Δημόσια ΥγείαΣε αυξημένη επαγρύπνηση ο ΠΟΥ για την ευλογιά «π»

Σε αυξημένη επαγρύπνηση ο ΠΟΥ για την ευλογιά «π»

- Advertisement -

Συνολικά 12.569 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, με 581 νεκρούς, έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2023, στην Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά 12.569 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, με 581 νεκρούς, έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2023, στην Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε έναν χρόνο, με μολύνσεις σε γεωγραφικές περιοχές που δεν είχαν κρούσματα “ευλογιάς π” ποτέ πριν, όπως η Κινσάσα, η Λουαλάμπα και το Νότιο Κίβου», αναφέρει έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

Ανήσυχος για τα νέα χαρακτηριστικά, τη μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής της clade Ι (σ.σ.: πρόκειται για παραλλαγή του ιού), ο ΠΟΥ διεξάγει το τρέχον διάστημα κοινή αποστολή με το υπουργείο Υγείας της ΛΔ Κονγκό, προκειμένου να «εκτιμήσει την κατάσταση».

Η νόσος -που αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στη ΛΔ Κονγκό- έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.ά..

Εξάρσεις της ευλογιάς

Διαπιστώθηκαν εξάρσεις της ευλογιάς «π» από τον Μάιο του 2022 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δηλαδή πέραν των περίπου δέκα χωρών της κεντρικής και δυτικής Αφρικής όπου η ασθένεια χαρακτηρίζεται ενδημική, ωθώντας τον ΠΟΥ να κηρύξει μέγιστο συναγερμό την 23η Ιουλίου 2022.

Πάντως στις 11 Μαΐου ο ΠΟΥ προχώρησε στην άρση του συναγερμού, καλώντας μολαταύτα σε επαγρύπνηση.

Αυτή η επιδημία (σ.σ. την προκάλεσε η παραλλαγή Clade ΙΙb του ιού) πιστεύεται πως οφειλόταν εν μέρει σε σεξουαλικές επαφές μεταξύ ανδρών. Ωστόσο μετάδοση μπορεί να γίνει επίσης μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, ή μολυσμένα αντικείμενα.

Συνολικά, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 91.788 κρούσματα της ευλογιάς «π», ανάμεσά τους 167 θανατηφόρα, σε 116 χώρες και περιοχές από τον Ιανουάριο του 2022 ως την 31η Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Παραλλαγές

Υπάρχουν δυο γνωστές παραλλαγές της ευλογιάς «π», η clade I και η clade II, που ήταν παλιότερα γνωστές ως παραλλαγή της λεκάνης του Κονγκό και παραλλαγή της δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα της clade IIb στη ΛΔ Κονγκό κατά τη διάρκεια της διεθνούς επιδημίας, μόνο της clade I. Και, ως τον περασμένο Απρίλιο, δεν είχε καταγραφτεί κανένα κρούσμα μετάδοσης της clade I μέσω σεξουαλικής επαφής.

Όμως τον Απρίλιο, εντοπίστηκε μια πρώτη εστία ύποπτων κρουσμάτων της clade I που είχαν μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής στην Κένγκε, περίπου 260 χιλιόμετρα ανατολικά από την Κινσάσα.

«Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά εξάπλωσης της νόσου μέσω της σεξουαλικής επαφής και μέσω άγνωστων οδών εγείρουν πλέον επιπρόσθετες ανησυχίες για τη συνέχιση της ταχείας εξάπλωσης της επιδημίας» στη γιγαντιαία χώρα της Αφρικής, πρόσθεσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ