Δημόσια ΥγείαΝεκρός από λεπτοσπείρωση 57χρονος – Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ

Νεκρός από λεπτοσπείρωση 57χρονος – Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ

- Advertisement -

Ανησυχία προκάλεσε η είδηση θανάτου ενός 57χρονου από τη Ζάκυνθο, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, πέθανε από λεπτοσπείρωση, μετά από 15νθημερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού.

Ανησυχία προκάλεσε η είδηση θανάτου ενός 57χρονου από τη Ζάκυνθο, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, πέθανε από λεπτοσπείρωση, μετά από 15νθημερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τον άτυχο άνδρα είχαν μεταφέρει συγγενείς του στις 2 Ιανουαρίου σε κωματώδη κατάσταση, στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Οι γιατροί τον διασωλήνωσαν αμέσως και ξεκίνησαν εξετάσεις για να βρουν τα αίτια που οδήγησαν στην κατάστασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από περίπου 10 ημέρες διαπιστώθηκε ότι ευθύνεται το μικρόβιο της λεπτοσπείρωσης. Όπως προβλέπεται, ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ.

Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί προκαλεί ανησυχία, καθώς υπάρχουν όγκοι αμάζευτων σκουπιδιών που είναι γεμάτα ποντίκια και αδέσποτες γάτες και σκύλους, ενώ ο βιολογικός λειτουργεί οριακά και υπερχειλίζει, με τα λύματα να καταλήγουν στο ποτάμι, είναι ελλιπής η υδροδότηση και εντοπίζονται συνεχείς βλάβες στα δίκτυα αποχέτευσης και υδροδότησης και το νερό έχει κακή ποιότητα.

Ο άτυχος άνδρας κατοικούσε εντός του αστικού ιστού της Ζακύνθου, σε περιοχή που θεωρείται επιβαρυμένη υγειονομικά. Οι υποθέσεις για τον τρόπο που μπορεί ο 57χρονος να προσβλήθηκε από λεπτοσπείρωση είναι πολλές. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν εντοπίστηκε κάποιο δάγκωμα, θα μπορούσε να έχει κάποιες ανοικτές πληγές από τις οποίες να εισήλθε στον οργανισμό του το μικρόβιο ή ακόμα και να άγγιξε κάτι μολυσμένο και να άγγιξε το πρόσωπό του.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Ποια είναι τα συμπτώματά της
  • Ήπια μορφή: Πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς, εμετός
  • Βαριά μορφή: Υψηλός πυρετός, ίκτερος, πόνος στην κοιλιά και τους μυς, διάρροια, εξάνθημα, χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια. Μπορεί να είναι θανατηφόρα
  • Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
  • Απασχολούμενοι στην ύπαιθρο
  • Εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία.
  • Εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών
  • Εργαζόμενοι στις αποχετεύσεις
  • Άτομα που ασχολούνται με κολύμβηση σε ποτάμια, λίμνες και με υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες 
Λεπτοσπείρωση: Πως μεταδίδεται

Η μετάδοση συνήθως γίνεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα ζώων που μεταφέρουν λεπτόσπειρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το βακτήριο ζει κυρίως στα νεφρά και αποβάλλεται με τα ούρα των ποντικών ή των άλλων άλλων ζώων που νόσησαν, επέζησαν και μεταβλήθηκαν σε φορείς, αποβάλλοντας το μικρόβιο για μήνες ή και για χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η μετάδοση στον άνθρωπο παρατηρείται μετά από έκθεση: σε εκκρίματα τρωκτικών, κατά την εξημέρωση αγρίων ζώων και από το χάιδεμα μολυσμένων ζώων. Η λεπτοσπείρωση προσβάλλει συχνότερα άτομα που μένουν σε αγροτικές περιοχές.

Συχνές πηγές μόλυνσης είναι α σκυλιά, τα τρωκτικά, τα θηλαστικά του δάσους και οι γάτες. Οι λεπτόσπειρες έχουν επίσης απομονωθεί σε πουλιά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά. Η λοίμωξη εμφανίζεται πιο συχνά σε τροπικές περιοχές, καθώς επίσης και σε εύκρατες ζώνες κατά τη διάρκεια υγρών και ζεστών περιόδων. Οι ιδανικές συνθήκες επιβίωσης της λεπτόσπειρας είναι ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον με ουδέτερο έως ελαφρά αλκαλικό νερό.

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες. Εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ