Δημόσια ΥγείαΠοια φάρμακα προκαλούν αφυδάτωση - Οι παρενέργειες

Ποια φάρμακα προκαλούν αφυδάτωση – Οι παρενέργειες

- Advertisement -

Μερικά φάρμακα μπορούν να μας προκαλέσουν αφυδάτωση και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά ώστε να μπορούμε να προστατευτούμε, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι.

Μερικά φάρμακα μπορούν να μας προκαλέσουν αφυδάτωση και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά ώστε να μπορούμε να προστατευτούμε, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Ana M. Puga, λέκτορας στους τομείς της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο CEU San Pablo εξηγεί ότι η μελέτη Κατάσταση ενυδάτωσης, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και προσδιορισμός τους σε έναν ηλικιωμένο πληθυσμό, επικεντρώνεται σε τρεις διαφορετικές ομάδες φαρμάκων, «τα διουρητικά (που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης), τα κορτικοειδή και το από του στόματος αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη. Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα φάρμακα στις παρενέργειες των οποίων περιλαμβάνεται η αφυδάτωση, γι’ αυτό και η πρόθεσή μας είναι να επεκτείνουμε τη μελέτη σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και μεγαλύτερο αριθμό φαρμάκων. Υπό αυτή την έννοια, τα κορτικοστεροειδή που χορηγούνται μέσω της πνευμονικής οδού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αφυδάτωση από ό,τι εκείνα που χορηγούνται μέσω της πνευμονικής οδού».

Τα αίτια αφυδάτωσης

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης σε ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με διουρητικά και μετφορμίνη.

Ως εκ τούτου, η αιτία της αφυδάτωσης είναι διαφορετική για κάθε φάρμακο. «Από τη μία πλευρά, ο μηχανισμός δράσης των διουρητικών είναι ακριβώς η αύξηση της αποβολής των υγρών σε νεφρικό επίπεδο, ενώ η μετφορμίνη προκαλεί την εμφάνιση αφυδάτωσης λόγω της κύριας παρενέργειάς της, της διάρροιας. Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι, αν και δεν αποτελεί μια από τις πιο γνωστές παρενέργειές τους, τα κορτικοστεροειδή προκαλούν αύξηση της διούρησης, η οποία επίσης ευνοεί την έναρξη της αφυδάτωσης», λέει η Puga.

Η κακή αφυδάτωση έχει διάφορες αρνητικές συνέπειες για την υγεία και μπορεί να επηρεάσει διάφορα όργανα. Η Puga επισημαίνει ορισμένες όπως «ουρολογικές διαταραχές, χρόνια νεφρική νόσο, στεφανιαία νόσο, ταχυκαρδία, λοιμώξεις, μυϊκή αδυναμία, νευρολογικές διαταραχές ή διανοητική σύγχυση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο».

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η αφυδάτωση είναι η επαρκής πρόσληψη υγρών μέσω της διατροφής. Το σώμα έχει την ικανότητα να συνθέτει μικρές ποσότητες νερού, αλλά ούτε κατά διάνοια τις ποσότητες που χρειάζεται για να διατηρήσει μια επαρκή κατάσταση υγείας. «Το νερό είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να παρέχεται σε επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής», λέει η Puga.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συμβουλεύει ότι οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 2 λίτρα νερό/ημέρα και οι άνδρες 2,5 λίτρα νερό/ημέρα. Ωστόσο, οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, την παρουσία ασθενειών, τη σωματική δραστηριότητα και την εποχή του έτους, οπότε η ενυδάτωση πρέπει να εξατομικεύεται.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ