Δημόσια ΥγείαΣαλμονέλα: Συναγερμός στην ΕΕ από τα αλλεπάλληλα κρούσματα

Σαλμονέλα: Συναγερμός στην ΕΕ από τα αλλεπάλληλα κρούσματα

- Advertisement -

Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων σαλμονέλας σε κεμπάπ από μολυσμένο κρέας κοτόπουλου.

Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων σαλμονέλας σε κεμπάπ από μολυσμένο κρέας κοτόπουλου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 κρούσματα και ειδικότερα 210 κρούσματα στη Δανία, 2, στη Γαλλία 111, στη Γερμανία 26, στην Ιρλανδία 4, στην Ολλανδία 34, στο Ηνωμένο Βασίλειο 32 και στις ΗΠΑ 1.

Το πιθανότερο αίτιο της εμφάνισης τόσων πολλών περιστατικών κρουσμάτων σαλμονέλας είναι τα προϊόντα κρέατος κεμπάπ, ενώ το μικρόβιο κυκλοφορεί σε αλυσίδα παραγωγής κρέατος πουλερικών. Λόγω της έλλειψης του αριθμού της μολυσμένης παρτίδας, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η πηγή ή οι πηγές των μολύνσεων.

Σύμφωνα με την Johanna Takkinen, βασική εμπειρογνώμονας του ECDC σε ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό:

«Το ECDC ενθαρρύνει τις χώρες να προσδιορίσουν την αλληλουχία των απομονώσεων S. Virchow από εγχώριες ανθρώπινες λοιμώξεις και να μιλήσουν με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. Οι έρευνες θα πρέπει να εστιάζονται στην κατανάλωση κρέατος πουλερικών και συναφών προϊόντων και να διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων».

Το παρήγορο στην υπόθεση είναι ότι ευτυχώς δεν έχουν προκληθεί θάνατοι, όμως χρειάστηκαν νοσηλεία το 16,7% έως 38,5% των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό όλων των λοιμώξεων. Όπως αναφέρουν, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέες λοιμώξεις σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.

Τι είναι η σαλμονέλα και που εντοπίζεται

Η σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόσφατες αναφορές συνδέουν τη σαλμονέλλα με καρκίνο στο παχύ έντερο.

Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες Έλληνες υφίστανται κάθε χρόνο τη λοίμωξη, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν 318 λοιμώξεις το 2021.

Η σαλμονέλλα ζει στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.

Τα τρόφιμα είναι δυνατό να επιμολυνθούν στο χώρο της κουζίνας:

Από μολυσμένο χειριστή τροφίμων που δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής (όπως το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το χειρισμό των τροφίμων).

Μέσω μολυσμένων επιφανειών ή σκευών.

Από την αποθήκευσή τους μαζί με μολυσμένα τρόφιμα, κυρίως ωμά.

Ένα άτομο μπορεί, επίσης, να μολυνθεί και από την επαφή του με μολυσμένα κατοικίδια ζώα (γάτες, σκύλοι) και ερπετά (χελώνες, φίδια, ιγκουάνα).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ