Δημόσια ΥγείαΣτο 4% η χρήση θερμαινόμενου τσιγάρου στην Ελλάδα - Καπνικά προϊόντα

Στο 4% η χρήση θερμαινόμενου τσιγάρου στην Ελλάδα – Καπνικά προϊόντα

- Advertisement -

Η χρήση του θερμαινόμενου τσιγάρου στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 2016 (0.9%) στο 2018 (4%) και καταγράφηκε διπλή χρήση καπνικών προϊόντων και μειωμένη αντίληψη κινδύνου, επισήμανε η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, κατά την ομιλία της σε ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε).

Η χρήση του θερμαινόμενου τσιγάρου στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 2016 (0.9%) στο 2018 (4%) και καταγράφηκε διπλή χρήση καπνικών προϊόντων και μειωμένη αντίληψη κινδύνου, επισήμανε η Παρασκευή Κατσαούνου,

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου) η κ. Κατσαούνου αναφέρθηκε στα δεδομένα που προέκυψαν από το πρόσφατο σεμινάριο με θέμα «Λοιμώξεις και νεότερα καπνικά προϊόντα» και στοιχεία από το Horizon2020 EUREST-PLUS, τονίζοντας πως «στα καινούργια καπνικά προϊόντα χρησιμοποιείται, όπως και στο κλασσικό τσιγάρο, η εισπνευστική οδός και άρα η πνευμονική κυκλοφορία, που οδηγεί σε ανάλογα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα και επομένως εξάρτησης. Οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών είναι πιο πιθανό να αναφέρουν χρήση θερμαινόμενου τσιγάρου σε σχέση με τους άνω των 55 ετών. Επίσης οι νυν, αλλά και οι πρώην καπνιστές, έχουν υψηλότερη πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν θερμαινόμενο τσιγάρο, σε σχέση με τους μη καπνιστές».

Επίσης ανέφερε πως η λήψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, φαίνεται ότι πλέον μπορεί να ελεγχθεί. Σημειώνεται πως η λήψη βάρους αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος -παρά το ότι τα οφέλη της διακοπής υπερτερούν κατά πολύ αυτά της πρόσληψης βάρους για τους καπνιστές και κυρίως τις γυναίκες και τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Παράλληλα, η κα Κατσαούνου αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη, που έδειξε ότι η πιθανότητα εμφάνισης του long COVID είναι αυξημένη σε καπνιστές, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Κλείνοντας, τόνισε ότι «είναι καλή ευκαιρία τώρα, που η πανδημία είναι σε ύφεση και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μειωμένες σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες, να συνταγογραφήσουμε τα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου και του κοκκύτη, σύμφωνα με τις προσταγές του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και να θυμηθούμε ότι και οι καπνιστές αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου».

Καρδιαγγειακό σύστημα και ηλεκτρονικό τσιγάρο

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας Ε.Κ.Π.Α, αναφέρθηκε στην επίδραση σε παραμέτρους αγγειακής λειτουργίας, φλεγμονής, οξειδωτικούς στρες και θρόμβωσης, μετά από έκθεση σε ατμό από συσκευές με νικοτίνη. «Αν και η αλλαγή από κανονικό σε ηλεκτρονικό τσιγάρο αμβλύνει τις περισσότερες από τις δυσμενείς βιολογικές επιδράσεις του καπνίσματος, παραμένει άγνωστο μακροχρόνια, πόσο μπορεί να αποτελέσει ασφαλέστερο μέσο πρόσληψης νικοτίνης», τόνισε.

Κάπνισμα και κορωνοϊός

«Η καπνοβιομηχανία με τις ενέργειές της κάνει το αναπνευστικό σύστημα πιο ευάλωτο στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό», τόνισε η Ιωάννα Μητρούσκα, πνευμονολόγος, διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η. Η κ. Μητρούσκα, με τη σειρά της ανέφερε πως «η όλη διαδικασία του καπνίσματος, ή της χρήσης οποιουδήποτε σκευάσματος καπνού, περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που χρήζουν προσοχής στον έλεγχο της πανδημίας.

Δηλαδή, μεγάλη χρήση χεριών, συνεχή επαφή χεριών με το στόμα, ακάλυπτο στόμα και μύτη, χρήση προϊόντων που αγγίζουν πολλοί άνθρωποι κλπ.. Επιπλέον, η μέχρι τώρα έρευνα έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν αυξημένη έκφραση των υποδοχέων, μέσω των οποίων ο κορονοϊός μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ παράλληλα οι καπνιστές που προσβάλλονται από τον κορονοϊό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή νόσο, να έχουν χειρότερη εξέλιξη της νόσου, να χρειαστούν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να διασωληνωθούν, καθώς και να έχουν πολύ κακή έκβαση λόγω COVID19».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ιωάννης Κανακάκης, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, Γ.Ν.Α «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ο Στυλιανός Λουκίδης, πρόεδρος της Ε.Π.Ε, καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για συστράτευση όλων των φορέων με στόχο την καταπολέμηση του καπνίσματος. «Το κάπνισμα είναι εδώ και έναν αιώνα μια πανδημική κρίση που κοστίζει ζωές, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και τη δημόσια υγεία γενικότερα, αλλά και το περιβάλλον. Η κινητοποίηση όλων μας για τον περιορισμό της, λοιπόν, είναι καίριας σημασίας», ανέφερε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ