Δημόσια ΥγείαΜυστηριώδες σύνδρομο απειλεί με κρίση εργατικού δυναμικού

Μυστηριώδες σύνδρομο απειλεί με κρίση εργατικού δυναμικού

- Advertisement -

Μεταξύ των Βρετανών που υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα έπειτα από λοίμωξη Covid-19, τα τρία τέταρττα έχουν περιορίσει ή σταματήσει την εργασία τους ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα, διαπιστώνει δυσοίωνη έρευνα στη Βρετανία.

Μεταξύ των Βρετανών που υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα έπειτα από λοίμωξη Covid-19, τα τρία τέταρττα έχουν περιορίσει ή σταματήσει την εργασία τους ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα, διαπιστώνει δυσοίωνη έρευνα στη Βρετανία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι απαντήσεις 1.002 ατόμων στην έρευνα που πραγματοποίησε τον Οκτώβριο η εταιρεία έρευνας αγοράς Censuswide, για λογαριασμό του ιστότοπου εύρεσης εργασίας Indeed, έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις ότι η long Covid επιδεινώνει την εκτεταμένη έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα.

Σε ποσοστό 98% οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η πάθηση περιόρισε την ικανότητά τους να εργάζονται. Το 78% αναγκάστηκε να περιορίσει την εργασία ή να αλλάξει θέση, ενώ το 19% σταμάτησε εντελώς να εργάζεται.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η έκτακτη κατάσταση στο χώρο της υγείας έχει μετατραπεί σε κρίση απασχόλησης» δήλωσε ο Νταν Στέισι της Indeed.

Συμπτώματα και διάρκεια

Το βρετανικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής εκτιμά ότι 2,1 εκατομμύρια Βρετανοί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3,3% του πληθυσμού, έπασχαν την 1η Οκτωβρίου από μακρά Covid, η οποία ορίστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση ως συμπτώματα που επιμένουν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

Δύσπνοια, κόπωση, πόνος, αϋπνία και αδυναμία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα δεκάδες συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με το μυστηριώδες σύνδρομο της long Covid, το οποίο μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη.

Τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής δείχνει ότι ένα πρωτόγνωρα μεγάλο ποσοστό των Βρετανών που θεωρούνται «οικονομικά μη ενεργοί» -δηλαδή δεν εργάζονται και δεν αναζητούν θέση απασχόλησης- αντιστοιχεί σε ασθενείς μακροχρόνιων παθήσεων.

Σε απόλυτα μεγέθη, ο αριθμός των ανθρώπων παραγωγικής ηλικίας που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας αυξήθηκε κατά 378.000 άτομα από τις αρχές του 2020.

Πιθανοί λόγοι αυτής της αύξησης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής στο βρετανικό ΕΣΥ αλλά και η μακρά Covid.

Από αυτούς, το 73% δήλωσε ότι η πάθηση περιόρισε τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ το 16%, δηλαδή 333.000 άτομα, δήλωσε ότι οι δραστηριότητές τους έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Στην έρευνα της Indeed, το 59% των συμμετεχόντων που είχαν διαγνωστεί με long Covid δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερη κόπωση. Σε ποσοστό 42% οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι νιώθουν σωματικά πιο αδύναμοι, το 34% αντιμετώπισε δυσκολίες στη συγκέντρωση και το 19% ένιωθε πόνο την ώρα της εργασίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ