Δημόσια ΥγείαΠροειδοποίηση για θανατηφόρο ανθεκτικό βακτήριο στην ΕΕ

Προειδοποίηση για θανατηφόρο ανθεκτικό βακτήριο στην ΕΕ

- Advertisement -

Βακτήριο που προκαλεί πνευμονία και άλλες σοβαρές λοιμώξεις και είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά ύστατης λύσης εξαπλώνεται σε χώρες της Ευρώπης, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Βακτήριο που προκαλεί πνευμονία και άλλες σοβαρές λοιμώξεις και είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά ύστατης λύσης εξαπλώνεται σε χώρες της Ευρώπης, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Ελλάδα πάντως δεν περιλαμβάνεται στη λίστα.

Μέσα σε τρία χρόνια, ο αριθμός των χωρών όπου έχει εντοπιστεί το ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae αυξήθηκε από τις 4 στις 10, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτινάχθηκαν από τα 12 σε 143.

Το K.pneumoniae αποτελεί μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του δέρματος, προκαλεί όμως σοβαρές λοιμώξεις αν περάσει στον οργανισμό, ειδικά αν πρόκειται για νοσηλευόμενους ασθενείς ή άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Σε περίπτωση πνευμονίας, η πιθανότητα θανάτου φτάνει το 50% ακόμα και με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Συγκεκριμένο στέλεχος

Η προειδοποίηση του ECDC αφορά ένα συγκεκριμένο στέλεχος του μικροβίου, με την ονομασία hvKp ST23, το οποίο αφενός προκαλεί ασυνήθιστα σοβαρή νόσο, ακόμα και σε υγιή άτομα, αφετέρου είναι ανθεκτικό στις καρβαπενέμες, αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής.

«Η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης και εδραίωσης σε μονάδες υγείας …. είναι πολύ υψηλή» ανέφερε το ECDC.

Κάτι τέτοιο θα είχε «σημαντικές επιπτώσεις στη θνησιμότητα και θνητότητα» προειδοποίησε.

Πιθανή μετάδοση μεταξύ νοσοκομείων έχει τεκμηριωθεί στην Ιρλανδία (συνολικά 87 κρούσματα) παρά τη λήψη μέτρων. Το ίδιο φαίνεται ότι έχει συμβεί και σε Γαλλία, Λετονία και Λιθουανία.

Οι υπόλοιπες χώρες όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα είναι: Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία και Νορβηγία.

Το ECDC ζητά από τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε επαγρύπνιση και να είναι έτοιμες να επιβεβαιώσουν ενδεχόμενα κρούσματα με γενετικά τεστ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ