ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΜητσοτάκης: Ιδρύονται 17 μονάδες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών

Μητσοτάκης: Ιδρύονται 17 μονάδες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών

- Advertisement -

Στη δημιουργία 17 ειδικών μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, προχωρά η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, υπογράμμισε πως στον πυρήνα του έχει την ίδρυση 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή.

Στη δημιουργία 17 ειδικών μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, προχωρά η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου μονάδων αυξημένης φροντίδας για αντιμετώπιση εγκεφαλικών για τις οποίες θα προβλέπεται στελέχωση και υποδομή. Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση των ασθενών με εγκεφαλικό, αλλά και η παρακολούθηση της πορείας τους. Για το λόγο αυτό, στο σχέδιο νόμου θα ορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων αυτών, όπως ο αριθμός των κλινών αλλά και η διεπιστημονική ομάδα παρακολούθησης.

Το δίκτυο που θα δημιουργηθεί θα αφορά σε 17 νοσοκομεία και θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μεγάλα περιφερειακά, πανεπιστημιακά, νοσοκομεία (Αλεξανδρούπολη, ΑΧΕΠΑ, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα, ΠΑΓΝΗ). Για την λειτουργία των μονάδων του δικτύου σε ιατρικό επίπεδο αναμένεται γνωμοδότηση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

“Δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη στιγμή της διάγνωσής του, εφόσον αυτό μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε ένα κέντρο το οποίο έχει την υποδομή να το κάνει. Αν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, μετά ο κίνδυνος για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά και για μία πολύ βαριά αναπηρία, αυξάνεται εκθετικά.

Νομίζω ότι άπαξ και μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο, θα σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά θα αποφύγουμε και ακόμα περισσότερα περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά προφανώς συνιστούν και μια πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ