Δημόσια ΥγείαΠνευμονική υπέρταση: Εκτός εμβολιασμού για την COVID-19 οι ασθενείς;

Πνευμονική υπέρταση: Εκτός εμβολιασμού για την COVID-19 οι ασθενείς;

- Advertisement -

Την αγωνία του εκφράζουν με κατεπείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Υγείας οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση καθώς δεν περιλήφθηκαν στις αναφορές των ευπαθών ομάδων με προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19.

Την αγωνία του εκφράζουν με κατεπείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Υγείας οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση καθώς δεν περιλήφθηκαν στις αναφορές των ευπαθών ομάδων με προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την επιστολή, που φέρει την υπογραφή της προέδρου του Συλλόγου Ασθενών, Ιωάννας Αλυσανδράτου: 

Προς μεγάλη μας έκπληξη για άλλη μια φορά δεν ακούσαμε τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό, να γίνεται ρητή αναφορά στη νόσο της πνευμονικής υπέρτασης από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η πρώτη κατηγορία ασθενών που θα εμβολιαστεί με πάθηση που συνιστά πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό, αμέσως μετά τους ανθρώπους ηλικίας 75-79 χρόνων, είναι τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και μάλιστα όσων έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.

Στις διευκρινίσεις των τεχνικών λεπτομερειών του εμβολιασμού αυτών έγινε αναφορά για τη φάση α’ που θα εμβολιαστούν στις αρχές Μαρτίου μεταξύ άλλων οι ακόλουθες αναπνευστικές παθήσεις:

– Άσθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)

– Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)

– Άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Και για τη φάση β’ για τις υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών. Ορισμένες εξ αυτών είναι: καρδιολογικά προβλήματα και σοβαρά αναπνευστικά, με ιδιαίτερη αναφορά στα:

– Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανόμενου εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας), βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος,

– Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου Σακχαρώδης διαβήτης.

Είναι προφανές ότι και στις δυο αναφερόμενες φάσεις του εμβολιασμού δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά στους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση και ούτε οι προαναφερόμενες κατηγορίες μπορούν σαφώς να ερμηνευτούν ότι αναφέρονται στην πάθηση μας.

Οι ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση και Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση πάσχουν από πνευμονοπάθεια και καρδιοπάθεια με συνόδα σοβαρά νοσήματα. Η ασθένεια σε όλες της τις μορφές είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα έχει χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης και δεν υπάρχει θεραπεία. Η νόσηση από την νόσο Covid-19 μπορεί να απόβει μοιραία για τους ασθενείς με κάθε μορφή Πνευμονικής Υπέρτασης.

Η πανδημία έχει κλείσει τους ασθενείς στο σπίτι τους ένα χρόνο τώρα με τίμημα την πιθανή επιδείνωση τους αφού δεν μπορούν να εξεταστούν στα νοσοκομεία της χώρας που νοσηλεύουν περιστατικά COVID-19, υπό τον φόβο να κολλήσουν και να τεθεί η ήδη εύθραυστη υγείας τους σε άμεσο κίνδυνο.

Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου covid-19 είναι ο μόνος τρόπος οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού και να πάψουν να αισθάνονται την απειλή του θανάτου στην καθημερινότητά τους.

Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση ένταξη των ασθενών με πνευμονική υπέρταση στην φάση α’ του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου.

Οι προσπάθειές μας για απευθείας επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και τον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή του, κύριο Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν αποβεί άκαρπες από την αρχή της πανδημίας.

Κάνουμε, λοιπόν, δημόσια έκκληση προς όλους τους συναρμόδιους φορείς και ζητάμε να μην θέτετε τις ζωές μας σε κίνδυνο. Κάθε ολιγωρία για την προστασία της υγείας μας συνιστά έκθεση σε κίνδυνο!

Στην περίπτωση που και αυτήν την φορά δεν εισακουστούμε,από εδώ και στο εξής για κάθε νέο θάνατο συνασθενή μας από Covid-19, θα ζητάμε δημοσίως την παρέμβαση της Εισαγγελίας για την απόδοση των ευθυνών και την προστασία της ζωής των υπολοίπων.

Εκ μέρους του Δ.Σ και των μελών του Συλλόγου

<<Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας >>

Η Πρόεδρος,

Ιωάννα Αλυσανδράτου

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ