ΒασικόΜόσιαλος για ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου: Ανύπαρκτα δεδομένα

Μόσιαλος για ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου: Ανύπαρκτα δεδομένα

- Advertisement -

Διευκρινήσεις δίνει ο Ηλίας Μόσιαλος για το εμβόλιο κατά του καρκίνου, επισημαίνοντας πως «Οι Ρώσοι δεν ανακοίνωσαν αν έχουν αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές αλλά και αν έχουν, από ποια φάση κλινικών δοκιμών προέρχονται, ενώ δεν έχουν δημοσιεύσει πουθενά τα ερευνητικά δεδομένα».

Διευκρινήσεις δίνει ο Ηλίας Μόσιαλος για το εμβόλιο κατά του καρκίνου, επισημαίνοντας πως «Οι Ρώσοι δεν ανακοίνωσαν αν έχουν αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές αλλά και αν έχουν, από ποια φάση κλινικών δοκιμών προέρχονται, ενώ δεν έχουν δημοσιεύσει πουθενά τα ερευνητικά δεδομένα».
Ηλίας Μόσιαλος

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Ακτινολογίας του ρωσικού υπουργείου Υγείας Andrey Kaprin ανακοίνωσε στο Radio Rossiya ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει το δικό της εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου και ότι θα το διανείμει δωρεάν μέσα στο 2025. Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι από ανύπαρκτες ως ελάχιστες και σίγουρα αμφιλεγόμενες.

Το Dnews με αφορμή τη συγκεκριμένη είδηση ζήτησε τη γνώμη του καθηγητή της πολιτικής της υγείας και κατόχου της έδρας «Μπράιαν Άμπελ Σμιθ», στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «ανακοινώσεις κυβερνήσεων ή και εταιρειών που δεν συνοδεύονται από αναλυτική παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη». Κατά τον κ. Μόσιαλο «το σίγουρο είναι ότι η ιατρική και η έρευνα της αντιμετώπισης του καρκίνου προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις».

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι «η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) συνεργάζεται με την Biontech και έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για εξατομικευμένα εμβόλια εναντίον πολλών μορφών καρκίνων. Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν θα είναι αποτελεσματικά, αν θα είναι για πρώιμα ή για προχωρημένα στάδια».

Εμβόλια για το μελάνωμα

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Moderna και η MSD βρίσκονται στην φάση κλινικών δοκιμών 3 για mRNA εμβόλια για το μελάνωμα και τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης της μελέτης ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Στην ουσία εξετάζουν το εμβόλιο αν μειώνει το ρίσκο της επανεμφάνισης του μελανώματος μετά την αρχική θεραπεία.

Ο κ. Μόσιαλος προσθέτει: Οι Ρώσοι δεν ανακοίνωσαν αν έχουν αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές αλλά και αν έχουν, από ποια φάση κλινικών δοκιμών προέρχονται, ενώ δεν έχουν δημοσιεύσει πουθενά τα ερευνητικά δεδομένα. Επομένως πρόκειται για μια τεχνολογία που γνωρίζουμε, η οποία ήδη εφαρμόζεται σε μεγάλες κλινικές δοκιμές στην Αγγλία και έχουμε ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το μελάνωμα, ενώ αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα.

Ανακοινώσεις κυβερνήσεων που δεν συνοδεύονται από αναλυτική παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Το σίγουρο είναι ότι η ιατρική και η έρευνα της αντιμετώπισης του καρκίνου προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις. Θα έπρεπε όμως όταν έχουμε επίσημες ανακοινώσεις είτε από κυβερνήσεις είτε από φαρμακευτικές εταιρείες να συνοδεύονται σε ερευνητικά δεδομένα που θα μπορούν να επιβεβαιωθούν και για την ακρίβειά τους και για τον σωστό τρόπο συλλογής τους».

Τι έχει ανακοινώσει η Ρωσία για το εμβόλιο

O Andrey Kaprin σύμφωνα με το pharmmedprom.ru δήλωσε πως κατ’ αρχήν, το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει κάθε τύπο όγκου, αλλά για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους σχεδιάζεται να επιλεγούν ασθενείς με τις πιο κοινές μορφές: καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του γαστρεντερικού.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με αρκετά ερευνητικά κέντρα, μεταδίδει το Tass από την πλευρά του, και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025.

Ο διευθυντής του εθνικού ερευνητικού κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, Gamaleya, Alexander Gintsburg, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Tass πως οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο καταστέλλει την ανάπτυξη όγκου και πιθανές μεταστάσεις.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται πως θα χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ασθενών, παρά για την πρόληψη του γενικού πληθυσμού και θα χορηγείται προσωπικά σε κάθε ασθενή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

Ηλίας Μόσιαλος: Επίτιμος Διδάκτορας στην Ιατρική του ΔΠΘ

Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία και το πρόβλημα μικροβιακής αντοχής

Μόσιαλος για διοικήσεις νοσοκομείων: Οι κατάλληλες επιλογές

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ