Δημόσια ΥγείαΜπουλμπασάκος: Η Κένταυρος είναι πιο μεταδοτική, όχι πιο φονική

Μπουλμπασάκος: Η Κένταυρος είναι πιο μεταδοτική, όχι πιο φονική

- Advertisement -

Ο Συντονιστής-διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος δήλωσε ότι η μετάλλαξη Κένταυρος μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι το ίδιο φονική.

Ο Συντονιστής-διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος δήλωσε ότι η μετάλλαξη Κένταυρος μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι το ίδιο φονική.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Περισσότερο διαχειρίσιμη είναι η πανδημία, χωρίς να μας τρομάζει πλέον η κατάσταση, γνωρίζουμε πλέον αρκετά πράγματα για τη νόσο και τον ιό, έχουμε πράγματα στη διάθεσή μας, όπως εμβόλια, έχουμε γίνει “σοφότεροι”», εξήγησε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τα non covid περιστατικά είναι το πρόβλημα

Προειδοποίησε όμως ότι «η πίεση δεν έρχεται λόγω των πολλών κρουσμάτων, αυτά είναι διαχειρίσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι τα non covid περιστατικά, διότι μια σειρά νοσοκομείων έχουν βγει εκτός πνευμονολογικών περιστατικών, ως νοσοκομεία αναφοράς. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, που επιβαρύνουν άλλα νοσοκομεία. Λ.χ. στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει αυξηθεί η λίστα για εγχειρήσεις στην καρδιοχειρουργική κλινική. Το πιο φρόνιμο σε αυτή την περίπτωση είναι να διαχειρίζονται τη νόσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία» σημείωσε.

Η μετάλλαξη «Κένταυρος» πιο μεταδοτική, όμως λιγότερη φονική.

Σχετικά με τη μετάλλαξη «Κένταυρος» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στον Ευαγγελισμό τόνισε: «Ας μην ανησυχούμε. Οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 είναι αυτές που επικρατούν. Ενδεχόμενα με τις τουριστικές ροές να επικρατήσει η Κένταυρος ως πιο μεταδοτική, όμως δεν είναι πιο φονική. Μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα ανοσιακής διαφυγής κ.λ.π. αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το χειριστούμε».

«Να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο μήνα»

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που βγήκε δεν παίρνει έγκριση σε ΗΠΑ και σε ΕΕ πλην Μεγάλης Βρετανίας, για το λόγο ότι λειτουργεί με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά δεν “πιάνει” τις παραλλαγές της, 4 και 5» ανέφερε ο Γ. Μπουλμπασάκος.

«Να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο μήνα που θα περιλαμβάνει τις επικρατούσες παραλλαγές (…) Να μην παρθούν οριζόντια μέτρα, μόνο αν υπάρχουν σε περιοχές συγκεκριμένες περιοχές προβλήματα να δοθούν σχετικές οδηγίες. Στα σχολεία που θα ανοίξουν συντομα δεν θα ήταν τόσο τραγικό να γίνεται ένα εβδομαδιαίο τεστ ανά εβδομάδα, για τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας» επεσήμανε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ