Δημόσια ΥγείαΣχέδιο «έκτακτης ανάγκης» εν όψει Χριστούγεννων - Τα νέα μέτρα

Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» εν όψει Χριστούγεννων – Τα νέα μέτρα

- Advertisement -

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ή αλλιώς «plan b» φαίνεται να έχει στο συρτάρι η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού, όσο πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ή αλλιώς «plan b» φαίνεται να έχει στο συρτάρι η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού, όσο πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το εφεδρικό σχέδιο θα ενεργοποιηθεί εάν επιδεινωθούν οι δείκτες της πανδημίας στις «κόκκινες» περιοχές, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για επιβολή γενικού ή τοπικού lockdown.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται καθημερινά, ενώ οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της μετάλλαξης Όμικρον που έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το σκεπτικό της κυβέρνησης, βασίζεται στο τρίπτυχο: αύξηση των εμβολιασμών, εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα πρόσθετα μέτρα που βρίσκονται στο «συρτάρι» ενόψει των Χριστουγέννων είναι τα εξής:

α) Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου
β) Δεν αποκλείεται να επανέλθει η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και
γ) ως ύστατο μέτρο εξετάζεται και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Αν όντως η κυβέρνηση ανασύρει από το συρτάρι τα παραπάνω μέτρα και με βάση την εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη, όπως διαμορφώνεται σήμερα στο Covid-19.gov.gr, αυτά θα απευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, σε μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και σε νησιά όπως η Κέρκυρα και η Λέσβος.

Εμβολιασμός και όχι lockdown η λύση

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε μέσα στην εβδομάδα πως είναι ο εμβολιασμός, όχι το lockdown, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία, αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση», τόνισε.

Οι εμβολιασμοί το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο χορηγήθηκαν 86.755 δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων 18.812 αφορούσαν στην πρώτη δόση, ενώ 56.379 στην τρίτη δόση. Πλέον, οι πολίτες που έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια (7.017.475).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ