Δημόσια ΥγείαΠΟΥ: Νέες κατευθυντήριες για τη θεραπεία ψυχικών καταστάσεων

ΠΟΥ: Νέες κατευθυντήριες για τη θεραπεία ψυχικών καταστάσεων

- Advertisement -

Την τρίτη έκδοση της κατευθυντήριας γραμμής του Προγράμματος Δράσης για το Χάσμα Ψυχικής Υγείας (mhGAP) δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Την τρίτη έκδοση της κατευθυντήριας γραμμής του Προγράμματος Δράσης για το Χάσμα Ψυχικής Υγείας (mhGAP) δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η έκδοση περιλαμβάνει σημαντικές νέες και επικαιροποιημένες συστάσεις για τη θεραπεία και τη φροντίδα των ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών και των διαταραχών χρήσης ουσιών (MNS).

Οι διαταραχές MNS συμβάλλουν σημαντικά στη νοσηρότητα και την πρόωρη θνησιμότητα σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πάνω από το 75% των ατόμων με διαταραχές MNS δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία ή τη φροντίδα που χρειάζονται.

Ψυχολογικές παρεμβάσεις και φάρμακα

Η κατευθυντήρια γραμμή mhGAP υποστηρίζει τις χώρες να ενισχύσουν την ικανότητα αντιμετώπισης του αυξανόμενου φορτίου αυτών των παθήσεων. Προορίζεται για χρήση από γιατρούς, νοσηλευτές, άλλους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε μη εξειδικευμένα περιβάλλοντα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και από σχεδιαστές και διαχειριστές υγείας.

«Εδώ και 15 χρόνια, το mhGAP διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης σε τεκμηριωμένες ψυχολογικές παρεμβάσεις και φάρμακα για τη θεραπεία και τη φροντίδα των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη σημασία της ψυχικής υγείας, αυτός ο τεκμηριωμένος οδηγός είναι πιο σημαντικός από ποτέ για την υποστήριξη των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ώστε να θεραπεύουν άτομα με διαταραχές ΜΝΣ», δήλωσε η Dévora Kestel, Διευθύντρια του ΠΟΥ για την ψυχική υγεία και τη χρήση ουσιών.

Η επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών για το 2023 περιλαμβάνει 30 επικαιροποιημένες και 18 νέες συστάσεις που σχετίζονται με τις παθήσεις MNS, παράλληλα με 90 προϋπάρχουσες συστάσεις.

Νέες συστάσεις για τις αγχώδεις διαταραχές

Η κατευθυντήρια γραμμή περιέχει μια νέα ενότητα για το άγχος, η οποία αντανακλά τον αυξημένο αριθμό των ατόμων με αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως.

Η ενότητα περιλαμβάνει τις ακόλουθες συστάσεις:
  • Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις που βασίζονται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) θα πρέπει να προσφέρονται σε ενήλικες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή/και διαταραχή πανικού. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να προσφέρονται σε διάφορες μορφές, όπως διαδικτυακά, αυτοπροσώπως, σε ομάδες ή με αυτοκαθοδήγηση.
  • Οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους θα πρέπει να εξετάζονται για τους ενήλικες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή/και διαταραχή πανικού.
  • Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) θα πρέπει να εξετάζονται για τη θεραπεία ενηλίκων με γενικευμένο άγχος ή/και διαταραχή πανικού.
Ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις

Η κατευθυντήρια γραμμή καθορίζει τη συνεχιζόμενη σημασία των ψυχολογικών θεραπειών για μια σειρά από καταστάσεις MNS.

Η κατευθυντήρια γραμμή mhGAP περιέχει νέες συστάσεις σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις για τους φροντιστές ατόμων με ψύχωση ή διπολική διαταραχή, καθώς και νέες συστάσεις σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις για την ψύχωση, την εξάρτηση από το αλκοόλ, τη χρήση ουσιών, την άνοια και τα παιδιά και τους εφήβους με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, της ΔΕΠΥ και της εγκεφαλικής παράλυσης.

Το βαλπροϊκό οξύ

Η κατευθυντήρια γραμμή περιέχει μια επικαιροποιημένη σύσταση η οποία συνιστά την αποφυγή χρήσης του βαλπροϊκού οξέος (βαλπροϊκό νάτριο), ενός φαρμάκου για τη θεραπεία της επιληψίας και της διπολικής διαταραχής, λόγω του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών εάν ληφθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κατευθυντήρια γραμμή συνιστά τα εξής:

Το βαλπροϊκό οξύ (βαλπροϊκό νάτριο) δεν πρέπει να συνταγογραφείται σε γυναίκες και κορίτσια που επιθυμούν να μείνουν έγκυες ή ενδέχεται να μείνουν έγκυες λόγω του υψηλού κινδύνου εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών και αναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά που εκτίθενται στο βαλπροϊκό οξύ στη μήτρα.

Για τις γυναίκες και τα κορίτσια που συνταγογραφούνται επί του παρόντος με βαλπροϊκό οξύ (βαλπροϊκό νάτριο), θα πρέπει να παρέχονται συμβουλές σχετικά με τη χρήση αποτελεσματικής αντισύλληψης. Είναι σημαντικό οι γυναίκες και τα κορίτσια να μην σταματήσουν να λαμβάνουν βαλπροϊκό οξύ (βαλπροϊκό νάτριο) χωρίς να το συζητήσουν πρώτα με τον γιατρό τους.

Οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται να συμβουλεύονται τον γιατρό τους μόλις σχεδιάζουν εγκυμοσύνη και την ανάγκη να συμβουλεύονται επειγόντως τον γιατρό τους σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μετάβαση σε κατάλληλη εναλλακτική θεραπεία πριν από τη σύλληψη.

Ένας ειδικός θα πρέπει να επανεξετάζει περιοδικά κατά πόσον το βαλπροϊκό οξύ (βαλπροϊκό νάτριο) είναι η καταλληλότερη θεραπεία για το άτομο.

Η κατευθυντήρια γραμμή αντικατοπτρίζει τη δήλωση ασφαλείας του ΠΟΥ που εκδόθηκε τον Μάιο του 2023 σχετικά με τη χρήση του βαλπροϊκού οξέος (βαλπροϊκό νάτριο) για τη θεραπεία της επιληψίας και της διπολικής διαταραχής σε γυναίκες και κορίτσια με δυνατότητα τεκνοποίησης. Αυτό συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Φαρμάκων (ACSoMP) του ΠΟΥ [2022 Δεκεμβρίου συστάσεις της ACSoMP]. Προστέθηκε επίσης δήλωση ασφάλειας στον κατάλογο βασικών φαρμάκων (EML).

Άλλες συστάσεις

Διαταραχές χρήσης αλκοόλ, άγχος, καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος, διαταραχές χρήσης ναρκωτικών, αυτοτραυματισμός και αυτοκτονία.

Οι συστάσεις για μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τα άτομα με άνοια έχουν επικαιροποιηθεί και περιλαμβάνουν τη σωματική άσκηση, τη CBT, τη θεραπεία γνωστικής διέγερσης και τη γνωστική εκπαίδευση.

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα quetiapine, aripiprazole, olanzapine, paliperidone και τα αντιψυχωσικά μακράς δράσης haloperidol και zuclopenthixol περιλαμβάνονται για τη θεραπεία της ψύχωσης και της διπολικής διαταραχής. Η λεβετιρακετάμη και η λαμοτριγίνη περιλαμβάνονται για τη θεραπεία της επιληψίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ