Δημόσια ΥγείαΠόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσετε κορωνοϊό – Νέα μελέτη

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσετε κορωνοϊό – Νέα μελέτη

- Advertisement -

Η μελέτη δείχνει ότι έχετε περίπου 2% πιθανότητα να μολυνθείτε εάν περάσετε μια ώρα με κάποιον που έχει κορωνοϊό (COVID-19), με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο περισσότερο περνάτε μαζί χρόνο.

Η μελέτη δείχνει ότι έχετε περίπου 2% πιθανότητα να μολυνθείτε εάν περάσετε μια ώρα με κάποιον που έχει κορωνοϊό (COVID-19), με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο περισσότερο περνάτε μαζί χρόνο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κορωνοϊός είναι για ακόμα μια φορά σε έξαρση. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων όλο και περισσότερος κόσμος κόλλησε την covid-19, με τον κίνδυνο να συναντηθεί κάποιο υγιές άτομο σε δημόσιο χώρο, να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι επειδή θα πάτε μέχρι το φαρμακείο ή σε κάποιο εστιατόριο θα κολλήσετε αυτομάτως κορωνοϊό. Όμως, τι κάνει κάποιες εκθέσεις πιο επιβλαβείς από άλλες;

Το χρονικό διάστημα που περνάτε γύρω από ένα άτομο που νοσεί από κορωνοϊό φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να αρρωστήσετε, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Nature. Οι περισσότερες εκθέσεις που οδηγούν σε μετάδοση διαρκούν τουλάχιστον μία ώρα, αν όχι πολύ περισσότερο, λένε οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια εφαρμογή παρακολούθησης COVID-19 που χρησιμοποιούσαν εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία και την Ουαλία για να αναφέρουν θετικά αποτελέσματα δοκιμών και να λάβουν ειδοποιήσεις εάν ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε θετικός.

Δεδομένα…

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα από 7 εκατομμύρια από αυτές τις ειδοποιήσεις, οι οποίες έγιναν από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, για να αξιολογήσουν ποιες εκθέσεις οδήγησαν σε πρόσθετες μολύνσεις, σύμφωνα με το περιοδικό TIME.

Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σε αυτή την προσέγγιση. Η συλλογή δεδομένων ολοκληρώθηκε λίγο μετά την κορύφωση του πρώτου κύματος της μετάλλαξης Όμικρον, επομένως καμία από τις νεότερες παραλλαγές , οι οποίες συνέχισαν να εξελίσσονται για αυξημένη μεταδοτικότητα, δεν αντανακλάται. Είναι επίσης πιθανό ορισμένα άτομα που μολύνθηκαν μετά από έκθεση είτε να μην υποβλήθηκαν σε εξετάσεις είτε να μην ανέφεραν τα αποτελέσματα των δοκιμών τους στην εφαρμογή και επομένως να μην περιλαμβάνονται στα δεδομένα.

Ωστόσο, οι χρήστες ανέφεραν 240.000 θετικά αποτελέσματα δοκιμών μετά από 7 εκατομμύρια ειδοποιήσεις έκθεσης. Σε περίπου 80% αυτών των περιπτώσεων, το άτομο που βρέθηκε θετικό είχε προηγουμένως βρεθεί κοντά σε κάποιον με COVID-19 για μία ώρα ή περισσότερο, λέει ο συν-συγγραφέας Christophe Fraser, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Ινστιτούτο Πανδημίας Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ( PSI). Η μετάδοση ήταν ιδιαίτερα πιθανή μέσα στα νοικοκυριά, όπου οι άνθρωποι τείνουν να περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί. Αυτές οι συναντήσεις ήταν υπεύθυνες για το 41% ​​των καταγεγραμμένων εκπομπών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Έως μηδαμινές οι πιθανότητες

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Luca Ferretti, συνεργάτης στο PSI που ερευνά τη συμπεριφορά των ιών, λέει ότι η μελέτη δείχνει ότι έχετε περίπου 2% πιθανότητα να μολυνθείτε εάν περάσετε μια ώρα με κάποιον που έχει COVID-19, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο περισσότερο περνάτε μαζί χρόνο.

Αυτό είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο συμπέρασμα από ό,τι έχουν καταλήξει άλλοι επιστήμονες. Σε μια μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύθηκε το 2021, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, στο χειρότερο σενάριο, οι πιθανότητες μόλυνσης θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 90% κατά τη διάρκεια λίγων λεπτών συνομιλίας με ένα άρρωστο, χωρίς μάσκα άτομο. (Εάν κάποιο ή και τα δύο άτομα φορούσαν μάσκα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αυτός ο αριθμός μειώθηκε σημαντικά.) Μια άλλη μελέτη μοντελοποίησης, αυτή που δημοσιεύτηκε το 2023, διαπίστωσε ότι κάποιος θα μπορούσε να εισπνεύσει μια μολυσματική ποσότητα ιού μετά από έξι έως 37 λεπτά σε ένα δωμάτιο με κάποιον που έχει COVID-19.

Αυτό που συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο, μερικές φορές διαφέρει από τις θεωρητικές συνθήκες που χρησιμοποιούνται στις μελέτες. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης Nature διαπίστωσαν ότι οι «φευγαλέες» εκθέσεις 30 λεπτών ή λιγότερο προκάλεσαν μόνο το 10% των τεκμηριωμένων ασθενειών στην ομάδα μελέτης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

κορωνοϊό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ