Δημόσια ΥγείαΣυναγερμός από τον ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς κατά 79%

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς κατά 79%

- Advertisement -

Την ανησυχία του για την ταχεία εξάπλωση της ιλαράς σε όλο τον κόσμο εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με περισσότερα από 306.000 κρούσματα που αναφέρθηκαν πέρυσι – μια αύξηση 79% από το 2022.

Την ανησυχία του για την ταχεία εξάπλωση της ιλαράς σε όλο τον κόσμο εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με περισσότερα από 306.000 κρούσματα που αναφέρθηκαν πέρυσι - μια αύξηση 79% από το 2022.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη επισκόπηση των θανάτων από ιλαρά για το 2023, αλλά η τεχνική σύμβουλος, Νατάσα Κρόουκροφτ, ανέφερε ότι με δεδομένη την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων, «θα αναμέναμε αύξηση των θανάτων και το 2023», προσθέτοντας: «Αυτό το έτος θα είναι πολύ δύσκολο».

Επίσης, η ίδια τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος. Ο οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ διαμορφώνει τους αριθμούς κάθε χρόνο, με την τελευταία του εκτίμηση να δείχνει ότι υπήρχαν 9,2 εκατομμύρια κρούσματα και 136.216 θάνατοι από ιλαρά το 2022. Η Νατάσα Κρόουκροφτ προειδοποίησε ότι περισσότερες από τις μισές χώρες παγκοσμίως πιστεύεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς μέχρι το τέλος του έτους και περίπου 142 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι επιρρεπή στο να νοσήσουν.

Εξαιρετικά μεταδοτική

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό και προσβάλλει κυρίως τα παιδιά. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν τύφλωση, οίδημα του εγκεφάλου, διάρροια και σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μια σημαντική αιτία της διόγκωσης των αριθμών είναι η «οπισθοδρομική εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Τουλάχιστον το 95% των παιδιών πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά της νόσου σε έναν τόπο για να αποφευχθούν οι εστίες, αλλά τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού έχουν διολισθήσει στο 83%. Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην κατανομή των κρουσμάτων και ακόμη μεγαλύτερη όταν πρόκειται για θανάτους. Μάλιστα, η Νατάσα Κρόουκροφτ επεσήμανε ότι το 92% όλων των παιδιών που πεθαίνουν από ιλαρά, ζουν κυρίως σε χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ