Δημόσια ΥγείαΠλεύρης - Economist: Το clawback αποτρέπει τις επενδύσεις στην έρευνα

Πλεύρης – Economist: Το clawback αποτρέπει τις επενδύσεις στην έρευνα

- Advertisement -

«Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία και θα απορροφήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις έως το τέλος της τετραετίας οπότε και θα κριθούμε», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο συνέδριο Economist 2022 στην Αθήνα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία και θα απορροφήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις έως το τέλος της τετραετίας οπότε και θα κριθούμε», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο συνέδριο Economist 2022 στην Αθήνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως είπε o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτηριστικά «είναι λάθος να συνδέσουμε οποιαδήποτε διαδικασία όπως η εκλογική, με τις χρηματοδοτήσεις και την απορρόφηση των κονδυλίων για την υγεία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος τετραετίας θα «είμαστε πάλι κυβέρνηση, οπότε θα συνεχιστεί κανονικά και η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών».

Όσον αφορά το φάρμακο, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε στο συνέδριο πως η Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικό να επενδύσει στην καινοτομία και την παραγωγή.

«Η πανδημία έδειξε τα κενά που υπάρχουν, όσον αφορά την καινοτομία αλλά κυρίως στην παραγωγή νέων φαρμάκων στην Ευρώπη», τόνισε και ζήτησε να αναπτυχθούν και οι δύο αυτοί τομείς για να επενδυθούν χρήματα αλλά και να για είναι πιο έτοιμη η ΕΕ να αντιμετωπίσει μια μελλοντική υγειονομική κρίση.

Επενδύσεις στην έρευνα

Ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε πως η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι πιο δύσκολη για την Ελλάδα, «καθώς εδώ υπάρχει το clawback, το οποίο αποτρέπει τις επενδύσεις».

«Προσπαθούμε με μία σειρά μέτρων να ισορροπήσουμε την αγορά και να έχουν και οι εταιρείες την ευκαιρία να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους» υπογράμμισε, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα τιμών αλλά πρόβλημα κατανάλωσης.

«Το πρόβλημα αυτό καλείται να το λύσει κυβέρνηση και να δώσει στους πολίτες τα καινοτόμα φάρμακα τα οποία χρειάζονται, αλλά αυτά που πραγματικά χρειάζονται» ανέφερε, μιλώντας για μια ακόμη φορά για τον έλεγχο της κατανάλωσης.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας θα είναι, όπως τόνισε, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι συνταγογραφικές οδηγίες, αλλά και οι ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις «ώστε να έχουμε την πραγματική αξία ενός φαρμάκου το οποίο είναι αναγκαίο για όλους τους πολίτες που το χρειάζονται».

Όπως είπε, επίσης, «θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο πληρωμών πολύ πιο εξελιγμένο όσον αφορά τις πληρωμές από τα νοσοκομεία».

Μιλώντας για τον «προσωπικό γιατρό» έκανε λόγο για τομή στην υγεία στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι ήδη την πρώτη εβδομάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι απολαβές τους θα φτάνουν μέχρι και τις 70.000 € ανά έτος. «Μέχρι τέλος του Ιουλίου που διαρκεί αυτή η διαδικασία πιστεύουμε ότι θα έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός αν κρίνω από την ανταπόκριση των γιατρών να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα», κατέληξε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ