Δημόσια ΥγείαΠαστέρ: Τις επόμενες εβδομάδες θα κορυφωθεί η εποχική γρίπη στη χώρα

Παστέρ: Τις επόμενες εβδομάδες θα κορυφωθεί η εποχική γρίπη στη χώρα

- Advertisement -

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται κορύφωση του κύματος εποχικής γρίπης και μάλιστα του τύπου Α, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Παστέρ, σημειώνοντας ότι το ίδιο διάστημα, αναμένεται να παρουσιαστεί άνοδος και για τον τύπο Β. Ο ιός της γρίπης επιπλέον, δεν εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντιικά φάρμακα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα του Παστέρ.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται κορύφωση του κύματος εποχικής γρίπης και μάλιστα του τύπου Α, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Παστέρ, σημειώνοντας ότι το ίδιο διάστημα, αναμένεται να παρουσιαστεί άνοδος και για τον τύπο Β

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, τo Eθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, δέχεται έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων για τον έλεγχο της γρίπης από τις αρχές του χρόνου με ανοδική τάση μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, η εποχική γρίπη, η οποία μέχρι τώρα οφείλεται στον ιό γρίπης Α(Η3N2) και έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του μηνός Ιανουαρίου, δεν έχει κορυφωθεί και αναμένεται σταδιακή αύξηση του ποσοστού θετικότητας τις επόμενες εβδομάδες.

Στο Εργαστήριο Αναφοράς δεν έχουν ανιχνευθεί κρούσματα γρίπης από τον ιό γρίπης τύπου Β που ενδέχεται, επίσης, να παρουσιάσουν άνοδο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου στις 16 Μαρτίου, Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος.

Η εργαστηριακή επιτήρηση των ιών της γρίπης είναι απαραίτητη τόσο για την έγκαιρη ανίχνευση μεταλλαγμένων στελεχών – επικίνδυνων για την πρόκληση επιδημιών ή πανδημιών – όσο και για την επιλογή στελεχών στο αντιγριπικό εμβόλιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μέτρα και ρυθμίσεις που αφορούν στην πρόληψη, την προστασία και την αναγκαιότητα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του αριθμού κρουσμάτων γρίπης · η πανδημία η οποία συνολικά επηρεάσει τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπροσθέτως, τα γενικά ή μερικά απαγορευτικά, ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο σε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και η χρήση μάσκας, έχτισαν ένα ισχυρό τείχος προστασίας του πληθυσμού έναντι της γρίπης. Σε αυτό συνετέλεσε και η περιορισμένη νοσηρότητα της παραλλαγής Όμικρον, αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις χτίζουν τείχος προστασίας στα μολυσμένα σταγονίδια μέσω των οποίων γίνεται η αερογενής μετάδοση των αναπνευστικών ιών.

Η γρίπη και ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Ποιοι τύποι και υπότυποι ιού γρίπης κυκλοφορούν στη Ν. Ελλάδα;

Τα δεδομένα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι στον Ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α(Η3Ν2) δηλαδή το γνωστό στέλεχος του ιού γρίπης τύπου Α το οποίο επιδεικνύει διαχρονικά εκτεταμένη γενετική και οντογονική εξέλιξη. Ο εργαστηριακός έλεγχος των ιών που κυκλοφορούν συνεχίζεται συστηματικά.

Tα δύο Eθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης της Ελλάδος που συμμετέχουν στο δίκτυο εργαστηρίων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, παρακολουθούν συστηματικά την ύπαρξη μεταλλάξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των ιών γρίπης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Είναι τα στελέχη εποχικής γρίπης A(H3Ν2) που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μεταλλαγμένα;
Όπως προαναφέρθηκε, το στέλεχος του ιού γρίπης το οποίο ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα είναι το A(H3Ν2). Αντιπροσωπευτικά στελέχη που απομονώθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος συγκρίθηκαν με το στέλεχος A(H3N2) του εμβολίου ως προς την παρουσία μεταλλάξεων στο γονίδιό της αιμοσυγκολλητίνης τους.

Ο γενετικός χαρακτηρισμός με βάση τις γονιδιακές αλληλουχίες που κατατέθηκαν από το εργαστήριο στη γενετική βάση δεδομένων “GISAID” υποδεικνύει γενετική παρέκκλιση από το στέλεχος του εμβολίου.

Είναι πιο λοιμογόνος ο ιός Α(Η3Ν2) φέτος;

Για την επιβεβαίωση της λοιμογόνου ικανότητας του ιού το Εργαστήριο κρίνει επιτακτική την ανάγκη ελέγχου για τον ιό σε δείγματα ασθενών που νοσηλεύονται με επιπλοκές σε ΜΕΘ και των οποίων ο διαγνωστικός έλεγχος για την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 είναι αρνητικός.

Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν, μέχρι το τέλος της περιόδου, όταν θα έχουν συλλεχθεί στοιχεία από την Ελλάδα και άλλες χώρες, για την έγκυρη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Παρουσιάζει ο ιός Α(Η3Ν2) αντοχή στα αντιικά φάρμακα;

Όχι, ο ιός αυτός δεν εμφανίζει αντοχή στους αναστολείς νευραμινιδάσης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ