Αξίζει να δειςΟ Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αλλάζει «φάρμακο» και υγειονομική περίθαλψη

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αλλάζει «φάρμακο» και υγειονομική περίθαλψη

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Με τους ασθενείς να «βομβαρδίζονται» πλέον από περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και πληροφορίες, τα συστήματα υγείας φαίνεται να υπολείπονται της κατάλληλης υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις εξατομικευμένης φροντίδας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το φιλόδοξο σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας σχετικά με τον «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» αποτελεί παγκόσμια πρόκληση καθώς η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει ποικίλες προκλήσεις.

Ο ατομικός φάκελος θα δημιουργείται από τους οικογενειακούς γιατρούς, ενώ πρόσβαση θα έχουν όλοι οι γιατροί με τους απαιτούμενους κωδικούς ως πιστοποιημένοι και εξουσιοδοτημένοι χρήστες του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Σχετικό infographic από το Publicis Health καταδεικνύει πώς ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στο «παζλ» για τη βελτίωση των υπηρεσιών, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους παρόχους.

Ανάγκες βελτίωσης

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Publicis Health που καταδεικνύουν ότι το 63% των ασθενών ξεχνούν ή παραβλέπουν την φαρμακευτική τους αγωγή, το 40% των γιατρών θεωρεί ότι ο ρυθμός εργασίας τους είναι χαοτικός, ενώ το 60% των γιατρών χαρακτηρίζει τις επισκέψεις των ασθενών ως «πολύ σύντομες» για την αποτελεσματική θεραπεία τους.

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις, επιχειρώντας ταυτόχρονα να διατηρήσει το κόστος υπό έλεγχο. Στο διάστημα 2015 με 2017, η αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (κλινικές) απώλεσαν 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά έσοδα.

Πέρα από την αποθήκευση των πληροφοριών νοσηλείας – υγείας του ασθενούς, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών: από τον προγραμματισμό ραντεβού έως τον εντοπισμό των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data στην υγειονομική περίθαλψη, το σημείο επαφής και «φροντίδας» των ασθενών πιθανότατα να εκτείνεται πέρα από τους τέσσερις τοίχους ενός ιατρείου.

Το GPS της Υγείας

Με άλλα λόγια, τα συστήματα νέας τεχνολογίας και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας δρουν σαν ένα GPS, βοηθώντας γιατρούς και ομάδες περίθαλψης να παρέχουν καλύτερη φροντίδα στον ασθενή.

Στο μέλλον, εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και η φαρμακοβιομηχανία θα μπορέσει ενδεχομένως να αξιοποιήσει τα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ως μέρος μιας ολοκληρωμένης σειράς βελτίωσης των παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ