Δημόσια ΥγείαΣτη μάχη της Όμικρον ιδιώτες γιατροί, κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία

Στη μάχη της Όμικρον ιδιώτες γιατροί, κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία

- Advertisement -

Εντείνονται οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας λόγω της υπερμεταδοτικότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, με τις νέες εισαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 34% στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Εντείνονται οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας λόγω της υπερμεταδοτικότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, με τις νέες εισαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 34% στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με στοιχεία, από το βράδυ της Δευτέρας έως και το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης έγιναν 1.351 νέες εισαγωγές, με περίπου τις μισές εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αττικής. Το γεγονός καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση των υγειονομικών δομών, ώστε να ανταποκριθούν στο «τσουνάμι» της Όμικρον.

Στην πίεση αυτή, συμβάλλει η διασπορά του κορωνοϊού και εντός των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, 2.500 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα καθώς είναι θετικοί σε κορωνοϊό.

Σήμερα τα πρώτα «φύλλα πορείας» σε ιδιώτες γιατρούς

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, δρομολογείται για μια ακόμη φορά η επίταξη των υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες γιατρούς τόσο στην Αττική όσο και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές που είναι στο “κόκκινο” λόγω κορωνοιού στην κοινότητα και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η επίδοση των πρώτων «φύλλων πορείας» στους ιδιώτες γιατρούς αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ώστε να βρεθούν στις κλινικές του Συστήματος Υγείας που χρειάζονται ενίσχυση. Οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο κατά 50% ωράριο στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η επιστράτευση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί στην Αττική. Παράλληλα, εκτός παθολόγων και πνευμονολογων, θα περιλαμβάνει αναισθησιολόγους και παιδιάτρους.

Ένοπλες δυνάμεις και ιδιωτικός τομέας ενισχύουν τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο

Μαζί με την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, σε εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αύξηση των απλών κλινών Covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που σηκώνουν το βάρος του 40% των νοσηλειών των ασθενών με λοίμωξη Cοvid της χώρας

Έτσι, τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας θα διαθέτουν από την Παρασκευή άλλες 172 κλίνες γενικών κλινικών για τις ανάγκες των ασθενών της επιδημίας, με τον “Ευαγγελισμό”, το “Σισμανόγλειο”, το “Γ. Γεννηματάς” και το “Αμαλία Φλέμινγκ” να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων που νοσηλεύουν Covid και non covid περιστατικά.

Τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαθέτουν σήμερα, στο σύνολό τους, 1.276 απλές κλίνες covid που μέσα στο επόμενο 24ωρο θα φτάσουν τις 1.448. Σε αυτές θα προστεθούν από την προσεχή Δευτέρα και άλλες 300 κλίνες με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους από ιδιωτικές κλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ). Σε περίπτωση που παρουσιαστούν ανάλογες ανάγκες, με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί και η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στο μεταξύ, με δεδομένο πως, για την ώρα, νοσοκομείο για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών Covid είναι μόνο το “Σωτηρία”, που έκλεισε την εφημερία της Τετάρτης με 321 νοσηλευόμενους, υπάρχει σχεδιασμός για τη μετατροπή κι άλλου γενικού νοσοκομείου σε covid, σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών, με το Σισμανόγλειο και τον Ερυθρό Σταυρό να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Παράλληλα, στη μάχη κατά της πανδημίας θα πέσουν και τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, με συνδρομή στις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με το παράδειγμα του νοσοκομείου 251 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο υποδεχόταν επείγοντα περιστατικά του γενικού πληθυσμού στην αρχική έξραση του 2021, να αποτελεί οδηγό.

Τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των περιστατικών θα έχει το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Συμβολή από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά

Μάχη για να κρατήσουν το νέο κύμα της πανδημίας όσο πιο μακριά μπορούν από τα νοσοκομεία, δίνουν, επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, ενισχύοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, http://isathens.melapus.com, που θα τεθεί σε λειτουργία τα επόμενο 24ωρα, οι πολίτες θα μπορούν να αναζητήσουν ιατρό, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της Covid λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή, στο Δίκτυο περισσότεροι από 120 ιατροί από Αθήνα και Πειραιά, με τις ειδικότητες του παθολόγου, πνευμονολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου, οι οποίοι αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19. Πρόκειται για ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ