Δημόσια ΥγείαΜονοκλωνικά: Πότε και πώς θα χορηγούνται - Σε ποιους ασθενείς

Μονοκλωνικά: Πότε και πώς θα χορηγούνται – Σε ποιους ασθενείς

- Advertisement -

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι το νέο «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και στη χώρα μας, καθώς έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες 2.000 παρτίδες.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι το νέο «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και στη χώρα μας, καθώς έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες 2.000 παρτίδες

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα είχε αναφερθεί στα μονοκλωνικά αντισώματα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η κυρία Γκάγκα είχε τονίσει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες και δεν είναι για όλους, γιατί παγκοσμίως η ποσότητα είναι μικρή.

«Έχουν διαφορετικό τρόπο παραγωγής και οι παρτίδες είναι σε όλο τον κόσμο μικρές, άρα θα πάνε σε λίγες χιλιάδες».

«Κάποιοι από τους ανθρώπους που νοσούν θα χρειαστεί να πάρουν μονοκλωνικά, που είναι ειδικά επιβαρυμένοι. Η καλύτερη λύση είναι να προσέξουμε και να μην αρρωστήσουμε, να είμαστε εμβολιασμένοι και να τηρούμε τα μέτρα», είχε σημειώσει η Μ. Γκάγκα.

Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις

Η Ελλάδα παρέλαβε τις πρώτες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορωνοϊό
Tις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα, παρέλαβε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις τού εν λόγω φαρμάκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ. Η διοίκηση και οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Αποτροπή επιδείνωσης της νόσου

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Πότε και πώς θα χορηγούνται

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια και θα γίνεται κατανομή εκεί που υπάρχει το κρούσμα που πληροί τα κριτήρια για να πάρει τη θεραπεία, είχε επισημάνει η κ. Γκάγκα.

«Δεν υπάρχει για την ώρα θέμα συνταγογράφησης των μονοκλωνικών, θα δίνονται από συγκεκριμένες δομές και σε συγκεκριμένα μέρη», επισήμανε.

Η χορήγηση πρέπει να γίνεται σε διάστημα μικρότερο του δεκαημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Θάνο Δημόπουλο.

«Έως σήμερα, τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα για τον COVID-19 έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση για χρήση σε επείγουσα βάση, καθότι βρίσκονται ακόμα υπό αξιολόγηση για να λάβουν πλήρη αδειοδότηση κυκλοφορίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο συνδυασμός των Βamlanivimab και Εtesevimab (EliLilly), ο συνδυασμός των Casirivimab και Imdevimab (Regeneron), το Regdanvimab (Celltrion) και το Sotrovimab (GSK).

Μείωση νοσηλειών και θανάτων

Η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στο πλαίσιο κλινικών πρωτοκόλλων οδήγησε σε μείωση των νοσηλειών και των θανάτων σε ασθενείς με COVID-19, καθώς και σε πιο γρήγορη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο».

Επίσης, όσον αφορά στον τρόπο χορήγησής τους, ο κ. Δημόπουλος είχε αναφέρει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για μία ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

«Σημαντικό είναι επίσης ότι η χορήγηση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση του COVID-19 και σίγουρα σε λιγότερο από 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων».

Για ποιους ασθενείς ενδείκνυνται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του COVID-19 ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19, ήπιας προς μέτριας βαρύτητας, και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Θάνος Δημόπουλος.

Πρόκειται, όπως εξηγεί, «για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

Τι κάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, είναι ένα αντίσωμα (πρωτεΐνη) που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αντιγόνο) του ιού SARS-CoV-2.

«Πολλά διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα διερευνώνται για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 σε διαφορετική θέση. Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου COVID19 και τις επιπλοκές της».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η παρηγορητική χρήση μη εγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του COVID-19 και για τα οποία έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.), είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομαδικού προγράμματος πρώιμης πρόσβασης.

Πότε έρχονται τα χάπια κατά του κορωνοϊού

Τα δύο νέα αντιιικά χάπια των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Merck και Pfizer, κατά του Covid-19, αναμένεται να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, όταν πια καταστούν ευρέως διαθέσιμα.

Άλλωστε, προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιιικού χαπιού της εταιρείας Merck.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, σχετικά με την έγκριση για το χάπι της Merck στη Βρετανία και το πότε θα έρθει στην Ελλάδα, η κ. Γκάγκα είχε τονίσει πως γίνονται συνεννοήσεις για τα χάπια Merck. Ωστόσο, όπως είχε πει, «έχουμε 6.800 κρούσματα και θα έρθουν 10.000 χάπια, όχι 100.000».

«Ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τα έχουμε μέσα σε αυτή τη χρονιά, το χάπι της Merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν από το τέλος του έτους. Είμαστε σε επαφή, μπορεί να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες», είχε εξηγήσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ