Δημόσια ΥγείαΣτΕ: Επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην εργασία τους

ΣτΕ: Επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην εργασία τους

- Advertisement -

 

Επιστρέφουν στην εργασία τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά το “παράθυρο” που ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση που έχει δοθεί έως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Επιστρέφουν στην εργασία τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά το "παράθυρο" που ανοίγει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, που έχει δοθεί έως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών έως το τέλος του χρόνου (31.12.2022) είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Συγκεκριμένα, η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Επιδημιολογικά δεδομένα

Το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί, έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού, όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Έτσι, σημειώνουν στην απόφαση τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι ήδη έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μπορούν να αξιολογήσουν το μέτρο για τους υγειονομικούς και να καλύψουν τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πλεύρης: Τι δηλώνει ο υπουργός Υγείας

“Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της αποφασης” όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης λίγο μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Εφαρμογή του μέτρου

Το καθεστώς αυτό τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2021, αρχικά έως τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια δόθηκε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ωστόσο, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε να εννοηθεί ότι η αναστολή ίσως λήξει και νωρίτερα.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η «ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι θα το εξετάσουμε τον Δεκέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου. Η κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας. Εάν τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου (σ.σ. της αναστολής), θα επιστρέψουν. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα παραμείνουν σε αναστολή. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ με την υπ’ αρ. 1684/2022 απόφασή του έχει απορρίψει ανάλογη προσφυγή η οποία αφορούσε την πρώτη περίοδο της αναστολής εργασίας. Όπως δήλωνε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υφίσταται εκ μέρους του υπουργείου Υγείας «υποχρέωση μίας συνολικής επαναξιολόγησης του μέτρου από το νομοθέτη με την λήψη υπόψιν των διαρκώς ανανεούμενων επιστημονικών παραδοχών για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και των συνεπειών από την θέση σε αναστολή καθηκόντων των εργαζομένων στην λειτουργία των δομών υγείας».

“Γι αυτό το λόγο, πιστεύουμε ότι μετά την πλήρη και καθολική άρση όλων των περιορισμών και των μέτρων για τον κορωνοϊό από τον Μάιο 2022, η παράταση της αναστολής άσκησης καθηκόντων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κριθεί δικαιολογημένο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοϊού”, όπως τόνιζε ο κ. Γιαννάκος.

Λιγότεροι από 2.000

Όταν ανακοινώθηκε τον καλοκαίρι του 2021 από την κυβέρνηση ότι όσοι υγειονομικοί αλλά και κάθε άλλη ειδικότητα εργαζομένων στις δομές του ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστοι θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, ο αριθμός τους υπερέβαινε τους 10.000.

Ωστόσο, έως την 1η Σεπτεμβρίου οπότε τέθηκε σε ισχύ αυτό το καθεστώς ο αριθμός μειώθηκε περίπου στις 7.000. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο “σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εκτός ΕΣΥ είναι περίπου 1.700. Στο διάστημα αυτών των 13 μηνών οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί είτε επειδή νόσησαν”.

Υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι επέστρεψαν λόγω νόσησης, αλλά μετά την πάροδο του εξαμήνου, τέθηκαν και πάλι σε αναστολή. “Για τον λόγο αυτόν ο αριθμός τους δεν είναι σταθερός. Πάντως το τελευταίο διάστημα όσοι βρίσκονται σε αναστολή δεν έχουν υπερβεί τους 2.000”.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο ΑΧΕΠΑ είχαν τεθεί αρχικά σε αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2021 95 άτομα, σήμερα είναι επτά έως δέκα. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο από τους αρχικώς 120, σήμερα είναι σε αναστολή περίπου είκοσι με τριάντα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ