ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΩνάσειο: Ξεκινούν οι εργασίες για το «νέο» κέντρο –Έτοιμο το 2022 (vid)

Ωνάσειο: Ξεκινούν οι εργασίες για το «νέο» κέντρο –Έτοιμο το 2022 (vid)

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το νέο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, με την επίσημη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών να προγραμματίζονται στο επόμενο δεκαπενθήμερο και συγκεκριμένα την Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το νέο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, με την επίσημη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών να προγραμματίζονται στο επόμενο δεκαπενθήμερο και συγκεκριμένα την Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο σχεδιασμός προβλέπει ελικοδρόμιο, σύγχρονη παιδιατρική κλινική, εθνικό κέντρο μεταμοσχεύσεων, ιατρική έρευνα, διασύνδεση με κλινικές του εξωτερικού και ρομποτική τεχνολογία στο «κέντρο αριστείας» της νέας πτέρυγας που δημιουργείται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) μετά τη δωρεά από το Ίδρυμα Ωνάση.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Ελλάδα αποκτά εθνικό κέντρο μεταμοσχεύσεων. Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα είναι αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης αποκλειστικά για παιδιά στην Ελλάδα.

Το Ωνάσειο Παίδων, θα προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην Παιδοκαρδιολογία και Παιδοκαρδιοχειρουργική. Πρόκειται για ένα Κέντρο με ειδική μέριμνα και για τον ανασφάλιστο ασθενή.

Το Ίδρυμα Ωνάση εργάστηκε για την πραγμάτωση του με σταθερά βήματα και με αποφασιστικότητα. Σε συνεργασία τόσο με την Πολιτεία, όσο και με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς με την ψήφιση του σχετικού Σχεδίου Νόμου στις 27 Σεπτεμβρίου 2018. Στην Ολομέλεια της Βουλής μπήκαν οι βάσεις. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), σε 3 χρόνια από την έναρξη των εργασιών του, θα έχει δημιουργηθεί. Πρόκειται για το δεύτερο νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις.

Η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην Υγεία. Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών, το περιορισμένο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και η απουσία εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας, που επιδρά ανασταλτικά στη δωρεά οργάνων, είναι παράγοντες που κρατούν τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ενδεικτικά, το 2016 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μόνο 151 μεταμοσχεύσεις. Σε ευρωπαϊκές χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες με την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι μεταμοσχεύσεις ανήλθαν σε 1.032 και 846 αντίστοιχα.

Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφερθήκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό. Γεγονός που επιφέρει τεράστιο ψυχικό κόστος στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και οικονομικό για την Πολιτεία.

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ) αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ) αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη. Θα ενεργοποιήσει τον μεταμοσχευτικό τομέα στην Ελλάδα, συνδράμοντας τις υπάρχουσες μεταμοσχευτικές μονάδες. Με τη λειτουργία του δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο υπό τον συντονισμό του ΕΟΜ. Θα οδηγήσει στην αύξηση και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των μοσχευμάτων, διαμορφώνοντας τις βάσεις για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών μεταμόσχευσης. Με τη θεμελίωση του ΩΕΜΕΚ, δημιουργούνται οι συνθήκες για ολοκληρωμένη μεταμοσχευτική φροντίδα, με έμφαση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ασθενούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ