall Street ανέμενε αυξήσεις στις τιμές των εμβολίων κατά της Covid-19 λόγω της μειωμένης ζήτησης. Η άνοδος επί της τιμής πραγματοποιείται προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι των παρασκευαστών για το 2023 και μετά.

Σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας

«Είμαστε βέβαιοι ότι η τιμή του εμβολίου κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ αντανακλά τη συνολική σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας και διασφαλίζει ότι η τιμή δεν θα είναι εμπόδιο για την πρόσβαση των ασθενών» τονίζει η Λούκιν.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί, που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Η Pfizer εκτιμά ότι η αγορά για τα εμβόλια Covid-19 έχει περίπου το μέγεθος της αγοράς των αντιγριπικών εμβολίων όσον αφορά τους ενήλικες, αναγνωρίζει όμως ότι η παιδιατρική αγορά θα χρειαστεί περισσότερο καιρό να αναπτυχθεί, δεδομένης της χαμηλής μέχρι σήμερα ζήτησης.

Μέχρι στιγμής, η ζήτηση από την κυκλοφορία των ενημερωμένων ενισχυτικών δόσεων κατά της COVID-19 στις ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τόσο για τις δόσεις που στοχεύουν στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, όσο και για το στέλεχος Όμικρον, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι πολίτες είναι επιλέξιμοι για τις ενισχυμένες δόσεις.

Η Λούκιν δήλωσε ότι δεν αναμένει να μεταφερθεί η προμήθεια των εμβολίων στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ πριν από το πρώτο τρίμηνο «το νωρίτερο». Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει το Reuters, θα εξαρτηθεί από την εξάντληση του αποθέματος που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ