Δημόσια ΥγείαΠλεύρης: Νέο κύμα κορωνοϊου – Τι είπε για τις δηλώσεις Τσιόδρα

Πλεύρης: Νέο κύμα κορωνοϊου – Τι είπε για τις δηλώσεις Τσιόδρα

- Advertisement -

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊου, τη διαγραφή των προστίμων για τον εμβολιασμό καθώς και στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του.

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊου, τη διαγραφή των προστίμων για τον εμβολιασμό καθώς και στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Δεν έχουμε τελειώσει από την πανδημία του κορωνοϊου. Είναι εδώ!» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης μια ημέρα μετά την ομιλία Τσιόδρα για τα τέσσερα σενάρια της πορείας του ιού το επόμενο διάστημα.

Όπως είπε στο ΟΡΕΝ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «περιμένουμε ένα κύμα το οποιο θα έρθει. Αυτό που μας κάνει σχετικά αισιόδοξους είναι ότι είδαμε και στο κύμα του καλοκαιριού κρούσματα στον βαθμό του χειμώνα αλλά οι διασωληνώσεις είναι σταθερά κάτω από τις 100».

Διαθέσιμα τα εμβόλια εδώ και 10 ημέρες

Αναφερόμενος στα διαθέσιμα εμβόλια ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «τα εμβόλια της τελευταίας γενιάς είναι διαθέσιμα εδώ και 10 ημέρες. Υπήρχε μια αναμονή του κόσμου, τα εμβόλια μας είναι τα τελευταία επικαιροποοιημένα. Δεν περιμένουμε άλλα. Υπάρχει αύξηση στις ηλικίες άνω των 60 όπου υπάρχει σύσταση και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία τα οποία, όπως είπε, δείχνουν ότι «οι εμβολιασμένοι και με τα προηγούμενα εμβόλια και με αυτά που προλαμβάνουν την νόσηση οι ευπαθείς ομάδες είναι 5-6 φορές είναι πιο ασφαλείς από το να μην νοσήσουν βαριά».

Εξηγώντας γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα σήμερα στις ΜΕΘ με κάτω από 100 διασωληνωμένους λόγω κοροναϊού, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί οι ευάλωτες ομάδες είναι εμβολιασμένες στο 92%».

Πλεύρης: Τι εννοούσε ο Τσιόδρας;

Κληθείς να σχολιάσει, δε, τη φράση «αποτύχαμε» του Σωτήρη Τσιόδρα, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι «αναφερόταν (σ.σ. ο κ. Τσιόδρας) στην πολυφωνία που υπήρξε κάποια στιγμή στον επιστημονικό χώρο».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο που επιβλήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα του εμβολιασμού και αφού παρατήρησε ότι «με πολύ αυστηρά μέτρα πήγαμε από το 50% του εμβολιασμού στο 80%» στη συνέχεια εξήγησε ότι «το πρόστιμο εφαρμόστηκε για 3 μήνες και σταμάτησε και αυτό που παίρνουμε πίσω είναι ότι όσοι δέχθηκαν πρόστιμα και μετά εμβολιάστηκαν σε αυτούς να διαγράφεται. Με το πρόστιμο εμβολιάστηκαν 300.000 άνθρωποι».

Τι ισχύει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε, τέλος, και στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς για τους οποίους είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν εκτός ΕΣΥ «ήταν από τις πιο σωστές αποφάσεις οι οποίες πήραμε».

«Άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην επιστήμη να είναι εκτός του ΕΣΥ. Ακόμα και οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν περισσότερο από τους εμβολιασμένους. Ως υπουργός Υγείας δεν θα μπορούσα να πάρω το βάρος ένας ογκολογικός ασθενής να κολλήσει και να μολυνθεί από ένα ανεμβολίαστο γιατρό» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Τι μας είπε το ΣτΕ; Γιατί δεν έχω κρύψει ποτέ τη θέση μου ότι θα έπρεπε να είναι εκτός συνολικά δηλαδή να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός. Στην απόφαση που έκρινε το ΣτΕ ότι είναι συνταγματικό το μέτρο είπε ότι επειδή είναι ένα πράγματι μέτρο που παρεμβαίνει έντονα στην προσωπικότητα του ανθρώπου θα πρέπει να εκτιμάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτή την έννοια θα εκτιμηθεί μέσα στον Οκτώβριο, περιμένουμε τα στοιχεία του Οκτωβρίου» κατέληξε ο υπουργός Υγείας ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το το ΕΣΥ έχει συνολικά 107.000 άτομα που εργάζονται σε αυτό και οι ανεμβολίαστοι είναι 2.100.

Τσιόδρας: Αποτύχαμε παταγωδώς – Εμπιστευτήκαμε την ιδεοληψία και όχι την επιστήμη

Η παραδοχή του Σωτήρη Τσιόδρα για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας σε ότι αφορά το σημαντικό κεφάλαιο επικοινωνία κινδύνου προκάλεσε αίσθηση.

«Είναι προφανές ότι στο σημαντικό κεφάλαιο της διαχείρισης της πανδημίας που λέγεται «επικοινωνία κινδύνου», καταγράφηκε παταγώδης αποτυχία. Αποτύχαμε παταγωδώς» τόνισε προκαλώντας αίσθηση -και πλήθος σχολίων και αντιδράσεων στα social media- ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιοδρας, στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα για τις «Επιδημίες-Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.

«Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν όλοι οι άλλοι. Πιστεύω ότι αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και αρχίσαμε να πιστεύουμε στις ιδεοληψίες μας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές.

Σημειώνεται ότι δεν είναι λίγοι όσοι έχουν υποστηρίξει ότι οι «παραφωνίες» στις συστάσεις και τα μέτρα για τα ζητήματα της πανδημίας, αλλά και η «ανυπακοή» των πολιτών ακολούθησαν της αποχώρησης Τσιόδρα από την «πρώτη γραμμή» και την επίσημη ενημέρωση.

«Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου (public perception). Κάτι που αποτύχαμε. Παταγωδώς […] Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στο γιατρό, στον επιστήμονα, στον ειδικό οποίος θα αναλύσει την επικοινωνία κινδύνου. Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε» τόνισε επίσης ο κ. Τσιόδρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ