Δημόσια ΥγείαΠλεονέκτημα στην AI, αλλά οι γιατροί ακόμα είναι επιφυλακτικοί

Πλεονέκτημα στην AI, αλλά οι γιατροί ακόμα είναι επιφυλακτικοί

- Advertisement -

Οι περισσότεροι γιατροί βλέπουν το πλεονέκτημα από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην υγειονομική περίθαλψη, αν και παραμένουν ανήσυχοι γι’ αυτήν, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (AMA) σε γιατρούς.

Οι περισσότεροι γιατροί βλέπουν το πλεονέκτημα από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην υγειονομική περίθαλψη, αν και παραμένουν ανήσυχοι γι' αυτήν, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (AMA) σε γιατρούς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η έρευνα σε 1.081 γιατρούς έδειξε ότι το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει «κάποιο πλεονέκτημα» ή «σαφές πλεονέκτημα» στη χρήση της τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη, σε σύγκριση με μόλις 11% που πιστεύει ότι υπάρχει «κάποιο μειονέκτημα» ή «σαφές μειονέκτημα», σύμφωνα με την έρευνα.

Παρόλα αυτά, το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο από ό,τι ενθουσιάζεται για τη χρήση της ΤΝ, ενώ το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί και ενθουσιάζεται εξίσου – γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις δυνατότητές της στην υγειονομική περίθαλψη.

«Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για τα πλεονεκτήματα που μπορούν να έχουν τα σωστά σχεδιασμένα εργαλεία με δυνατότητα ΤΝ για τη φροντίδα των ασθενών και σχεδόν τα δύο τρίτα των γιατρών βλέπουν ένα πλεονέκτημα στην ΤΝ, εάν πληρούνται βασικές προϋποθέσεις», δηλώνει ο πρόεδρος της AMA Jesse Ehrenfeld, MD, MPH, ο οποίος είναι πιστοποιημένος τόσο στην αναισθησιολογία όσο και στην κλινική πληροφορική.

Το 62% των γιατρών δεν χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη

Παρά την αισιοδοξία τους για την τεχνητή νοημοσύνη, οι περισσότεροι γιατροί (62%) δεν τη χρησιμοποιούν επί του παρόντος στα ιατρεία τους, σύμφωνα με την έρευνα. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις χρήσης ήταν η δημιουργία οδηγιών εξόδου, σχεδίων φροντίδας ή/και σημειώσεων προόδου (14%) και η τεκμηρίωση κωδικών χρέωσης, ιατρικών διαγραμμάτων ή σημειώσεων επίσκεψης (13%).

Όσον αφορά ειδικά το ChatGPT, το 72% δήλωσε ότι δεν το χρησιμοποιεί ποτέ επαγγελματικά και το 62% δήλωσε ότι δεν το χρησιμοποιεί προσωπικά. Παρόλα αυτά, το 17% δήλωσε ότι «περιστασιακά» χρησιμοποιεί το ChatGPT επαγγελματικά και το 25% δήλωσε ότι «περιστασιακά» το χρησιμοποιεί προσωπικά.

Όταν ρωτήθηκαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο τους γιατρούς, κατέταξαν τη διαγνωστική ικανότητα και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της εργασίας στην κορυφή της λίστας. Είχαν επίσης υψηλές προσδοκίες για τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών, όπως ο καλύτερος συντονισμός της φροντίδας (56%) και η ευκολία (56%).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βλάψει τους ασθενείς

Όσον αφορά τον ενθουσιασμό των γιατρών για την ΤΝ, ήταν περισσότερο ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητές της στην τεκμηρίωση (54%) και την αυτοματοποίηση της προέγκρισης (48%).

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι η ΤΝ θα μπορούσε να βλάψει τους ασθενείς όσον αφορά την ιδιωτική τους ζωή (41%) ή τη σχέση ασθενούς-ιατρού (39%).

«Η έρευνα της AMA καταδεικνύει ότι η μεγαλύτερη ελπίδα των γιατρών για την ΤΝ στηρίζεται στη μείωση των συντριπτικών διοικητικών βαρών που μαστίζουν τη σύγχρονη ιατρική, οι οποίες απορροφούν τους πόρους της υγειονομικής περίθαλψης και απομακρύνουν τους γιατρούς από τη φροντίδα των ασθενών», ανέφερε ο Ehrenfeld σε δήλωσή του.

Για την έρευνα, η AMA χρησιμοποίησε τη μελέτη Digital Health ως πρότυπο και την ενημέρωσε ώστε να επικεντρωθεί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα ήταν ειδικοί και εργαζόμενοι γιατροί. Ωστόσο, η κατανομή μεταξύ των ερωτηθέντων που αυτοπροσδιορίζονταν ως υιοθετούντες ή αποστρεφόμενοι την τεχνολογία ήταν παρόμοια.

Η AMA δημοσίευσε επίσης τις αρχές της για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τον περασμένο μήνα. Οι αρχές αυτές περιέγραφαν τις προσδοκίες για την εφαρμογή της ΤΝ στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για διαφάνεια, εποπτεία και προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων.

Η ένωση δήλωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη εργαλείων που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ιατρών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ