Δημόσια ΥγείαΣτήριξη 100 εκατ. για καινοτόμες λύσεις σε απειλές κατά της υγείας

Στήριξη 100 εκατ. για καινοτόμες λύσεις σε απειλές κατά της υγείας

- Advertisement -

Τη θέσπιση της HERA Invest, μιας συμπληρωματικής ενίσχυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα InvestEU, ανακοίνωσαν η Eυρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό τη στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης στις πλέον πιεστικές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, χρηματοδοτούμενης από το πρόγραμμα EU4Health.

Τη θέσπιση της HERA Invest, μιας συμπληρωματικής ενίσχυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα InvestEU, ανακοίνωσαν η Eυρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό τη στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης στις πλέον πιεστικές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, χρηματοδοτούμενης από το πρόγραμμα EU4Health.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαρκή δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και την επέκταση λύσεων αιχμής στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών, τονίζει η Επιτροπή και η καινοτομία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση απειλών για την υγεία, όπως παθογόνοι παράγοντες με υψηλό δυναμικό πανδημίας ή μικροβιακή αντοχή.

Εμβληματική πρωτοβουλία HERA Invest

Το HERA Invest, είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η οποία επικεντρώνεται στην πρόληψη και την ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με τους εξής τρόπους:

  • προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης στην Ευρώπη για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας
  • μείωση των ανεπαρκειών της αγοράς, όπου οι χρηματοδοτικοί πόροι δεν καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης
  • μόχλευση δημόσιας χρηματοδότησης για την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις
  • δημιουργία νέων ιατρικών αντίμετρων για την προστασία από απειλές κατά της υγείας
Το χρηματοδοτικό μέσο HERA Invest απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που αναπτύσσουν ιατρικά αντίμετρα για την αντιμετώπιση μιας από τις ακόλουθες απειλές κατά της υγείας:
  • παθογόνοι παράγοντες με δυναμικό πανδημίας ή επιδημίας
  • χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές που προέρχονται από τυχαία ή σκόπιμη απελευθέρωση
  • μικροβιακή αντοχή

Στο πλαίσιο της HERA Invest, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα χορηγεί δάνεια επιχειρηματικού κινδύνου, καλύπτοντας κατ’ ανώτατο όριο το 50% του συνολικού κόστους του έργου. Υπάρχει κυλιόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Η ΕΤΕπ αξιολογεί κατά πόσον μια πράξη είναι επιλέξιμη βάσει καθορισμένων κριτηρίων και της εμπορικής και επιστημονικής βιωσιμότητας του έργου.

Στήριξη 100 εκατ. ευρώ για καινοτόμες λύσεις σε απειλές κατά της υγείας

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Με τη HERA Invest επενδύουμε 100 εκατ. ευρώ στην προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης για τον σχεδιασμό νέων καινοτόμων ιατρικών αντίμετρων με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητάς μας έναντι μελλοντικών απειλών κατά της υγείας.

Από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η HERA Invest θα προσελκύσει πρόσθετες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και θα παράσχει στις ευρωπαϊκές εταιρείες τη βεβαιότητα που απαιτείται για να επενδύσουν σε ρηξικέλευθες καινοτομίες με στόχο την αντιμετώπιση απειλών προτεραιότητας για την υγεία. Πρόκειται για σαφές παράδειγμα μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας επί το έργον για την καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών μας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ