Δημόσια ΥγείαΟικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα δεν ήταν σε γνώση του Μητσοτάκη

Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα δεν ήταν σε γνώση του Μητσοτάκη

- Advertisement -

Η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας πως «Δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την δημοσίευσή της», ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σημαντικά σημεία ομιλίας:
  • Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Συνόδου για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Η θέση του πρωθυπουργού είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ευρώπη. Οι ηγέτες να καταλήξουν σε ένα κείμενο για την στρατηγική πυξίδα.
  • Έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους το νομοσχέδιο Μενέντεζ και Ρούμπιο που αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η εξέλιξη αυτή αντανάκλαση του εξαιρετικού επιπέδου σχέσεων. Αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Στηρίζει την πώληση F-35 στην Ελλάδα. Γίνεται αναφορά άμεσης δανειοδότησης από τις ΗΠΑ προς της Ελλάδα για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων.
  • Η πανδημία είναι δυναμική και μας υποχρεώνει να αναπροσαρμόζουμε την στρατηγική μας. Η μετάλλαξη Όμικρον οδήγησε στην λήψη έκτακτων μέτρων για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Το μέτρο είναι έκτακτο, προθεσμία του είναι η περίοδος των γιορτών. Θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής.
  • Οι επόμενες δόσεις για τα παιδιά θα έρθουν στις αρχές του νέου χρόνου.
  • Από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουμε 117.000 περίπου εμβολιασμούς ή ραντεβού για τους 60 και άνω.
Για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση. Οι επιστημονικές έρευνες δεν πρέπει να ευτελίζονται για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων πράγμα που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας. Εργαλειοποιώντας την επιστήμη δείχνει ότι ούτε την κατανοεί ούτε την σέβεται. Εκμεταλλεύεται με τρόπο χυδαίο και ευτελή τον φόβο και την αγωνία για την πανδημία.

Η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την δημοσίευσή της.

Η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη.

Σκόπιμα ο κ. Τσίπρας από τη μελέτη επικεντρώνει στις ΜΕΘ. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει τι παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση.

Σημαντικότερο το πως δεν θα επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις. Λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς.

Ο κ. Τσίπρας στέρησε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Οι θάνατοι είναι ως ένα βαθμό αντανάκλαση της ασύνετης συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα. Αρνείται την αξία της επιστήμης συντασσόμενος με τον Πολάκη.

Θέλει πολύ θράσος να μιλά για παραίτηση εκείνος που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη.

Το ΕΣΥ διαθέτει σήμερα πάνω 1.200 ΜΕΘ. Παραλάβαμε 577. από εκεί και πέρα η μελέτη λέει ότι όσο περισσότερες διασωληνώσεις έχουμε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να έχουμε απώλειες. Αποδεικνύεται ότι η πίεση της πανδημίας ότι όταν έχουμε ανεμβολίαστους στους 60 και πάνω οι μονάδες αυτές δεν θα επαρκούσαν. Μοναδικός τρόπος να θωρακιστούμε είναι ο εμβολιασμός. Από την πρώτη στιγμή τα μέτρα ήταν στην κατεύθυνση να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το ΕΣΥ.

Η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε να εμπιστευθεί τους επιστήμονες και να ακολουθεί τις οδηγίες τους. Η κυβέρνηση τιμά την επιστήμη. Σεβόμαστε τη γνώση, την εξειδίκευση, την πολύ ουσιαστική τους συνδρομή. Μένουμε σταθεροί στην πολιτική να συνεργαζόμαστε με τους επιστήμονες.

Όποιοι θα έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να έχουν PCR.

Ο κ. Τσιόδρας είναι ο πιο στενός και ο βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την ομάδα επιστημόνων και τον τρόπο με τον οποία αξιοποιείται η συνεργασία η συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση ούτε μία στιγμή δεν υπονόμευσε τον κ. Τσιόδρα, άλλοι επί σειρά μηνών αμφισβήτησαν την επιστημονική του γνώση.

Θα εξεταστεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας;: Θα παρακολουθήσουμε αυτή τη συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ. Ότι χρειαστεί να κάνουμε για να πετύχουμε την εμβολιαστική κάλυψη που θέλουμε θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στα σχέδιά μας η επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ