Δημόσια ΥγείαΜια Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς, βιοπραγίες και άθλιες συνθήκες καταγγέλλει η ΑΕΚΕ

Μια Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς, βιοπραγίες και άθλιες συνθήκες καταγγέλλει η ΑΕΚΕ

- Advertisement -

Τον λιγοστό αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού (μια Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς) όπου σε περίπτωση ασθένειας προκειμένου να καταρτιστεί το ημερήσιο πρόγραμμα κλινικών ή τμημάτων γίνεται μεταφορά νοσηλευτών από άλλες κλινικές ή τμήματα, τους προπηλακισμούς, τις βιοπραγίες κατά των εργαζομένων, οι οποίοι παρά τα χρωστούμενα ρεπό και τις χιλιάδες οφειλόμενες άδειες, με αυτοθυσία, υπερεργασία και υπερεντατικοποίηση, κρατούν όρθιο το Νοσοκομείο καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων (ΑΕΚΕ) της Κέρκυρας.


Σύμφωνα με αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε σκιαγραφώντας τις δραματικές συνθήκες στο Νοσοκομείο:

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις….» !!!
Αλήθεια, κατά την επίσκεψη τους στην Ιθάκη, ο Πρωθυπουργός και οι σύμβουλοι του ενημερώθηκαν για τις περιπέτειες του Κέντρου Υγείας αυτού του μικρού και δυσπρόσιτου νησιού;
Ούτως ή άλλως, σε όλο το Ιόνιο, όπως βέβαια στην Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια νησιά, η προσπάθεια ενός ασθενούς να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας στο ΕΣΥ, αποτελεί μια καθημερινή «σύγχρονη Οδύσσεια».
Τελικά, ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανέδειξε με πανηγυρικό τρόπο την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, φαίνεται όμως πως δεν μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα του ΕΣΥ και την ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους!!
Από την άλλη, η διοίκηση του Νοσοκομείου Κέρκυρας αντί να λογοδοτεί υπεύθυνα και συστηματικά προς την κοινωνία, προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, στοχοποιώντας κομματικούς – πολιτικούς χώρους, καταγγέλλοντας την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Συνδικαλιστικές παρατάξεις και όποιον άλλο τολμά να αναδεικνύει τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. της Κέρκυρας.
Βέβαια, ματαιοπονούν όσο δαιμονοποιούν εργαζόμενους και συνδικαλιστές, παραπληροφορώντας συστηματικά την τοπική κοινωνία, παραβλέποντας πως οι ίδιοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας.
Φαίνεται όμως πως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι τα ευχολόγια (Δηλώσεις και Δελτία Τύπου) προς τα ΜΜΕ, μόνον τους εκθέτουν, καθώς η πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν οι πολίτες-ασθενείς είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που θέλουν να παρουσιάζουν.

Τα «συννεφάκια» της διοίκησης
Και τώρα ας αφήσουμε κατά μέρος τα «συννεφάκια» της διοίκησης και ας ασχοληθούμε με τα πραγματικά-σοβαρά γεγονότα:
Για μία ακόμη φορά α) ένας νεαρός συμπολίτης μας πέθανε αβοήθητος στους Οθωνούς λόγω έλλειψης γιατρού . Β) Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας μεταφέρθηκε ασθενής με ιδιωτικό σκάφος ,γ) ακολούθησε άλλο περιστατικό προπηλακισμός και ξυλοδαρμός ιατρού του Γ.Ν.Κ. από αγανακτισμένο συνοδό του ασθενούς, με κύρια αφορμή την μη λειτουργία του πεπαλαιωμένου αξονικού τομογράφου.
Για το εν λόγω τραγικό γεγονός καταγγέλει συνδικαλιστές και καλεί ΕΔΕ στους εμπλέκοντες εργαζόμενους του συμβάντος η διοίκηση !!!!!
Ομοίως, διαψεύδονται από την Διοίκηση του Γ.Ν.Κ. και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας τα ακόλουθα:

Οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς επίσης και των υπολοίπων κλάδων

Η προβληματική λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στον Παθολογικό τομέα όπου για να συμπληρωθούν οι ημέρες μηνιαίας εφημερίας καλούνται, με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε», ορθοπεδικοί, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μη εξιδείκευσή τους στην Παθολογία η οποία δύναται πιθανόν να μπορεί να επιφέρει προβλήματα στους χρήστες υγείας. Πως είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη η διαφορετικότητα των γνωστικών πεδίων του κάθε ιατρού εφόσον πρόκειται για διαφορετικές ειδικότητες , αλλά και οι διαφορετικές ανάγκες των ασθενών που εισέρχονται στα Επείγοντα;

Η μη πρόσληψη μόνιμου αναγκαίου προσωπικού όλων των κλάδων για την ασφαλή λειτουργία κλινικών και τμημάτων.

Ο λιγοστός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού (Μια Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς) όπου σε περίπτωση ασθένειας προκειμένου να καταρτιστεί το ημερήσιο πρόγραμμα κλινικών ή τμημάτων γίνεται μεταφορά νοσηλευτών από άλλες κλινικές ή τμήματα .

Οι προπηλακισμοί, οι βιοπραγίες κατά των εργαζομένων, οι οποίοι παρά τα χρωστούμενα ρεπό και τις χιλιάδες οφειλόμενες άδειες, με αυτοθυσία, υπερεργασία και υπερεντατικοποίηση, κρατούν όρθιο το Νοσοκομείο.

Κύριοι της Διοίκησης και του αρμόδιου υπουργείου «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος…» αρκεί να μην είσαι ασθενής και απειλείται η ζωή σου ή της οικογένειας σου….θα συμπλήρωνε ο Καβάφης!!

Κύριοι της διοίκησης του Γ.Ν.Κ. και του Υπουργείου Υγείας, κ.κ. υπεύθυνοι για την δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, για άλλη μια φορά σας καταγγέλλουμε δημόσια ως αποκλειστικά υπευθύνους για:

-Την προβληματική λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Παθολογικού τμήματος.

-Τη μη προμήθεια μέχρι τώρα σύγχρονου αξονικού τομογράφου, μέσω του ΕΣΠΑ .

-Τις παραιτήσεις Ειδικευμένων ιατρών, όπως της Επιμελήτριας της Παθολογικής κλινικής, του Επιμελητή Καρδιολόγου, τις παραιτήσεις ειδικευόμενων ιατρών κ.ο.κ., λόγω της υποστελέχωσης, της αναπόφευκτης εντατικοποίησης της εργασίας, της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης, κυρίως στην Παθολογική κλινική !!

…και ο τελευταίος ας κλείσει την πόρτα!!!

-Την πληθώρα Επικουρικών Ιατρών για ορισμένες ειδικότητες, υπερτερώντας σε αριθμό ακόμη και σε σχέση με το Νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για τις τεράστιες ελλείψεις στους Παθολόγους, χωρίς να έχουν πράξει τα δέοντα.
Γιατί άραγε; Μήπως τελικά υποβόσκει κάποιο επιζήμιο παιγνίδι άσκησης πιέσεων εις βάρος των μη αρεστών στις Παθολογικές κλινικές;

-Την μη αντικατάσταση μέχρι τώρα του συνταξιοδοτηθέντος Δ/ντη της Πνευμονολογικής κλινικής, 8 μήνες από την υποβολή της παραίτησής του.

-Την κατάργηση κλινικών – υπηρεσιών – τομέων – οργανικών θέσεων του νέου οργανισμού όπου εισηγηθήκατε και εγκρίνατε, όπως της Β’ Παθολογικής κλινικής, της κατάργησης από το παλιό οργανόγραμμα των ειδικοτήτων αγγειουχειρουργικής, Φυσικής Ιατρικής & αποκατάστασης, Ιατρικής εργασίας, Αλλεργιολόγίας, την κατάργηση της Τεχνικής Υπηρεσίας η οποία συγχωνεύεται με την Διοικητική & Οικονομική υπηρεσία και μετατρέπεται σε υποδιεύθυνση Τεχνικού τμήματος, την κατάργηση των ξεχωριστών Υποδιευθύνσεων Διοικητικού, Οικονομικού, την κατάργηση του 5ου τομέα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της Δημόσιας Υγείας κ.α .

-Τη λειτουργία της Νευρολογικής Κλινικής από έναν και μόνο γιατρό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται στους ιδιώτες, καταθέτοντας τον οβολό τους .

-Τις ελλείψεις αντιδραστηρίων, χρηστικών υλικών, ελλιπείς συντηρήσεις του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

-Τη μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ στα Ιωάννινα είχαν πράξει οι προηγούμενοι τη μεταφορά του ΕΚΑΒ .

-Την σε καθημερινή βάση ιατρική μετανάστευση σε άλλα όμορα Νοσοκομεία για την προάσπιση του ύψιστου αγαθού, αυτού της υγείαςγια το χρονικό διάστημα που σας αναλογεί.

-Την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, ώστε στα συνεχή «εντέλλεσθε» της Διοίκησης να μην υπάρχουν αντιρρήσεις.

Οι τέως ακτιβιστές-αντιφασίστες-αγωνιστές-επαναστάτες του «πρώτη φορά αριστερά» τελικά επέλεξαν να λειτουργούν με όρους «εντέλλεσθε», με συκοφαντίες και απειλές για τους μη αρεστούς και εύνοιες για τους αρεστούς, με προσωπικό να εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο και πλέον τμήματα ή κλινικές, αδιαφορώντας για την ουσία που δεν είναι άλλη από τα ασφαλή και ομαλή λειτουργία του Νοσηλευτικού μας ιδρύματος.

Με περισσό κυνισμό και ψέματα, στρουθοκαμηλίζουν τόσο για την υποστελέχωση όσο και την υποχρηματοδότηση των δομών υγείας, καταβάλλοντας μάταιες προσπάθειες να παρουσιάσουν μια επίπλαστη πραγματικότητα που επιμένει να διαψεύδεται από τις καθημερινές συνθήκες τρέλας που επικρατούν.
Την ίδια ώρα το κοινωνικό κράτος τελεί υπό διάλυση!!!!!!

Αγωνιζόμαστε με κομματικές παρωπίδες
Από την πλευρά μας, ως εργαζόμενοι, σας υπενθυμίζουμε ότι ούτε αγωνιζόμαστε με κομματικές παρωπίδες, ούτε διορίζουμε κυβερνητικά στελέχη σε θέσεις εξουσίας!!
Ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, ως οφείλουμε, διαχρονικά διεκδικούμε και ζητάμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και επαρκείς – αξιοπρεπείς παροχές υγείας για όλους τους ασθενείς !!
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ και στηρίζουμε εμπράκτως ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας με στόχο την ασφάλεια, την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ασθενών και των οικογενειών τους, για να μπορεί κάθε Κερκυραίος πολίτης να απολαμβάνει στον τόπο του τα όσα παγκοσμίως προσφέρει η σύγχρονη ιατρική.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μπει ένα τέλος στην παγιωμένη και διαρκώς αυξανόμενη ροή μεταφοράς ασθενών και των οικογενειών τους στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων και άλλων νοσοκομείων!!
Η Κέρκυρα και οι πολίτες της δεν αξίζουν τέτοια μοίρα !!!!
Η Κυβέρνηση Τσίπρα μένει να αποδείξει εμπράκτως ότι η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά δεν είναι αφημένα στη μοίρα τους… στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες!!!

Οι Κερκυραίοι ούτε το αξίζουμε, ούτε το ανεχόμαστε ένα τέτοιο …ταξίδι!!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ