Δημόσια ΥγείαΠάνω από 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

Πάνω από 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

- Advertisement -

Στο βακτήριο της σαλμονέλας οφείλονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 100 και πλέον κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εντοπίστηκαν στη Μαγνησία.

Στο βακτήριο της σαλμονέλας οφείλονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 100 και πλέον κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εντοπίστηκαν στη Μαγνησία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εν αναμονή και των επίσημων αποτελεσμάτων, εντός της ημέρας, των δειγματοληψιών που έχουν ληφθεί και έχουν αποσταλεί σε διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο νερό της περιοχής, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν συστήσει στους κατοίκους όχι μόνο να μην πίνουν από το νερό βρύσης, αλλά να μην το χρησιμοποιούν και για την προσωπική τους υγιεινή, ούτε και στο πλύσιμο τροφών και το μαγείρεμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα εκ πρώτης φαίνεται να σχετίζεται με εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, που επλήγησαν από τις καταστροφές που προκάλεσε το πέρασμα του «Daniel» στη Μαγνησία. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν εργασίες και στους αγωγούς όμβριων υδάτων και πιθανότατα εισχώρησε ακατάλληλο νερό στο δίκτυο ύδρευσης.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όλο το δίκτυο θα ελέγχεται καθημερινά, μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό και με μέτρα που θα ληφθούν, όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο και θα διερευνηθεί ακριβώς τι έγινε.

«Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πώς, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ απέκλεισε το γεγονός να ευθύνονται για τα κρούσματα οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση γι’ αυτά, γιατί είναι ανθεκτικά.

Όπως είπε «θα βρούμε αν φταίει κάποια γεώτρηση, λαμβάνοντας υπόψη κάποια φαινόμενα που έγιναν τελευταία και αν σκεφτούμε τις διακοπές που έγιναν και δημιουργούν πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, θα είμαστε εκεί όλες αυτές τις μέρες, ώστε και το δίκτυο να αποκατασταθεί και να δούμε τι έγινε για να μην ξανασυμβεί».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να κάνουν υπομονή με το πρόβλημα που προέκυψε, να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, ούτε μπάνιο, ούτε για πλύσιμο των δοντιών, καθώς το νερό κάνει μόνο για την τουαλέτα και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει, πρέπει να το βράζει στους 100°C για 3 λεπτά, μέχρι να δοθεί οδηγία ότι το δίκτυο αποκαταστάθηκε. Ακόμη, ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ποιότητα του νερού και να την αποκαταστήσουμε.

Σχετικά με τα στάσιμα νερά στην περιοχή της Κάρλας, που δεν έχουν αποστραγγιστεί πλήρως μετά τις πλημμύρες, ο καθηγητής τόνισε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν στο να έχουμε μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι στη Μαγνησία έχουν λάβει μέτρα ειδικά γι’ αυτή την περιοχή και ο ΕΟΔΥ φέτος έχει κάνει ενισχυμένη επιτήρηση στην περιοχή αυτή και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαθέτοντας €300.000, ενώ μέχρι πέρυσι δινόταν ποσό €30.000. Παράλληλα, σημείωσε πως ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στήνονται παγίδες για να έχουμε μια καλή εντομολογική επιτήρηση, με ελέγχους και διαπιστώσεις αν κυκλοφορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα.

Αυξημένη προσέλευση

Σημειώνεται ότι το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, μετά από ενημέρωση του ΕΟΔΥ για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, στις 31 Μαΐου, διενήργησε την ίδια ημέρα δειγματοληψίες πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και από την κεντρική υδατοδεξαμενή Ριζομύλου – Στεφανοβικείου. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα, απ’ όπου σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα ενημερώθηκε και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για τη λήψη μέτρων, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, αναλυτική διερεύνηση των κρουσμάτων, έλεγχος του δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και λήψη δειγμάτων πόσιμου νερού του δικτύου ύδρευσης.

Αυστηρές συστάσεις: Όχι πόσιμο νερό για οποιαδήποτε χρήση

Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τι πραγματικά συνέβη, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να ζητούν από τους κατοίκους του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου να μη χρησιμοποιούν νερό του δικτύου για ανθρώπινη χρήση τόσο από το οικιακό δίκτυο όσο και από τις κοινόχρηστες βρύσες.

Παράλληλα, ειδικές συστάσεις έχουν γίνει και στα σχολεία της περιοχής ώστε τα παιδιά να μην πίνουν νερό από τις βρύσες, αλλά και στους υπεύθυνους ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων καθώς και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βιοτεχνιών και οικοτεχνιών τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς ένας ηλικιωμένος νοσηλεύεται σε ΜΕΘ και εννιά παιδιά σε απλές κλίνες με έντονα συμπτώματα. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συνδέονται με το νερό, ενώ βρέθηκε και ένα δείγμα με σαλμονέλα. Συνολικά, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν ξεπεράσει τα 100, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ