Δημόσια ΥγείαΜελατονίνη: Η αξία του καλού ύπνου και πως να τον κερδίσουμε

Μελατονίνη: Η αξία του καλού ύπνου και πως να τον κερδίσουμε

- Advertisement -

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το χρόνιο στρες, η μακροχρόνια κόπωση και οι αλλαγές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, έχουν διαταράξει τη διάρκεια και ποιότητα ύπνου, στους περισσότερους από εμάς.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το χρόνιο στρες, η μακροχρόνια κόπωση και οι αλλαγές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, έχουν διαταράξει τη διάρκεια και ποιότητα ύπνου, στους περισσότερους από εμάς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, την αίσθηση ευεξίας, ενώ είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μελατονίνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη που εκκρίνει ο οργανισμός και παίζει σπουδαίο ρόλο στο πιο πολύτιμο και ταυτόχρονα παραμελημένο αγαθό, τον ύπνο!

Μόνο στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περισσότερα από δυο εκατομμύρια άτομα ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, ενώ για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό υπολογίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες.

O κιρκάδιος ρυθμός

Το «βιολογικό ρολόι» είναι επιστημονικά αποδεκτό (ως κιρκάδιος ρυθμός) και η φυσιολογική του λειτουργία σχετίζεται με ορμόνες όπως η μελατονίνη, που έχει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, στην διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και γενικότερα της υγείας. Ο ύπνος έχει θεμελιώδη συναισθηματική και σωματική σημασία, ενώ η έλλειψη του συνιστά κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης.

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, τότε η κατανόηση του «γιατί» έχει σημασία προκειμένου βελτιώσεις και να αλλάξεις τις συνήθειες σου. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό. Ευθύνεται επίσης για την ρύθμιση του κύκλου του ύπνου αλλά και την καλή του ποιότητα. Εκτός από ρυθμιστής του κιρκάδιου ρυθμού, η μελατονίνη είναι γνωστή και για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική της δράση. Η μελατονίνη σχετίζεται επίσης με τη διατροφική μας συμπεριφορά, καθώς μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως έχει βρεθεί ότι γυναίκες με χαμηλή έκκριση μελατονίνης είναι πιθανότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγαλύτερα προβλήματα ύπνου εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε βάρδιες και οι ηλικιωμένοι, όπου το ποσοστό αυξάνεται στο 50%.

Στο σύνολο του δυτικού κόσμου, η μέση διάρκεια ύπνου έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου μέσα σε μόλις 50 χρόνια, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που κοιμούνται λιγότερο από τις επτά ώρες που θεωρούνται το ελάχιστο όριο για την αποτροπή δυσάρεστων εκβάσεων υγείας.

Οδηγίες και… ρύθμιση του

Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα, αλλά 1 στους 3 από αυτούς δεν το κάνει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η μελατονίνη έχει αναφερθεί ότι βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του ύπνου και βρέθηκε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μελατονίνη θα μπορούσε να βοηθήσει τον ύπνο.

Το σκοτάδι στέλνει τα κατάλληλα σήματα στην επίφυση για να μετατρέψει την σεροτονίνη σε μελατονίνη. Μελέτες δείχνουν ότι η έναρξη παραγωγής μελατονίνης ξεκινά φυσιολογικά από τις 21:00 – 22:00 το βράδυ έως τις 4:00 τα ξημερώματα.

Τα αυγά και τα ψάρια είναι οι υψηλότερες ομάδες τροφίμων που περιέχουν μελατονίνη από τις ζωικές τροφές, ενώ στις φυτικές τροφές, οι ξηροί καρποί έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μελατονίνη.

Μία… ταινία πριν τον ύπνο

Το Hypnofix, ένα συμπλήρωμα διατροφής με μελατονίνη, βοηθάει στο μη φαρμακευτικά υποβοηθούμενο ύπνο και τη γρήγορη μετάβαση σε αυτόν. Έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει έναν παρατεταμένο και ξεκούραστο ύπνο, που θα συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή ταινιών, για την άμεση έλευση του ύπνου και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του jet lag. Στη σύνθεσή του, περιλαμβάνει μελατονίνη και βιταμίνη Β6. Το εν λόγω σκεύασμα σε μορφή strips (ταινίες), το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό σε επίπεδο φαρμακοτεχνικής μορφής.

Η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα να διατηρήσει ένα υγιές νευρικό σύστημα. Επίσης, βοηθά τον οργανισμό να παράγει μελατονίνη και συνδέεται με τη διάθεσή μας και με την ποιότητα του ύπνου.

Μία ταινία πριν τον ύπνο είναι αρκετή, ενώ σε περιπτώσεις jet lag, ενδείκνυται 1 ταινία πριν τον ύπνο την πρώτη μέρα του ταξιδιού. Μπορείτε να συνεχίστε τη χορήγηση για μερικές μέρες αφού φτάσετε στον προορισμό σας. Τοποθετήστε την ταινία στη γλώσσα ή στον ουρανίσκο και αφήστε την να διαλυθεί. Δεν είναι απαραίτητο να χορηγηθεί με νερό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ