Δημόσια ΥγείαΜε κενά οι μονάδες υγείας των νησιών λίγο πριν από το Πάσχα

Με κενά οι μονάδες υγείας των νησιών λίγο πριν από το Πάσχα

- Advertisement -

Με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που στελεχώνει τις υγειονομικές μονάδες πρόκειται να υποδεχθούν τους επισκέπτες του φετινού Πάσχα πολλά νησιά του Αιγαίου.

Με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που στελεχώνει τις υγειονομικές μονάδες πρόκειται να υποδεχθούν τους επισκέπτες του φετινού Πάσχα πολλά νησιά του Αιγαίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Είναι ενδεικτικό ότι τα νοσοκομεία Σαντορίνης και Κω παραμένουν χωρίς παθολόγο, όπως και το Κέντρο Υγείας της Τήνου, ενώ χωρίς μικροβιολόγο είναι τα Κέντρα Υγείας Ανδρου, Μήλου, Πάρου και Ιου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το νοσοκομείο Σαντορίνης έχει μείνει χωρίς αναισθησιολόγο, αφού ο μοναδικός 72χρονος(!) που είχε έως πρόσφατα, παραιτήθηκε. Το νοσοκομείο δεν έχει παθολόγο, με τις σχετικές ανάγκες να καλύπτει ένας γενικός γιατρός, ενώ μόλις χθες απέκτησε δύο καρδιολόγους (για έναν χρόνο είχε μείνει χωρίς γιατρό αυτής της ειδικότητας). Στο Κέντρο Υγείας Τήνου τα παθολογικά περιστατικά εξετάζονται από παιδίατρο γιατί δεν υπάρχει παθολόγος. Το νοσοκομείο Σύρου (νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες) στην καρδιολογική κλινική έχει μόνο έναν καρδιολόγο –βοηθούν δύο καρδιολόγοι που υπηρετούν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας–, ενώ στο ΤΕΠ που προβλέπονται τέσσερις γιατροί δεν υπηρετεί κανείς.

Οι προσλήψεις της πανδημίας δεν «έσωσαν» το ΕΣΥ

Δεν υπάρχει νευρολόγος και ψυχίατρος, ενώ ο μοναδικός παθολογοανατόμος φεύγει με σύνταξη τον Μάιο, που σημαίνει ότι εάν δεν αναπληρωθεί, δεν θα υπάρχει γιατρός για βιοψίες. Και το νοσοκομείο της Κω παραμένει χωρίς παθολόγο – έχουν μετακινηθεί δύο για να καλύπτουν τις ανάγκες. Το νοσοκομείο έχει ελλείψεις και σε παιδιάτρους και ακτινολόγους (από έναν ειδικό στις συγκεκριμένες ειδικότητες). Παρά τις συνεχείς προκηρύξεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να στελεχώσουν το νοσοκομείο. Το Κέντρο Υγείας Αμοργού έχει μόνο έναν γιατρό καρδιολόγο.

Ειδικότητα… ρόλος

Το γενικό νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου έχει σε όλες τις ειδικότητες από έναν γιατρό. Ο αναισθησιολόγος είναι σε αναρρωτική άδεια και το κενό καλύπτεται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλες περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτική και η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη νοσοκομειακών γιατρών «Μέτωπο»: «Τις προάλλες στη Λήμνο ο αναισθησιολόγος ήταν ρόλος. Εγινε ολόκληρη άσκηση σεισμού – πυρκαγιάς με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ, αλλά τον αναισθησιολόγο τον υποδύθηκε άλλος γιατρός, γιατί αναισθησιολόγος δεν υπήρχε».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ